Kārlis Ozols

Veiksmes stratēģija made in Latvia

Kārlis Ozols ir grāmatu Kā gūt panākumus Latvijā un Panākumi dzīvē un biznesā autors, kā arī tulkošanas biroja Linearis Translations pārdošanas un mārketinga vadītājs. Savās grāmatās Kārlis ir apkopojis dažādu jomu Latvijas profesionāļu pieredzi, kas gūta ceļā uz sasniegumu virsotnēm.

Speciāli žurnālam Izvēlies Kārlis dalās ar vairākām vērtīgām atziņām, kas iekļautas viņa grāmatās.

 

KOTiecies pēc materiālās labklājības!

Nereti Latvijā esmu saskāries ar uzskatu, ka nabadzība ir tikums, bet bagātība – kas slikts un ka to nemaz godīgā veidā nav iespējams iegūt. Intervējot un sastopot vairāk nekā 100 Latvijas uzņēmēju, esmu pārliecinājies, ka tās ir pilnības muļķības. Iegūt naudu un to vairot – tas ir forši, jo savs kapitāls sniedz brīvību, dod spēku un drošību. Kultūra un garīgās vērtības ir svarīgas, bet tikpat svarīga ir arī materiālā labklājība. Pats efektīvākais veids, kā tiekties pēc materiālās labklājības, ir strādāt pašam sev jeb nodarboties ar savu uzņēmējdarbību.

Uzņemies atbildību par sevi un savu dzīvi!

Jo vairāk komunicēju ar panākumiem bagātiem cilvēkiem, jo vairāk pārliecos, ka tie ir ļaudis, kuri nevis pasīvi gaida, kad kāds cits atrisinās problēmas viņu vietā, bet gan aktīvi rīkojas, lai ko mainītu. Gaušanās par nodokļu sistēmu, tirgus apstākļiem, konkurentu rīcību nav produktīva, jo neko faktiski nemaina. Uzņēmējs ir cilvēks, kurš zina, ka viņam nekas nepienākas un viss būs jānopelna pašam – tieši ar šādu attieksmi ir iespējami vislielākie profesionālie panākumi. Ja paļaujamies uz kādu citu/apstākļiem/valsti, tad ļaujam ārējām norisēm kontrolēt savu dzīvi.

Screen Shot 2017-03-01 at 15.44.49

 

 

 

 

 

 

Lai ko teiktu latviešu valodas skolotāji, bizness ir darbības vārds!

Kā manā otrajā grāmatā precīzi norāda IT jomas uzņēmējs Mikus Opelts, viņš ar katru gadu arvien vairāk pārliecinās, ka biznesa būtībā nav ideja, bet gan vadītāja un komandas rīcība. Var jau katru nakti un brīvdienās domāt par ideju un par to, kā būtu labāk, bet no domāšanas jau nekas nemainīsies. Viss mainās tajā brīdī, kad sāc rīkoties. Ideja ir potenciāls, bizness ir darīšana. Var būt ļoti slikta ideja, bet, ja tās autors katru dienu ko darīs, lai to īstenotu, agri vai vēlu viņam izdosies. Turpretim, ja ideja ir tikai galvā un neseko rīcība, nekas neiznāks.

Kad sākt? Tagad!

Ja domā par savas uzņēmējdarbības radīšanu, tikai nevari saprast, kad to darīt, tad pareizā atbilde ir – tagad. Nekad vēlāk to nebūs tik viegli izdarīt kā tagad. Ir cilvēki, kuriem mūždien nepieciešams sagatavoties, pagaidīt vēl kādu laiciņu – kad būs iekrāta lielāka pieredze, kad būs uzkrāts sākumkapitāls, kad būs mazāk bail utt. Visbiežāk tās ir atrunas, jo arī pēc pusgada, gada vai diviem bail būs tikpat daudz, pieredzi vienmēr var vēlēties lielāku, bet naudas trūkums lielai daļai nav šķērslis dibināt savus uzņēmumus. Šajā ziņā Latvijā zinu divus izcilus paraugus – jaunos uzņēmējus Kristiānu Lancmani un Elvisu Straupenieku, kuri savus uzņēmumus nodibināja, vēl mācoties vidusskolā. Uz jautājumu, kā viņiem izdevās tos uzsākt jau tik ātri, saņēmu vienkāršu un loģisku atbildi: mums taču vēl īsti nebija, ko zaudēt, un no mums jau īsti neviens neko negaidīja. Kad sākt? Tieši šodien šeit un tagad.

Screen Shot 2017-03-01 at 15.44.39Dzīve un mērķi

Vienmēr esmu apbrīnojis cilvēkus, kuri jau agrā jaunībā ir zinājuši savus profesionālos mērķus – ko studēt, par ko strādāt utt. Jā, tādi cilvēki tiešām ir, tomēr man liekas, ka visai maz. Nevajadzētu uztraukties, ja tāds/a neesi. Es pats savas vēlmes sapratu ap gadiem 30, kad jau biju paspējis pietiekami daudz ko sasniegt un piedzīvot. Te gan ir būtiski – ja vēlies atrast atbildi, tad tā ir jāmeklē. Ja vēlies uzzināt, kas tev padodas un aizrauj, tad sāc ko darīt. Dari un ieklausies sevī – vai tā ir īstā lieta. Turpini meklēt, un redzēsi, ka vienā brīdī būsi to atradis. Kā teica uzņēmējs Aigars Ruņģis: «Kā uzkāpt Everestā? Maziem solīšiem.»

Dzīvē viss ir līdzsvarā

Ja vēlies gūt izcilus profesionālos panākumus, tad esi gatavs, ka no kaut kā šā mērķa labad arī nāksies atteikties. Vai tā būtu ģimene, veselība, draugi vai privātums – vienmēr kāds cietīs. Manuprāt, ir svarīgi to saprast jau pašā sākumā un būt uz to gatavam. Tas gan nenozīmē, ka tā būs visu mūžu. Kā man intervijā atzina viena no grāmatā iekļautajām uzņēmējām: «Zini, Kārli, mēs, uzņēmēji, patiesībā esam slinki cilvēki. Jā, tagad es strādāju daudz, pat ļoti daudz, toties zinu, ka pēc gadiem 10 vai 15 varēšu vienkārši baudīt sava darba augļus, ceļojot pa pasauli un iekārtojot māju.»