KO IR VĒRTS IZLASĪT?

Nevienam nav noslēpums, ka, dzīvojot 21. gadsimtā, kad tehnoloģijas ir mūsu ikdienas neatņemama sastāvdaļa, tomēr arī grāmatas cilvēkiem ir nepieciešamas. Tās izglīto, ļauj aizmirsties, izdzīvot fantastiskus notikumus. Nenoliedzami, lasīšana ir brīnišķīgs veids, kā paplašināt savu redzesloku, iedvesmoties un smelties spēku ikdienai.

Uzzini, kādas grāmatas jauniešiem pavērušas jaunus apvāršņus.

Linda Kamola, 19 gadu

Interesē: mūzika, māksla, vēsture, studē ekonomiku

“Grāmatas ļauj gūt vērtīgas mācības un noteikti paplašina arī vārdu krājumu.”

Ir vērts izlasīt: Paulu Koelju “Alķīmiķis”

“Grāmatā ir daudz mācību un gudrību, kas iedvesmo ceļot, sekot savai sirdij un piepildīt visneiedomājamākos sapņus. Viegli lasāma, jo Koelju valoda ir plūstoša, pats stāsts ir pozitīvs, kā arī grāmata nav gara.”

Dace Asme, 18 gadu

Interesē: sports, zīmēšana

“Grāmatas patīk un aizrauj, galvenais atrast motivāciju un laiku, lai pieķertos lasīšanai.”

Ir vērts izlasīt: Nora Ikstena “Mātes piens”

“Izzinoša satura grāmata par agrākiem laikiem ar interesantiem notikumiem.”

Agris Ratniks, 16 gadu

Interesē: mūzika, ģeogrāfija, vēsture, jauniešu organizācijas

“Grāmatu lasīšana attīsta iztēli, uzmanības noturēšanu un domāšanu. Tieši šīs prasmes sāk pasliktināties jauniešiem, tāpēc tās ir aktuālas mūsdienās.”

Ir vērts izlasīt: Dens Brauns “Da Vinči kods”

“Šī grāmata paplašina redzesloku, ļauj gūt plašāku ieskatu reliģijā un kristietības vēsturē.”

Evelīna Ķempele, 17 gadu

Interesē: māksla

“Grāmatas pavisam noteikti ir jālasa, tās ir pilnas ar iedvesmojošām atklāsmēm un ļauj pabūt citā pasaulē, vienlaikus uzlabojot un pilnveidojot savu iekšējo pasauli.”

Ir vērts izlasīt: Robins Šarma “Mūks, kurš pārdeva savu ferrari”

“Grāmata ir pilna ar padomiem, šķietami vienkāršām, bet tik nozīmīgām atziņām. Šī grāmata pavisam noteikti ļauj labāk izprast pasauli un radīt pozitīvāku skatu uz pasauli.“

 

Ggrāmata liek justies sirreāli un aizdomāties par pasaules sīkajiem diegiem, kas savieno visus.

 

Katrīna Tamisāre, 19 gadu

Interesē: improvizācijas teātris, ceļošana, lasīšana

“Manuprāt, grāmatas ir jālasa jebkuram, kurš vēlas attīstīt savu personību, jo, iedziļinoties citu cilvēku, tēlu, priekšmetu dzīvē, kas tiek attēlota grāmatās, katrs var vilkt paralēles ar savu dzīvi un uz sev aktuāliem jautājumiem rast atbildi no cita skatpunkta. Grāmatas ir aktuālas visos laikos, tikai mūsdienās tās kļūst elektroniskas un var radīt mānīgu priekšstatu par grāmatu lasīšanas aktualitāti, jo apkārtējie nezina, vai tu lasi, vai spēlē candy crush…”

Ir vērts izlasīt: Agatha Christie “And then there were none”

“Šī grāmata liks katram justies kā detektīvam! Iepazīstoties ar grāmatas varoņiem un viņu pārdzīvojumiem, vari censties meklēt pareizos pavedienus, lai sakārtotu savu dzīvi. Un pie reizes nedaudz papriecāties, ka varbūt tev nav nemaz tik slikti. Spraigā notikumu virkne neļaus ne reizes atslābt un pat pēc grāmatas izlasīšanas izcili nostrādātās slepkavību ainas pa reizei var ienākt prātā un likt aizdomāties par autores izcilo fantāziju un tās izmantojumu literatūrā.”

