Iepazīsties, jaunie mūzikas talanti!

Te nu tās ir – jaunās latviešu grupas un mākslinieki, kuru mūzika izstaro jaunrades prieku un arvien nebeidzamus meklējumus skaņu pasaulē. Apmeklē viņu profilus straumēšanas vietnēs, seko Facebook un, divreiz nedomājot, dodies uz koncertiem!

 

The creek

Jaunā rokgrupa The creek piedāvā tīru skaņu ar noslēpumainiem vārdiem un melodisku instrumentālo pavadījumu. Viss sācies ar spontānu pieteikšanos Rokkafejnīcas organizētajam jauno grupu konkursam. Nedēļas laikā tika izveidots pirmais sastāvs. Lai gan panākumi konkursā izpalika, jaunie mūziķi nemeta plinti krūmos un turpināja darboties.

The creek pārstāvji atklāj, ka dziesmu radīšanas process ir laikietilpīgs un vislabāk, radoši eksperimentējot, ir ļaut dziesmai dabiski pieņemt savu veidolu. Tieši Lazy Mornings bija pirmā dziesma, kuru pabeidzot un kopā spēlējot pirmo reizi šķita, ka ir izdevies notvert konkrētu sajūtu, ko ar mūzikas palīdzību ir iespējams arī nodot citiem.

Grupa šobrīd gatavojas koncertiem Rīgā, par kuriem plašāka informācija drīzumā būs atrodama viņu Facebook lapā @thecreeklatvia.

Turklāt grupa var lepoties, ka ir uzvarējusi LU jauno mūziķu konkursā Hadrons. Tā uzvarētāji iegūst iespēju muzicēt festivālos Laba daba, Bildes un studentu svētkos Aristotelis.

 

Misters

Misters no citiem repa izpildītājiem atšķiras ar to, ka pārstāv folkhiphopa žanru. „Tas virziens, kā pašlaik attīstās repa mūzika, man šķiet neinteresants, tāpēc sapratu, ka vajag radīt pašam savu oriģinālo skanējumu,” atklāj mūziķis.

Jaunajam mūziķim neesot nepieciešami nekādi ārēji stimuli jaunrades procesā:

„Reizēm, kad esmu iesprūdis dziesmas rakstīšanā, ļoti palīdz kāds koncerta apmeklējums, jo tas iedod tādu kā papildu muzikālo lādiņu.”

Jaunākais skaņdarbs Darbu raugi tapis sadarbībā ar producentu Ziggy Marbley, kurš atsūtījis dziesmas skici, kuru attīstot kopā ar postfolkloras mūziķi Imantu Nīgali un koklētāju Edgaru Zilbertu tapusi unikāla dziesma.

Lai uzzinātu, kad iespējams dzirdēt kokļu repu dzīvajā, seko @Misters lapai Facebook!

Tiem, kuri vēlas sākt nodarboties ar hiphopu, Misters iesaka: „Sākumā svarīgi ir saprast to, kā veidojas vārdu plūsma uz ritma, un iemācīties uzrakstīt tekstu tā, lai tas būtu saturīgs. Tāpat iesaku skatīties YouTube, apmeklēt koncertus un mācīties no tiem, kuri jau kaut ko ir sasnieguši. Un galvenais – vienkārši sākt kaut ko darīt!”

Half past five

Mēdz būt arī pavisam neparasti mūzikas grupas dibināšanas stāsti, un viens no tādiem ir gupai Half past five. Grupa izveidojusies pēc Talsu Valsts ģimnāzijas direktora un sporta skolotāja iniciatīvas izveidot vokāli instrumentālo ansambli.

Par nosaukumu dalībnieki stāsta: „Sākotnēji mūsu nosaukums bija Sinepes, tomēr ar laiku sapratām, ka tas nebūs piemērots, jo, būsim atklāti, kuram gan garšo sinepes?! Savu jauno nosaukumu meklējām un atradām dziesmu lirikās. Kurā dziesmā? Tas lai paliek noslēpums.”

Half past five ir iespējams atrast gan Facebook, gan YouTube, kur pagaidām publicēto dziesmu skaits nav liels, tomēr grupa sola, ka pavisam drīz tiks publicēta jauna dziesma.

Reinis Jaunais

Pasaules apceļošana un mūzika – divi elementi, kuri vienojas Reiņa unikālajā mūzikā.

Ceļš mūzikā Reinim aizsācies, kad trīspadsmit gadu vecumā grupā spēlējis bungas un pēc laika nolēmis iestāties mūzikas klasē 100. vidusskolā: „Neuzņēma. Teica, ka man neesot ritma izjūtas. Tad baigi sasparojos un vēlreiz aizgāju uz iestājeksāmenu, šoreiz tikai ar ģitāru, uz kuras nospēlēju kaut kādu smieklīgu pašsacerētu dziesmiņu. Par brīnumu, mani uzņēma. Ja tajā laikā kāds man pateiktu, ka vēlāk mācīšos Mūzikas akadēmijā doktorantūrā, diez vai būtu noticējis.”

