Kurp.es iesaka – 5 iemesli iziet ārā no mājām : 11.-17.01.2018.

Kino: Cilvēktiesības

Dubultseanss: “Veiksminieks” un “Skeikima”

11.01.2018., plkst. 19:00, Kaņepes Kultūras centrs

KINO: CILVĒKTIESĪBAS / BEZMAKSAS
Sadarbībā ar Movie Activism.

Mov(i)e Activism (“Kino aktīvisms”) ir jaunu Eiropas entuziastu organizēts dokumentālo filmu festivāls, kurā tiek demonstrētas filmas par aktīvismu dažādās tā izpausmēs.

Movie Activism karavāna atgriežas KKC. Projekta 2. sezonai tika iesūtītas vairāk nekā 30 dokumentālās filmas no visas pasaules. Šonedēļ viesosimies Āfrikas kontinentā, kurā par labāku pasauli cīnās ne tikai kustības, bet arī indivīdi.

VEIKSMINIEKS (HOW? LUCKY) (Lielbritānija, 2016)
Rež.Freija Bilingtone
Dokumentālā filma, 30min
*angļu valodā

Filma par Lakiju Ndlovu – Faintaunas pašpasludināto sapņotāju. Kamēr Lakijs savas dienas aizvada, katru dienu iedams vienus putekļainos ceļus, viņa prāts mutuļo. Pilnībā apņēmies palīdzēt citiem atklāt savu „iekšējo dzirksteli”, Lakijs vienlaikus cīnās pats ar savu tumsu.

SKEIKIMA (SHEIKIMA) (Spānija, 2017)
Rež.Rakele Larosa
Dokumentālā filma, 15 min
*arābu/spāņu valodā ar subtitriem angļu valodā

Sahrāvī jaunieši, kas dzīvo Rietumsahāras okupētajā teritorijā, ir spiesti mācīties okupētājvalstī. Kā jūs pārstāvētu savu identitāti naidīgā zemē? Kā jūs paciestu pazemojumu un apspiešanu? Kā jūs tiktu sadzirdēti klusumā?

Kino projektu atbalsta VKKF

Mākslinieka Ivara Drulles meistarklase

11.01.2018. 17:00, Izstāžu zāle Arsenāls

Mākslinieka Ivara Drulles meistarklase paredzēta jauniešiem (15+) un pieaugušajiem, kas vēlas izmēģināt roku mākslā ar sociāli izzinošiem un story-telling (stāstniecības) elementiem.

Ivars Drulle ievadīs meistarklasi ar nelielu sarunu, kam sekos radošais uzdevums. Tas sasauksies ar viņa izstādē “LNMM jaunieguvumi. 21. gadsimts” eksponēto darbu “Āļo/Hellou”, ko papildina skaņu celiņš no vecākās paaudzes iecienītā Latvijas Radio 1 raidījuma “Brīvais mikrofons”. Tajā ikvienam tika dota iespēja izteikties tiešajā ēterā: “Es ievēroju, ka lietas, kas viņus uztrauc, man pašam liekas pilnīgi absurdas. Šai darbā es reflektēju par to, kā reiz mēs visi esam jauni, gudri un skaisti, bet nekad nepamanām mirkli, kurā „seksīgais es” pārvēršas par izmocītu, nervozu un aizkaitinātu pensionāru.”

Meistarklases dalībniekiem mākslinieks atskaņos paša apkopotus radio ierakstus ar iedzīvotāju sludinājumiem, klausītāju viedokļiem u. tml. Dalībnieku radošais uzdevums būs mākslinieka vadībā veidot kāda ieraksta vizualizāciju sevis izvēlētā tehnikā.

Ivars Drulle ir viens no retajiem Latvijas māksliniekiem, kas savos darbos runā par 21. gadsimta problemātiku. “Pretrunīgas tēmas no nesenas pagātnes un parādības, par kurām izvairāmies runāt publiski, bet pārspriežam savās virtuvēs,” savas tematiskās intereses mākslā raksturojis Drulle. Līdzīgi režisoram Alvim Hermanim, kurš savās dokumentālā teātra izrādēs sirsnīgi, ironiski un precīzi raksturo sabiedrību, Ivars Drulle iestudē savus stāstus. Viņa varoņi ir gan konkrētas vēsturiskas figūras, gan nepersonificēti mūsdienu cilvēki, pakļauti savstarpējai mijiedarbei, ko ietekmē izcelsme, raksturs, izglītība un dažādi ārējie apstākļi.

Dalībnieku skaits ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.
MĒRĶAUDITORIJA:
jaunieši (15+), pieaugušie, seniori.
MATERIĀLI LĪDZI ŅEMŠANAI:
visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti uz vietas.
DALĪBAS MAKSA:
ieejas biļete izstādē (EUR 1,50 akcijas “Labā diena” ietvaros).
PIETEIKŠANĀS UN PAPILDU INFORMĀCIJA:
T:(+371) 67 716108
E: arsenals@lnmm.lv

Izstāde “Pagalms”

12.01.-01.02.2018. Latvijas Mākslas akadēmija / atklāšana 11.01. 18:00

No 2018. gada 12. janvāra līdz 1. februārim Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā Kalpaka bulvārī 13, Rīgā, būs skatāma izstāde „PAGALMS“. Izstādes atklāšana notiks 11. janvārī plkst. 18.00 ar īpašu jauno mākslinieku Lauras un Mārtiņa Veļas performanci.

