Apņemties = piepildīt!

Jauns gads – jaunas apņemšanās. Pienācis laiks atkal sevi izaicināt. Tomēr – ko darīt, lai piepildītu savu 2017. gada darāmo darbu sarakstu? Un ko vēl nebijušu apņemties? Mēs piedāvājam dažas idejas, un arī padomus, kā tās realizēt. Tavā ziņā ir IZvēlēties, jo iespēju ir daudz!

Mācīties sev!

Visticamāk jau iepriekš esi apņēmies, ka skolā  mācīsies labāk, tomēr ar lai1ku motivācija pazūd. Vēlos vakaros arvien mazāk gribas sēdēt pie grāmatu kaudzes, zūd interese par uzdoto un arvien biežāk frāze „kur man tas noderēs?” ņem virsroku. Lai tas neatkārtotos izmanto iespēju iegūt un izmantot zināšanas iepriekš nezināmās situācijās. Latvijas Universitāte piedāvā Jauno Fiziķu un Jauno Ķīmiķu skolas, kurās vienu mēneša sestdienu varēsi gan iepazīties ar aktīviem jauniešiem, gan iemācīties teorētiskās zināšanas pielietot praksē veicot jaudīgus eksperiementus. Jauno Ķīmiķu skolas apmeklējumu vari ieplānot jau 7.janvārī Rīgā, tomēr nodarbības notiek arī citās Latvijas pilsētās. (vairāk info meklē LU mājaslapā). Fiziķu skolas nodarbībā 21.janvārī varēsi nodarbināt prātu ar vienkāršiem mehānismiem, kurus būs interesanti atklāt gan tiem, kuri ar fiziku ir uz „jūs”, gan arī tehniskajiem prātiem.

Darīt labos darbus!

Lai darītu vidi sev apkārt skaitāku un cilvēkus laimīgākus nav nepieciešama nr3liela nauda vai ļoti daudz brīva laika.
Ikviens liels darbs sākas ar mazumiņu, tāpēc sāc ar sev pašu tuvāko. Nosūti radiem, draugiem un paziņām sirdi sildošu vēstuli, sapos māju bez īpaša iemesla un biežāk pasmaidi. Iespējas ir neierobežotas – izmanto aktīvos cilvēkus sev apkārt – noorganizē koncertu vietējā pansionātā (jebkurā gada laikā, ne tikai Ziemassvētkos) vai nodibini interešu pulciņu savā skolā. Galvenais ir vēlme izdarīt ko labu, tad atliek tikai pievienot nedaudz izdomas, un labie darbi piepildīs ikdienu!

Piedzīvojums!

Arī Latvija ir pietiekami plaša, lai būtu vietas, ko vēl neesi atklājis –lv arī tavā pilsētā vai ciematā. Piezvani draugiem, uzvelc laikapstākļiem atbilstošus apavus un dodies tur, kur ved ceļš. Galvenais atceries – cieni dabu sev apkārt! Ja iet kur acis rāda nešķiet pietiekami aizraujoši, pievieno mazliet sacensības! Jau kādu laiku populārais geocachings ir iespēja gan pielietot orientēšanās prasmes, gan atklāt arvien jaunas vietas. Ielādē aplikāciju un kļūsti par daļu no šī dzīvesveida. Te gan jāpiebilst – neaizmirsti par drošību meklējot slēpņus! Meklējot vēl citādas sajūtas fonds 1836 aicina ikvienu doties apkārt Latvijai – tiek rīkoti vairāku dienu pārgājieni, kā arī kopīgi pasākumi. Fonda mājaslapā iespējams iegūt plašāku info!

Būt kustībā!

Walking or running woman legs and sport shoes on mountain dirt road, adventure fitness and exercising in autumn nature.

Ja sporto vismaz trīs reizes nedēļā, tad esi jau piepildījis vienu no biežāk minētajiem punktiem jaunā gada apņemšanos sarakstā. Bet, ja ne – šogad ir īstais laiks, lai sāktu sportot! Viens no variantiem – iesaisties jau esošajās savas pilsētas vai rajona sporta grupās…bet, ja esi izlēmis, ka tomēr vēlies izkustēties individuāli, izmanto 21.gadsimta iespējas. Internetā atrodamas dažādas grūtības treniņu programmas, kā arī aplikācijas, kuras piedāvā iespēju gan apskatīt skrējiena vai pastaigas maršrutu, gan pavēstīt par to draugiem.

 

Uzzini!

Iespēju ir patiešām ļoti daudz. Svarigākais – izvēlēties tās izmantot. nr6Latvijas augstskolas un universitātes rīko dažādus pasākumus skolēniem – RTU „Seko studentam”, LU „Studenta kurpēs”, atvērtās lekcijas un darbnīcas – jebkura no tām sniegs plašāku redzesloku. Pavisam drīz tiks atklāta pieteikšanās arī ikgadējai Ēnu dienai – varbūt īstais laiks „piemērīt” kādu līdz šim neizzinātu profesiju. Arī dažādas organizācijas, piemēram, Latvijas Jaunatnes padome, Pilsētu jauniešu domes u.c. piedāvā dalību dažādo apmaiņas projektos un pašizaugsmes darbnīcās. Atliek tikai ieklausīties un nelaist garām izdevības!

Iepazīsti!

nr7Neaizmirstamu gadu pavisam noteikti veido ne vien jauni atklājumi un pašizaugsme, bet arī iepazīšanās! Interesantu sarunu un līdzīgi domājošo nekad nevar būt par daudz, bet kur tos atrast? Viena no biežākajām jauniešu iepazīšanās vietām ir kopīgi realizējot kādu ieceri – iesaistoties brīvprātīgajā darbā gan pasniedzot ūdens pudeles sportistiem maratonos, gan sniedzot informāciju apmeklētājiem kādā festivālā,piemēram, sarunu festivālā Lampa, vai „Laba daba”. Kad brīvprātīgais darbs izbaudīts, vari doties arī uz kādu nometni. Piemēram, organizācija AVANTIS piedāvā jauniešiem dažādas meistarklases visu gadu, bet vasarā nometni „Young media sharks” – pieredze būs neaizmirstama.

 

Šīs bija tikai dažas idejas, kur meklēt iedvesmu un augt jaunajā gadā. Svarīgākais ir vēlme radīt, izzināt un darīt, tāpēc, ja tev tā piemīt, tev  izdosies 2017.gadu padarīt vēl atmiņā paliekošāku un košāku, kā iepriekšējo. Nebaidies no izaicinājumiem un nepaliec malā! Izvēlies pašizaugsmi! Izaicini sevi!