Un te nekad nav garlaicīgi…

Young Folks ir organizācija, kuras darbība iedvesmo, jo tās lielākais dzinulis izaugsmei ir jaunu cilvēku pašiniciatīva un gribasspēks. Ar vēlmi sniegt jauniešiem iespēju sevi attīstīt neliela jauniešu grupiņa nepilnu piecu gadu laikā ir izaugusi par lielu organizāciju, kurā iesaistās bērni,  jaunieši un arī viņu vecāki.

Pa organizācijas Young Folks darbnīcas logu paveras skats uz Vecrīgu. Tā atrodas 11. Novembra krastmalā – tur, Latvijas Mākslinieku savienības ēkā, var just, ka aiz katrām durvīm atrodas dažādas radošās pasaules. Young Folks darbnīcā iesaistās jaunieši no 10 gadu vecuma, ir arī dalībnieki, kuri ir vecāki par 20 gadiem. Kā saka organizācijas vadītājs Aleksandrs Morozovs, galvenais, lai cilvēks ir sirdī jaunietis un nākotnē vēlas atrast tādas darba iespējas, kas ne tikai sniegtu stabilitāti, bet arī patiešām sagādātu prieku.

Young Folks raksturo degsme darīt – darīt bez paguruma, lai realizētu kopīgās idejas. Iesaistīties organizācijā var ikviens jaunietis, un viņam ir jābūt atvērtam iespējām iegūt draugus un noderīgus kontaktus, gūt pieredzi. Daudzi dalībnieki atzinuši, ka tieši Young Folks ir atraduši sev tādus domubiedrus, kādu agrāk viņiem nebija, – viņi savu interešu dēļ jutās kā baltie zvirbuļi. Kopīgi sanākot, viņi rada ļoti draudzīgu un darbīgu gaisotni, kurā kopīgiem spēkiem ikdienā īsteno ļoti daudzas aktivitātes.

Organizācijas darbība ir aizsākusies Rīgā un tai ir filiāle Liepājā. Ikdienā Young Folks darbība tiek strukturizēta YF Skolā un YF klubā. YF skolā ir iespējams mācīties dejot un peldēt, kā arī apgūt matemātiku, fiziku, fotogrāfiju, video u. c. Nodarbības pasniedz vecākie jaunieši, un tā ir iespēja viņiem gan nodot zināšanas un prasmes citiem, gan arī gūt vērtīgo pieredzi šādas nodarbības vadīt.  YF klubs savukārt īstenots divos virzienos – klubs 10–13 veciem dalībniekiem un klubs «14+» jauniešiem. Katru pusgadu notiek arī dažādas apmācības ar ekspertiem, piemēram, žurnālistikā, projektu vadībā, biznesa veidošanā, grafiskā dizainā un apzinātā līderībā. Interesanti, ka organizācijā nesen izveidojies arī vecāku klubs, kurā viņi uzzina vairāk par Young Folks un atbalsta organizāciju ar pieejamiem resursiem.

Jauniešiem klubā ir iespēja pašiem izdomāt un īstenot aktivitātes: ļaujot vaļu radošumam, notiek tematiskie vakari un klubi, rīkoti festivāli – gan lielāki, gan mazāki. Lielākais jauniešu festivāls jau trīs gadus ir pulcējis ap 150 jauniešiem Lucavsalā. Lai īstenotu savus sapņus un ieceres, jaunieši paši raksta arī pieteikumus Erasmus+ projektiem un pēc tam tos īsteno. Erasmus+ ir Eiropas Savienības finansēta programma, kas finansiāli palīdz īstenot savu ideju kopā ar vienaudžiem no citām valstīm. Līdz šim Young Folks kopā ar ārzemju jauniešiem ir īstenojuši 3 šādus projektus – par kulināriju, fotogrāfiju un teātri. Projektu laikā viņi sadraudzējās, apmainījās ar pieredzi un kultūru iezīmēm.

Young Folks jaunieši pilnveido sevi ceļojot – 2016. gadā viņi ir pabijuši 18 valstīs un nākamie galamērķi būs Izraēla, Čehija, Krievija, Portugāle un noteikti vēl daudzi citi. Lai pieredze būtu daudzveidīga, viņi ir izmēģinājuši arī stopot, kempingot un izmantot couchsurfing (palikšana nevis viesnīcā, bet pie vietējā jaunieša vai kāda, kurš ir reģistrējies vietnē http://couchsurfing.org).

 

Katru reizi, kad izvēlēts ceļošanas galamērķis, organizācija sazinās ar kādu no izvēlētās valsts organizācijām, tā iegūstot padomus maršruta plānošanai un ceļojuma laikā sadraudzējoties ar ārzemju jauniešiem. Ceļošanu organizācija uzskata par nozīmīgu sevis pilnveidošanas daļu, piemēram, viņiem notikusi arī tikšanās, kurā studente no ārzemēm jauniešiem pastāstīja par savu pieredzi One World Institute, studējot un ceļojot ārzemēs Polinēzijā un daudzviet Āzijā un Āfrikā, kā arī brīvprātīgi strādājot ar vietējiem iedzīvotājiem Āfrikā.

Nākotnē Young Folks mērķis ir izveidot filiāli Jelgavā un katrā Rīgas apkaimē – lai ikvienam jaunietim būtu pieejama vieta, kur satikt domubiedrus un lietderīgi pavadīt laiku. Jau šogad noteikti tiks paplašināts nodarbību veidu skaits, īstenoti daudzi projekti un sasniegti jauni punkti pasaules kartē.

Seko Young Folks @YoungFolksLv un droši aizraksti viņiem, ja vēlies iesaistīties!