10 padomi, kā no lauku puikas kļūt par pasaules čempionu – Toms Alsbergs

Mācījies lauku skoliņā un uz pirmajām starptautiskajām sacensībām, kurās kļuva par čempionu, devies ar autobusu un startējis ar gandrīz 30 gadus vecu riteni. Stāstot par ceļu uz panākumiem, velosportists – Red Bull Mini Drome čempions, fiksīšu karalis un jauniešu motivācijas programmas MOT vēstnesis – Toms Alsbergs atzīst: «Vienmēr esmu ticējis, ka drosme un mērķtiecība ir panākumu atslēga uz ko patiešām lielu un aizraujošu. Taču savā pieredzē gribu pievienot vēl trešo un, iespējams, man nozīmīgāko faktoru – drosmi noticēt sev.»

1. Notici sev

Šis man šķiet visnozīmīgākais faktors, jo ar to viss sākas. Tu vienkārši neko nevari izdarīt, ja netici, ka to vari. Sākot nodarboties ar riteņbraukšanu, daudzi no panākumiem, kas sasniegti šodien, man šķita pilnīgi neiespējami. Likās, ka tas ir neaizsniedzami, ka es to nevaru. Tagad saku – ikviens no mums var sasniegt un piepildīt to, kas sākotnēji varbūt šķiet neiedomājams, ja vien noticam sev.

4. Nosaki mērķi

Ikviens zina skaisto patiesību, ka viss ģeniālais ir vienkāršs – nosaki mērķi un ar pilnu pārliecību un drosmi vienkārši ej savu ceļu! Tajā būs daudz barjeru, kas traucēs, – no bailēm nebūt ballītē līdz pat pārliecības trūkumam. Brīžiem var likties, ka virziens varbūt nav īstais, bet ticība sev un uzdrošināšanās izkāpt no komforta zonas visu saliks pa plauktiņiem.

7. Prasme pateikt nē

Arī spēja atteikt nevajadzīgajam ir uzdrīkstēšanās. Ceļā uz noteikto mērķi jārēķinās, ka būs jāsaka nē izvēlēm, kuras netuvina mērķim, – jāmācās noteikt prioritātes. Arī tad, ja vakarā pirms treniņa ir forša ballīte, uz kuru dodas visi draugi, jāpiespiež sevi atteikties. Lai cik smagi tas dažkārt šķistu, ejot uz savu mērķi, ir lietas, no kurām jāatsakās. Ja vēlos ātrāk sasniegt iecerēto, jārēķinās, ka tam jāziedo laiks.

2. Uzdrīksties

Kad esi sev noticējis – uzdrīksties rīkoties. Sapņi nekļūst par īstenību, pirms sākam tos piepildīt.

5. Nosaki atskaites punktus ceļam uz lielo mērķi

Ja esmu nolēmis ko sasniegt kādā jomā vai līmenī, es nosaku sev konkrētus atskaites punktus – cik ilgā laikā un ko tieši vēlos izdarīt.

 

8. Nemelo sev un skaties uz sevi kritiski

Lai gan ikdienā par to bieži vien neaizdomājamies, arī spēja nemānīt sevi prasa lielu drosmi. Ceļā uz mērķa sasniegšanu neatkarīgi no tā, cik liels vai mazs tas būtu, svarīgi uz sevi skatīties kritiski – vai esmu pret sevi patiess? Tas ir sistemātisks darbs – es vienkārši zinu, ka man tas ir jādara, jo gribu būt pret sevi godīgs. Nav jēgas noteikt mērķi un sevi mānīt, pēc tam saprotot, ka to vienkārši nedari.

 

 

3. Izkāp no savas komforta zonas

Sākumā tas nav viegli, taču izkāpšana no ērtiem un pierastiem apstākļiem, lai apgūtu kaut ko jaunu un izaicinātu savas spējas, dzīvē palīdz sasniegt daudz vairāk.

6. Pārvari savas robežas

Savu robežu pārvarēšana motivē un rosina attīstību. Vienmēr esmu ticējis, ka drosme un mērķtiecība ir panākumu atslēga uz ko patiešām lielu un aizraujošu. Es veiksmīgi paguvu ielēkt fiksīšu sportā īstajā brīdī, taču, gūstot pirmos panākumus, sapratu, ka, ja gribu palikt virsotnē, jātrenējas ļoti daudz – ceļš uz katru nākamo uzvaru bija arvien grūtāks.

9. Padomā, vai tavs hobijs var kļūt par darbu

Man ir izdevies savu sirdslietu pārvērst darbā. Kopā ar tiem pašiem draugiem, ar kuriem iepazinu fiksīšu kultūru, jau vairākus gadus vadu savu veikalu, kurā atrodami riteņi un dažādi ar riteņbraukšanu saistīti aksesuāri. Sākums, protams, nebija viegls, bija bail atstāt stabilus ienākumus, lai dotos nezināmajā, taču, ejot uz darbu arvien ciešāk sakostiem zobiem, saproti – vecīt, tas ir jādara. 

10. Esi patiess pret citiem

Tikai esot patiess pret sevi, vari būt patiess arī pret apkārtējiem. Bieži vien patiesība ir sāpīga un kož acīs – lai otram teiktu taisnību, mums bieži vien nepieciešama drosme. Atzīstot patiesību, mēs cits citu tikai padarām labāku. Drosmīga sabiedrība ir patiesa un atvērta sabiedrība – šādā sabiedrībā gaisotne ir pavisam citāda, un šo mikroklimatu veidojam mēs paši. Kā jūtas ikkatrs no mums, kādi cilvēki ir mums apkārt – tāda būs arī sabiedrība.

Uzzini vairāk par jauno motivācijas programmu skolu jauniešiem: https://mot.lv/