 

Didzis Ruicēns, 18 gadu

Interesē: vēsture, filozofija, mākslas baudīšana, politika

“Kā teicis profesors Deniss Hanovs, brīdī, kad mēs sākam dedzināt grāmatas, mēs iznīcinām paši sevi. Man grāmatas ir viens no galvenajiem informācijas ieguves līdzekļiem. Man tā ir arī bauda, kaisle, mīla un dzīve. Grāmatu lasīšana ir izcils veids, kā iepazīt cilvēkus. Neviena cita māksla nesniedz tik intīmu kontaktu kā tieši literatūra.”

Ir vērts izlasīt: Rihards Bargais “Plikie rukši”

“Šī grāmata man personīgi palīdzēja brīdī, kad jutos pilnīgi nekā. Tā atspoguļo fantastisku dzīves stāstu, kas tevi momentā pārņem. Šis stāsts ir pamācošs, no tā var iedvesmoties. Pats savu dzīvi pagriezu diezgan radikāli, sāku pasauli uztvert vieglāk, ļaujoties priekam un jautrībai.”

Melisa Kaškura, 18 gadu

Interesē: kultūra, māksla, mūzika, rakstīšana un pasākumu vadīšana

“Katra grāmata ir kā cita pasaule, kurā paglābties no ikdienas.“

Ir vērts izlasīt: Zenta Mauriņa “Domu varavīksne”

“Šī grāmata ir pārbagāta ar atziņām, skaudri, skaistiem, patiesiem stāstiem un vērtīgām mācībām. Tā nemitīgi liek domāt par savu vērtību sistēmu, par to, kā būvējam savu dzīvi. Ko pieņemam, ko atgrūžam, kā attiecamies pret sevi un citiem. “

Elīna Fjodorova, 18 gadu

Interesē: fizika, badmintons, fotografēšana, pasākumu organizēšana

“Grāmatas palīdz attīstīt radošo domāšanu, uzlabo vārdu krājumu un gramatiku.”

Ir vērts izlasīt: Haruki Murakami triloģija “1Q84”

“Šīs grāmatas liek aizmirsties no ikdienas realitātes. Grāmata liek justies sirreāli un aizdomāties par pasaules sīkajiem diegiem, kas savieno visus. Pats interesantākais ir tas, ka saturu gandrīz nav iespējams atstāstīt, lai otrs nepadomātu, ka autors ir nojūdzies. Neparasta un mistiska grāmata.”

 

Elizabete Ulmane, 16 gadu

Interesē: māksla, dejošana, dalība Cēsu Jauniešu domē

“Grāmatas ir jālasa, jo tās palīdz garīgi attīstīties. Domāju, ka to aktualitāte mazliet samazinās, pieaugot tehnoloģiju ietekmei, bet grāmatas vēl nekur nav pazudušas un nepazudīs vēl ilgi”

Ir vērts izlasīt: Dens Brauns “Inferno”

“Šajā grāmatā ir daudz interesantu vēsturisku faktu un ļoti aizraujošs sižets. Iesaku!”

 

Katra grāmata ir kā cita pasaule, kurā paglābties no ikdienas.

 

Elīna Samuļone, 16 gadu

Interesē: volejbols, basketbols, dziedāšana

“Grāmatas ir jālasa, jo tās veido mūsu valodu un tās attīsta cilvēku.”

Ir vērts izlasīt: Rūta Šepetis “Starp pelēkiem toņiem”

“Manuprāt, ļoti noderīga grāmata jauniešiem, jo tā atklāj, ko patiešām nozīmē bēdas un slikti materiālie apstākļi. Mūsdienās liela daļa jauniešu domā par jaunākajām tehnoloģijām un zīmolu apģērbiem, bet grāmata parāda, kas bija jāizcieš citām paaudzēm un kādu smagu laiku tā piedzīvoja.”

Annija Krivjonoka, 16 gadu

Interesē: mūzika, sports, joga

“Neuzskatu, ka grāmatas būtu jālasa obligāti, lai tikai apliecinātu savu gudrību vai inteliģenci. Nevajag sevi piespiest lasīt, lai pašapliecinātos. Svarīgi, ka darām to, kas patīk un rada prieku.”

Ir vērts izlasīt: Arčibalds Kronins “Cepurnieka pils”

“Ļoti bieza, ilgi lasāma, veca grāmata, toties, manuprāt, ļoti vērtīga. Šī pagaidām ir vienīgā grāmata, kuru lasot es apraudājos un patiešām jutu līdzi tajā notiekošajam.”