Strādāt & studēt? Viņiem izdodas!

Tie ir viņi – jaunieši, kuri ikdienās apvieno gan strādāšanu, gan mācības. Viņi saka, ka iemācās gan laika, gan finanšu plānošanu, tomēr tā ir tikai redzamā daļa. Lasi padomus un uzzini vairāk!

REINIS FRĒLIHS

Studē: Rīgas Ekonomikas augstskola (SSE), 2. kurss.

Darbs. Tā kā piedzīvojumi un sevis izaicināšana mani jau sen saistījuši, es iepazinu kustību “Piedzīvojumu gars” jau pamatskolā, bet tā pa īstam tur sāku darboties tikai pēc personības pašizaugsmes treniņa LEC, kuru tiešām iesaku katram iziet.

Otrs darbs ir startapā “Kurp.es”, kas ir inovatīva un ērta pasākumu rekomendācijas platforma. Tur nu jau teju apaļu gadu strādāju ar pasākumu kategorizēšanu un dažādiem projektiem.

Pieredze. Viens no maniem dzīves moto ir: “Nemeklē atrunas, meklē iespējas!” Lai gan atrunu nestrādāt bija vairāk nekā odu vasarā, es abās vietās saskatīju lielisku iespēju sevi attīstīt un iegūt jaunu pieredzi.

Varbūt izklausās pēc jau nodeldēta vārdu savienojuma – jauna pieredze, bet manā gadījumā tieši tā tas arī bija. Ja tas kas saista, es netaisos ļaut tam izslīdēt caur pirkstiem. Katru dienu nākas sadzīvot ar sajūtu, ka varētu darīt daudz vairāk, bet vienkārši nav laika, tāpēc dzīvoju ar nemitīgu vainas apziņu, ka neattaisnoju uz mani liktās cerības.

Vienu es zinu pilnīgi noteikti – ir ļoti būtiski apzināties, ka, pasakot jā kādai iespējai, dzīve var pilnībā mainīties.

Padomi. Pavisam vienkārši – vienmēr jau var gulēt mazāk! Bet, ja nopietni, draugi saka, ka esmu reizē ļoti labs un ļoti slikts paraugs, jo uz mani nedarbojas parastie dzīves likumi. Kad pārējie gatavojas eksāmeniem, es braucu vadīt kādas apmācības vai nakts spēles mežā, un tāpat visas ieskaites nokārtoju ar labiem rezultātiem. Es pieņemu, ka viss ir attieksmē. Ja izdodas atrast kaut ko, kas iededz uguntiņu acīs, tad šķēršļi kļūst otršķirīgi. Padoties kā opcija ir jāizslēdz un tad jau visu var izdarīt.

SIGNE ZIEDIŅA

Signe Ziediņa 

Studē: LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes 1. kursā (neklātienē).

Darbs: Tiesu administrācijā par grāmatvedi.

Pieredze. “Pēc vidusskolas pabeigšanas turpināju mācības tehnikumā, kur pusotra gada laikā ieguvu profesiju. Kvalifikācijas jeb noslēdzošo praksi bija iespēja iziet Tiesu administrācijā, pēc tam bija iespēja palikt strādāt. Apvienojot neklātienes studijas ar darbu, ir divas neērtības, ar kurām jātiek gala: diezgan liela nauda jāatliek, lai samaksātu par studijām (grūti nedomāt, ko varētu par to nopirkt), kā arī jāieplāno laiks mācībām ārpus skolas, kas dažreiz liedz iespēju pilnvērtīgi nodoties brīvdienu aktivitātēm.

Ieguvumi. Lielākais ieguvums noteikti ir darba pieredze ļoti labā iestādē. Sāku tur strādāt, neilgi pirms man palika 21 gads, kas man šķita labs karjeras sākums. Svarīgi, protams, ir tas, ka varu sevi pilnībā finansiāli nodrošināt.

Padomi. Meklē darba vietu, kur tev ir iespēja augt. Intervijās esi atklāts, izturies atbildīgi gan pret studijām, gan darba pienākumiem. Esi patiess, tā tu nokļūsi savā īstajā vietā!