Lielākā daļa Reiņa mūzikas ir ceļojumu stāstu attēlojums: „Plikas skaņas bez dziļākas nozīmes man nešķiet interesantas. Pirmā parasti ir kāda spilgta atmiņa, kas paliek prātā, un rosina sevi attēlot skaņās. Citreiz pirmā ir kāda melodiska ideja, ar kuru uzreiz veidojas asociācija – vai nu kāda ceļojuma atmiņa, vai arī spilgts notikums no manas dzīves, kuru tad nu mēģinu attēlot ar skaņām.”

The Pink Elephant

Grupa izveidojusies 2013. gadā, apvienojoties Rīgas Doma kora skolas Džeza nodaļas studentiem – ģitāristam Rūdolfam, basģitāristam Albertam un bundziniekam Kalvim –, kuriem vēlāk pievienojās arī Edvards. Grupu raksturo džeza un blūza pamatelementi, vienlaikus grupas raksturīgajās notīs varam saklausīt arī grūvu un dabas skaņas.

  1. gadā pēc ilgstoša radošā procesa grupa izdevusi mūzikas albumu Mellowing, kurš ticis nominēts Zelta mikrofonam un Austras balvai. Grupa devusies turnejā pa Baltiju, piedalījusies festivālos Positivus, Laba daba un citos.

Stāsta grupas dalībnieks Edvards: “Pērnās vasaras beigās grupa ieslēdzās improvizētā pagraba studijā Druvas vidusskolā, kur ierakstīja savu otro albumu Cassette Concert. Koncepta ziņā šis albums krasi atšķiras no jebkura cita mūsdienu albuma, jo pieejams tikai kasetes formātā. The Pink Elephant savu albumu izdeva limitētā tirāžā, līdzi katrai kasetei dodot auduma maisiņā paslēptu kasešu atskaņotāju un grupas dalībnieku esejas par albuma konceptu. Šobrīd albums apceļojis jau daļu Eiropas (Spāniju, Ukrainu, Zviedriju un citas valstis), kā arī kopā ar slaveno mūzikas apskatnieku Klāsu Vāveri viesojies Meksikā. Šāgada februārī TPE izdeva pirmo no diviem Vāgnera zālē ierakstītajiem dzīvajiem video ar dziesmām no Cassette Concert albuma. Šobrīd grupa aktīvi pilnveido savu muzikālo profesionalitāti, studējot ārzemēs un paralēli strādājot pie jauna materiāla.”

Podruga

Grupa, kura pārstāv elektropopa stilu savā mūzikā apvieno dažādu elektroniskās mūzikas žanru elementus, kā arī atsauces uz 80. gadu mūziku, īpaši zinātniskās fantastikas filmu skaņu celiņiem.

Grupas nosaukums radies pavisam nejauši: „Pēkšņi nosaukums ienāca prātā, un uzreiz bija skaidrs – tas ir perfekti atbilstošs mūzikai, ko mēs radām. Tajā ir atsauce uz austrumeiropeisko vidi un postpadomju mantojumu, tas izklausās mazliet komiski, katrā ziņā tas piesaista uzmanību.”

Par savu galveno misiju grupa izsakās gandrīz vai filozofiski: „Ar savu mūziku vēlamies pateikt klausītājiem to, ka nav vajadzīgi sarežģīt pēc būtības vienkāršo – cilvēks ir brīvs savās izvēlēs un pats rada vidi sev apkārt. Tāpat vēlamies izcelt vienkāršo un skaisto dzīvē – sapņus, pašizpausmi, vienotību ar citiem cilvēkiem.”

Chris Noah

Jaunais mūziķis, kurš vēl pirms debijas 2015. gada nogalē savu dzīvi saistīja ar hokeju, šogad izdod pirmo studijas albumu What about tomorrow, kurš jau tagad pieejams vietnē Spotify. Ideja par albuma nosaukumu radusies, kad mūziķis devies ceļā uz Vāciju „Zināju, ka tur pavadīšu pusgadu, tāpēc domāju – kā varēšu iekļauties vietējā sabiedrībā, vai varēšu aizmirst to, ko vajadzētu atstāt pagātnē.”

Mūziķis stāsta, ka lielākā daļa kompozīciju ir par paša piedzīvoto: „Manuprāt, mūzikā jādalās ar to, kas ir patiesi svarīgs pašam, citādi nav jēgas.”

Runājot par muzikālo talantu, mūziķis uzsver, ka tas ir vissvarīgākais ceļa sākumā, kad vēl nav pieredzes un zināšanu, tomēr ne tikai muzikalitāte ir nozīmīgs faktors: „No manas pieredzes, mūzikā milzīga nozīme ir organizatoriskajām spējām, kuras palīdz šo talantu pareizi izmantot un atrast īstos cilvēkus.”

