filmu

Nacionālais Kino centrs aicina uz filmu prezentācijām

Nacionālajā Kino centrā šobrīd norisinās 2017. gada filmu ražošanas projektu konkurss, un šī konkursa publiskā sastāvdaļa ir filmu projektu prezentācijas, kuras var apmeklēt jebkurš interesents. Šogad dokumentālo filmu un animācijas projekti tiks prezentēti 27. martā, spēlfilmu projekti – 28. martā.

 

Uz filmu projektu publiskajām prezentācijām tiek aicināti visi jaunie projekti, kas pieteikti 2016. gada konkursam un atbilst administratīvās vērtēšanas kritērijiem. Projektu prezentācijas norisināsies š.g. 27. martā no 10:00 (dokumentālo un animācijas filmu projektiem) un 28. martā no 11:00 (spēlfilmu projektiem) kinoteātra „Splendid Palace” multifunkcionālajā telpā “Film Noir”, Rīgā, Elizabetes ielā 61.

Publiskajās prezentācijās projektus vērtēs NKC filmu ekspertu komisijas, spēlfilmu eksperti ir Pēteris Krilovs, Atis Amoliņš, Uldis Dimiševskis, dokumentālo filmu eksperti – Daira Āboliņa, Andris Gauja, Kristīne Matīsa, animācijas eksperti – Bruno Aščuks, Anna Zača, Kristīne Matīsa.

Lai veicinātu sabiedrības, t.i., Latvijas filmu skatītāju interešu ievērošanu, filmu ražošanas konkursā ekspertu komisiju darbam jau trešo gadu tiek piesaistīti arī kultūras un sabiedrisko organizāciju izvirzīti konsultatīvie pārstāvji, kas ekspertiem sniedz rekomendējošus ieteikumus, atbalstot publiskā finansējuma piešķiršanu tādiem projektiem, kas ir aktuāli un nozīmīgi dažādām auditorijām Latvijā. Projektu izvērtēšanā līdzdarbosies Kārlis Lakševics (sociālantropologs, Latvijas Universitātes antropoloģijas studiju pasniedzējs, izvirzīts no Latvijas Universitātes Antropoloģijas katedras), Gunta Sloga (LTV kultūras un izklaides satura redaktore, Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes locekle, izvirzīta no Latvijas Žurnālistu Asociācijas), Ilze Roķe (SIA Forum Cinemas Filmu izplatīšanas nodaļas vadītāja, izvirzīta no SIA Forum Cinemas), Toms Grēviņš (kinoteātra Splendid Palace Skolu jaunatnes kinolektoriju lektors, izvirzīts no SIA Rīgas nami Pasākumu centra Splendid Palace).

2017. gada filmu ražošanas konkurss tika izsludināts 6. februārī ar mērķi atbalstīt pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu vai ražošanas pabeigšanu 2017.-2018. gadā, projektu pieteikšana noslēdzās 6. martā. Konkursā pieejamais finansējums ir EUR 1 744 214, no tā animācijas filmu projektiem plānots piešķirt 501 071 EUR, dokumentālo filmu projektiem 392 142 EUR un spēlfilmu projektiem 851 001 EUR. Pieejamā finansējuma ietvaros tiek atbalstīti arī tie filmu projekti, kas ar NKC finansiālo atbalstu jau uzsākuši ražošanu un turpina to 2017. gadā, – trīs animācijas filmas, astoņas dokumentālās filmas un viena pilnmetrāžas spēlfilma.

Nacionālā Kino centra filmu ražošanas projektu konkursa rezultāti tiks izsludināti aprīļa sākumā. 2017. gada garumā Nacionālais Kino centrs paredzējis izsludināt vēl vairākus valsts atbalsta konkursus – projektu attīstīšanai, minoritārajiem kopražojumiem u.c., savukārt konkursi citiem filmu nozares projektiem un ārvalstu filmu uzņemšanas līdzfinansējumam ir atvērti visa gada garumā.

Avots: Nkc.gov.lv