Visu gaišu!

Šoreiz stāsts ir par puisi, kurš ir SMU Light-Up dibinātājs, izgudrotājs un neticami radošs cilvēks. Ralfs Rogaļevs spēj ģenerēt un arī īstenot reizēm pat šķietami neiespējamas idejas, bet pats galvenais – viņš uz lieliem darbiem iedvesmo arī savus domubiedrus. Mēģināsim saprast, kas ir viņa panākumu atslēga.

Par Ralfu

Ralfs Rogaļevs ir 19 gadu vecs jaunietis no Jelgavas, kurš pašlaik studē RTU mehatroniku. Paralēli studijām Ralfs turpina attīstīt savu vidusskolas laikā izveidoto SMU (skolēnu mācību uzņēmumu) “Light-Up”, kurš bija jau otrais Ralfa SMU. Jaunietis ir ļoti labs paraugs citiem vienaudžiem – par viņu runā viņa darbi, nevis vārdi. Viņš izceļas ar izcilām prāta spējām un augstiem panākumiem mācībās un uzņēmējdarbībā, viņam ir dažādi talanti – gan mūzikā un dejā, gan fizikā un inženierzinātnēs. Ralfs ir pasniedzējs robotikas pulciņā jauniešiem. Šā puiša panākumu atslēga ir viņa smagais un neatlaidīgais darbs un vēlme izzināt pasauli. Viņā mīt arī izgudrotāja gēns un spēja paredzēt, kas cilvēkiem būs aktuāls rīt, nevis šodien.

Kas ir Light-Up?

Stāsta izgudrotājs Ralfs Rogaļevs

“Mēs ražojam un pārdodam no koka veidotas kubveida lampas – modulāras un unikālas gaismas ierīces mājām, dzīvokļiem un ofisiem. Produkta lielākā priekšrocība ir tā modulārais dizains, kurš dod iespēju pielāgot ierīci savām vēlmēm, kā arī “gudrās” funkcijas. Gaismas objektus iespējams pārveidot dažnedažādās kombinācijās, jo tie ir savstarpēji sastiprināmi ar magnētu palīdzību. Kuba rāmis ir ražots no koka un apgaismojumam tiek izmantotas LED tehnoloģijas. Šī produkta “gudrās” funkcijas ļauj tam perfekti iekļauties “Smarthouse” tīklā. Gaismu var izslēgt un ieslēgt, izmantojot mobilās lietotnes, kas ļauj arī mainīt gaismas krāsu un gaismas spilgtuma intensitāti katram kubam individuāli.”

Kā sākās uzņēmums Light-Up?

“Šī ideja tika realizēta jau vidusskolas laikā. Kad mācījos 11. klasē, tika dibināts SMU “Route Busters”, kas deva nepieciešamās zināšanas un iemaņas jauna un veiksmīga SMU radīšanai. SMU Light-Up tika radīts kopā ar Elgaru Rihardu un Tomu Sutri, un toreiz mēs uzreiz nolēmām, ka šis projekts būs mūsu topošais uzņēmums. Ar tādu vērienu arī mērķtiecīgi vēlējāmies pierādīt, ka mēs to spējam.

Jau pirmajā SMU tirdziņā ieguvām simpātiju balvu – Uz zināšanām balstīts produkts, par ko bijām patiesi priecīgi. Tad piedalījāmies biznesa ideju konkursā Biznesa ekspresis, ko atradām pēc ekonomikas skolotājas Intas Jorniņas ieteikuma. Ilgs gatavošanās process nesa uzvaru un starta kapitālu tālākai SMU darbībai. Mēs to dēvējam par Light-Up pirmssēklas investīciju, jo viss, kas uz to brīdi mums bija, – ideja un daļēji strādājošs prototips, lai parādītu, ka kaut kas tāds vispār ir iespējams. Tālāk sekoja daudz darba pie produkta izstrādes, bet nepaguvām īsti paspēt līdz nākamajam SMU gadatirgum. Žūrijai prezentējām vēl aizvien daļēji pabeigtu prototipu, kurā bija iebūvētas pāris jaunas “fīčiņas”. Bet arī šajā tirdziņā ieguvām nomināciju – Inovatīvākais produkts. Tad sekoja liels darbs pie mūsu vizuālā tēla un vēstījuma, lai spētu sevi pareizi pasniegt. Tāpat neizpalika arī produkta tālākā attīstība, kam bijām piesaistījuši Aleksi Šteinburgu, kas vēl aizvien ir mūsu galvenais programmētājs un lietotnes veidotājs. Pēc pāris nedēļām pienāca arī Starptautiskais gadatirgus, kas norisinājās Rīgā. Jāatzīst, ka tas, manuprāt, ir vislabāk organizētais un lielākais starptautiskais gadatirgus, kādu esmu apmeklējis. Patiešām ir jācenšas tikt uz šāda mēroga festivālu. Turklāt arī šeit mums izdevās iegūt vienu no septiņām nominācijām – Most innovative product. Vēl tagad atceros, ka bijām bezgala priecīgi par jau sasniegto, bet tikpat gatavi cīnīties par 1. vietu Latvijas SMU finālā. Diezgan grūti bija apvienot mācības 12. klasē ar SMU. Latvijas finālam gatavojāmies vēl vairāk nekā iepriekš – tika noslīpētas visas nianses. Protams, neiztikām arī bez neveiksmēm – produkta tā brīža prototips vēl aizvien nebija pilnībā funkcionējošs. Riskējām un centāmies pārliecināt žūriju par to, ka tas viss ir iespējams un mums nepieciešams tikai pavisam nedaudz, lai produkts pilnībā strādātu… Laikam tā bija mūsu pārliecība, nerimstošā degsme un kompetence, kas uzrunāja žūriju, jo rezultātā ieguvām 1. vietu Latvijas finālā un ceļazīmi uz Eiropas finālu Briselē.”