Interesanti, ka skatuves vārds Chris Noah izdomāts pēc debijas singla Had it all ierakstīšanas: „Chris ir atvasināts no vārda Krists, bet Noah tika piedomāts klāt ļoti interesanti – atcerējos kādu dziesmu, ko biju dzirdējis salīdzinoši sen, un tās nosaukums bija Noah. Arī uzrakstot Chris Noah, šķita, ka tas vizuāli ir veiksmīgs un labi izskatās – sapratu, ka šis laikam būs īstais.”

Informāciju par Chris Noah koncertiem un kompozīcijām iespējams atrast Facebook profilā.

 

Trio tresensus

Trio tresensus jeb Trīs sajūtas ir muzikāla apvienība, kurā vienojas kokle (Līga Griķe), saksofons (Aigars Raumanis) un perkusijas (Uģis Upenieks).

Jaunie mūziķi spēlē galvenokārt pašu aranžētu mūziku, jo šādam sastāvam nav iespējams atrast jau gatavus skaņdarbus.

„Nozīmīga vieta mūsu koncertos ir improvizācijām, kas daudziem akadēmiski izglītotiem mūziķiem ir baiss vārds, bet mēs labprāt atstājam kādus tukšumus mūsu skaņdarbu formās, kurās ļaujamies tā brīža noskaņai, emocijām un spontānām domām,” atklāj grupas dalībnieki.

Stūrī zēvele

Jaunā latviešu grupa Stūrī zēvele ir dibināta 2006. gadā Kuldīgā.

Šobrīd grupas mūzikā dzirdams radošs lidojums, kuru tā pa īstam ielikt mūzikas stila rāmjos nav iespējams: „Mums vienmēr ir bijis svarīgi saglabāt žanrisku brīvību. Par mums ir rakstīts, ka spēlējam indie žanrā. Tāpat esam salīdzināti ar agrīno Menueta skanējumu. Konkrētu stilu neesam centušies definēt.”

Grupa iesaka noklausīties dziesmu Tauriņi, kura, pēc grupas vārdiem, ir „stāsts par visbrīnišķīgākajām sajūtām, proti, mīlestību”, kā arī sekot Stūrī zēvele aktualitātēm Facebook profilā, jo grupas uzsākusi darbu pie jauna albuma.

Ainavisti

Kā jau izjūtu radītājiem, Ainavistiem ir īpaši svarīgi ieraudzīt un atklāt izjūtas visneparastākajās ikdienas situācijās, tomēr radošo procesu nav iespējams paredzēt: „Dažreiz iedvesma rodas pavisam spontāni, kā acumirklīgo emociju, sajūtu atspoguļojums, dažreiz tā tiek radīta caur ļoti apzinātu un metodisku procesu, kurā tiek pētīta kāda doma, ko vēlamies vēstīt. Mūzikas rašanos nevar paredzēt un ieplānot, jo tā ir lielā mērā atkarīga no apstākļiem.

Iedvesma ir ļoti pinķerīgs fenomens, kas ne vienmēr strādā tavā labā, bet, darbojoties bez tās, mūzikas dzīvotspēja un vērtība zūd.”

Ideja, ko Ainavisti nes, atšķiras no tām, kuras šad tad nākas pamanīt iezogamies citu mākslinieku darbā: „Pašlaik prātu nodarbina doma, ka mūzika savā ziņā kļuvusi par preci, nevis dziļu un patiesu cilvēka ekspresiju. Mums joprojām ir ļoti svarīgi radīt pilnasinīgu pieredzi klausītājiem, kas stimulē ne tikai dzirdi, bet arī redzi un iespējams kādu citu neaprakstāmu maņu.”

The Coco’nuts

Mūzikas grupa The Coco’nuts jau kopš 2012. gada savā mūzikā apvieno džeza, indie, roka, svinga un blūza skaņu gammas, kā arī īpaša pievienotā vērtība ir grupas izstarotā vieglā, nepiespiestā enerģija.

Īsumā par grupas pirmsākumiem viņi saka tā: „Pirms mēs sākām spēlēt kopā, mēs īsti cits ar citu nebijām pazīstami. Mums vienkārši konkrētajā brīdī bija vienota sajūta, ka gribam radīt un spēlēt mūziku.

Un gada laikā lēnām un pakāpeniski sākām darboties. Pirms mūsu pirmā koncerta 2012. gada rudenī sapratām, ka mūsu apvienībai ir vajadzīgs nosaukumu. Nosaucām grupu par The Coco’nuts, un tā piesakām sevi vēl šobaltdien.”

Grupas jaunākā dziesma I wont see you pašlaik tiek atskaņota tikai koncertos, tomēr jau šovasar tiks uzsākts darbs pie jaunā albuma ierakstīšanas, kurā tā noteikti tiks iekļauta.

 

FOTO AUTORI:

Ainavisti – Lučana Logina
Podruga Biotom Thomas
The Coco’nuts – Annija Vïtoliņa
Chris Noah – Druvo Haritonovs
The pink elephant – Marts Lavrinovičs
Reinis young – Artūrs Martinovs
Stūrī zēvele – publicitātes foto
Misters – teica, ka nav svarīgi
The creek – Agita Caune