“Kāds savam piemājas pagalmam ikdienā izskrien cauri, acis nepaceldams, kāds tur stāda rozes, kāds izkar veļu, bet vēl kādam – taciņu tīklojums pāri zālājam ir Visuma kosmiskais modelis ar Smilšu kasti kā Sauli pašā vidū. Pagalmā mīt mūsu bērnība. Spēles, draudzība, uzticēšanās un vilšanās. Bailes nākt mājās un bailes pazaudēt atslēgu. Cauri pagalmam mamma atgriežas no darba, ceriņkrūmā pie sētas visas laimītes apēstas. Cel cik augstu sētu gribi, norobežošanās un privātums ir utopija, neko jau nevar nosargāt! Laiks aiziet, un pagalmus nobruģē mūsu atmiņas,” izstādes noskaņu apraksta viena no izstādes kuratorēm, Mākslas vēstures un teorijas apakšnozares 4. kursa studente Iveta Feldmane.

Izstādē apkopoti dažādu paaudžu latviešu mākslinieku darbi, kas tieši vai pastarpināti iekļaujas pilsētas ainavas žanrā un atklāj pagalmu estētiku. Līdzās tādiem lielmeistariem un atzītiem vārdiem mākslā kā Alberts Silzemnieks, Andris Eglītis, Auseklis Baušķenieks, Henrijs Klēbahs, Ieva Iltnere, Ivars Heinrihsons, Juris Baklāns, Kristaps Ģelzis, Kristians Brekte, Līga Purmale, Sandra Krastiņa, Valdis Celms, Vija Maldupe, būs redzami arī jauno mākslinieku darbi, kas tapuši speciāli šai izstādei. Plašajā ekspozīcijā pagalma interpretācijas atspoguļosies dažādos medijos – glezniecībā, grafikā, fotogrāfijā, video, tekstilā, keramikā un instalācijā.

Izstādi organizē Latvijas Mākslas akadēmija un tās kuratori – LMA Mākslas vēstures un teorijas nodaļas 4. kursa studenti: Agris Briģis, Anna Emsiņa, Iveta Feldmane, Guntars Gritāns, Uldis Jaunzems-Pētersons, Anete Levenšteina, Baiba Nurža, Monta Ozoliņa, Anete Skuja, Rihards Bebris. Savukārt pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam izstādes norises laikā notiks diskusija par privātās un publiskās telpas attiecībām.

Ekspozīcijā iekļauti darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, mākslas galerijas „Māksla XO“, Latvijas Mākslinieku savienības un Mūkusalas Mākslas salona “Zuzānu kolekcijas”.

Izstādes darba laiks:
O., T., P., S. 11.00 – 18.00
C. 11.00 – 19.00
Pārtraukums: 14.30 – 15.00
Ieeja izstādē – bezmaksas.
Izstādes norises vieta: Latvijas Mākslas akadēmijas aula.
Kalpaka bulvāris 13, Rīga

Koncerts “Mūzika priekam un brīvībai”

17.01.2018. 19:00 Rīgas Sv. Jāņa baznīca

Kristiana IV vokālais ansamblis (Dānija)
Diriģents: Rūbens Munks (Ruben Munk)

Iezīmējot Latvijas Republikas 100.gadadienu, Rīgas Sv. Jāņa baznīcā uzstāsies Kristiana IV Vokālais ansamblis no Dānijas. Koncerta programmas pamatā ir Reformācijas laikā tapušie un Martina Lutera apgaismības ideju iedvesmotie sacerējumi, simboliski izceļot arī Latvijas brīvības un neatkarības ideju īstenošanos dzīvē.

Kristiana IV Vokālais ansamblis savu nosaukumu aizguvis no mūziku mīlošā Dānijas karaļa, kurš valdīja laika posmā no 1588. līdz 1648.gadam. Ansambli 2005.gadā dibināja diriģents un klavesīnists Rūbens Munks (Ruben Munk) ap sevi pulcinot vēl astoņus talantīgus un profesionāli atzītus vokālos izpildītājus no Dānijas, Norvēģijas un Zviedrijas. Ansambļa repertuārā galvenokārt ir renesanses laika a capella skaņdarbi, kas tapuši laika posmā no 1425. līdz 1625.gadam, ko papildina arī mūsdienīgāki muzikālie priekšnesumi.

Programmā: Žoskēns de Prē (Josquin Desprez), Mikels Pretoriuss (Michael Praetorius), Mogens Pederšons (Mogens Pedersøn), Mikels Andreasens (Mikkel Andreassen), Arvo Perts (Arvo Pärt), Ēriks Ešenvalds

17.janvārī 19.00, Sv. Jāņa baznīcā
Ieeja bez maksas

Ievas Ozoliņas dokumentālā filma “Dotais lielums: mana māte”

Kino ‘Splendid Palace’, Lāčplēša ielā 101, Rīga

DOTAIS LIELUMS: MANA MĀTE

Latvija, 2017
Dokumentāla filma
Režisore: Ieva Ozoliņa
Producente: Madara Melberga
Operators: Mārcis Slavinskis

Aizkustinošs un reizē ironisks stāsts par mātes mīlestības destruktīvo un reizē radošo spēku. Raitim nav draudzenes un ir maz pieredzes ar pretējo dzimumu. Izjūtot psiholoģisku atkarību no mātes, viņš viņu iesūdz viņu policijā par emocionālu šantāžu. Ielūkojoties talantīga matemātiķa pasaulē, filma akcentē trauslo robežu starp mātes lomu un pieauguša vīrieša atbildību par savu dzīvi.