Light-Up nākotnes plāni

“Tuvākajā laikā tiek plānots nodibināt SIA. Tāpat esam izvirzījuši sev mērķi veicināt Light-Up atpazīstamību ar pūļa finansēšanas platformas Kickstarter palīdzību. Veidojot kampaņu šajā platformā, ceram savākt lielāku pasūtījumu skaitu un reizē arī veidot lielāku apgrozījumu. Protams, domājam arī par rezerves plāniem, jo biznesā nevari būt pilnībā pārliecināts par izdošanos. Jau tagad tiek veiktas pārrunas ar vairākiem uzņēmumiem, lai palielinātu mūsu ražošanas apjomu un automatizētu vairākus ražošanas posmus.”

Iespējas, ko sasniegt ar SMU

“Pateicoties milzīgam Junior Achievement Latvija darbam, skolēnu mācību uzņēmumu “pasaule” ir kļuvusi un kļūst aizvien iespējām bagātāka. Noteikti jāpiedalās visos SMU gadatirgos un arī starptautiskajā skolēnu uzņēmumu tirdziņā – tā ir nenovērtējama iespēja uzlabot savas prezentācijas spējas, veidot saikni ar topošajiem klientiem, smelties atsauksmes un pat mēģināt pārdot savu produktu garāmgājējiem. Tāpat ir jāseko dažādiem biznesa ideju konkursiem, jo arī tās ir labas iespējas iegūt pieredzi un, iespējams, pat finansējumu tālākai produkta attīstībai. Tikai jārēķinās, ka šāda tipa konkursos būs jāsacenšas ar pieredzējušiem uzņēmējiem, taču es to uztveru tikai kā milzīgu bonusu un iespēju sevi parādīt. Šādi pasākumi dod arī atpazīstamību un tīklošanas iespējas, kas noteikti palīdz uzņēmuma izveidē.”

7 VEIKSMES SOĻI LĪDZ PANĀKUMIEM. IESAKA RALFS ROGALEVS. 

1. Esi pārliecināts

Tev ir jābūt 100% pārliecībai par sevi – esi drosmīgs, stāvi un krīti par savu ideju. Un vēl atceries, ka visai komandai jābūt uz viena viļņa. Nedrīkst apmulst un baidīties – acīs jādeg neizdziestošai dzirkstelei par padarīto!

2.Komunicē ar citiem

Jārunā ar neitrāliem cilvēkiem – jāatrāda padarītais un jāpajautā, kas viņiem šķiet neskaidrs. Visu laiku jābūt atvērtam uzklausīt apkārtējo viedokli, lai uzlabotu savu darbības procesa ražīgumu.

3.Svarīgas ir detaļas

Jāpiedomā arī pie detaļām. Katram sīkumam ir jābūt noslīpētam. Katrai lietai ir jābūt savā vietā. Arī vizuālajam tēlam jābūt atbilstošam un pārliecinošam.

4.Velti laiku

Velti savu laiku, pārdomājot iespējamos jautājumus un atbildes, lai nav ilgi jāminstinās potenciālo klientu vai žūrijas priekšā. Viņiem noteikti ir jārada pozitīvs iespaids par tavu produktu!

5.Nepadodies

Nedrīkst padoties, ja kaut kas nesanāk vai kāds pasaka, ka nesanāks. Vienmēr būs cilvēki, kas kritizēs un nopels citu centienus. Pieņem, ka kritika var būt par motivāciju celties un darīt!

6.Gūsti pozitīvas emocijas

Tev ir jāgūst prieks no tā, ko tu dari! Jābauda viss, ko dzīve piedāvā! Dari vairāk nekā vidējais jaunietis un lepojies ar to!

7.Galvenais ir komandas spēks

Lai tiektos pēc sasniegumiem, noteikti svarīgi ir meklēt savus domubiedrus, jo vienam šī cīņa ir daudz grūtāka. Ne velti ir teiciens – viens nav cīnītājs!

 

“Light-Up” mājaslapa – http://lightupdesigns.eu/

“Light-Up” Facebook lapa – https://www.facebook.com/lightupcube/?fref=ts