KAROLĪNA ALEKSEJEVA

Studē: Lielbritānijas viesnīcu koledža Latvijā “Hotel School”, 1. kurss.

Darbs: kafejnīcā “Madam Brioš”, kur sāku strādāt jau vidusskolā. Nolēmu turpināt strādāt arī pēc vasaras, jo kolektīvs bija kļuvis par manu teju ģimeni un vietu izaugsmei.

Pieredze. Visgrūtāk ir saplānot savu laiku tā, lai spētu gan mācīties, gan atpūsties. Šobrīd savas pilna laika studijas apvienoju ar darbu nedēļas nogalē, tāpēc varu aizmirst par dažādām brīvdienu izklaidēm, tomēr papildu finansiālie līdzekļi un pieredze ir nozīmīgs ieguvums. Šobrīd mācos par apkalpojošās sfēras menedžeri, tāpēc man ir ļoti svarīgi kāpt pa visiem karjeras pakāpieniem, sākot no apakšas.

Padomi. Svarīgi atrast darba vietu, kurā darba devējs ir gatavs nākt pretī tad, ja nevari ierasties darbā studiju dēļ. Svarīgi arī darboties vietā, kur ir patīkama gaisotne. Kā arī – nedrīkst atlikt darbus, citādi visu neizdosies paspēt.

ALEKSANDRS AVOTIŅŠ

Studē: University of Southern Denmark; inženierzinātnes, 1. kurss 

Darbs: restorānā “Tortilla Flats” par pavāra palīgu.

Dānijā ārzemniekiem nepieciešams strādāt 43 stundas mēnesī, lai iegūtu stipendiju. Pirms tam strādāju par “avīžpuiku”, un kādā dienā, kad nemitīgi zvanīju pie durvīm, iznāca vecāka gadagājuma vīrietis. Vārds pa vārdam, un viņš man iedeva savu vizītkarti. Jā, man paveicās – ieguvu jaunu darbu restorānā!

Ieguvumi. Protams, gan papildu finansiālie līdzekļi, gan pieredze, kā arī, specifiski Dānijai, studējošā stipendija.

Padomi. Ja vēlies nelielu kabatas naudu, lai iepriecinātu un palutinātu sevi, ir vērts censties apvienot studijas un darba pieredzi. Bet, ja vēlies pilnībā iegrimt mācībās, tad labāk no šīs idejas atturēties

KRIŠS KAIRIS

Studē: Rīgas Stradiņa universitātes Komunikāciju fakultāte, žurnālistika, 1. kurss.

Darbs: strādāju vecāku kafejnīcā. Ļoti izdevīga ir arī kafejnīcas atrašanās vieta, kas ir tieši starp universitāti un mājām.

Pieredze. Strādāju jau vasarā, un bija vienkārši sevi jāpiespiež to turpināt darīt. Finansiālais faktors arī bija nozīmīgs – tā kā vecākiem ir jāmaksā par manām studijām, nauda papildu izklaidēm ir jāiegūst pašam. Grūtākais droši vien ir tas, ka grafiku darbam salieku mazliet agrāk nekā mājasdarbu apjoma grafiku. Iespējams, ja es spētu jau laikus apzināties visu, kas jādara universitātē, varētu teikt, ka ar savienošanu nekādu grūtību nav.

Padomi. Pirmkārt, izvēlies pareizu darba atrašanās vietu. Otrkārt, rūpīgi izpēti darba tirgu, neņem pirmo pieejamo darbu, jo, lai arī tik daudz tiek runāts par bezdarbu Latvijā, ir tiešām ļoti plašs darba piedāvājums jauniešiem (īpaši Rīgā). Treškārt, ja ir iespējams, tad mēģini savu darba pieredzi sasaistīt ar skolā apgūto, bet, ja šo punktu izpildīt neizdodas, noteikti nebēdā, jo dzīvē noder jebkāda veida profesionālā pieredze.

KETIJA DAVIDONE

Studē: Jāzepa Vītola Latvija mūzikas akadēmija, Vispārējās izglītības mūzikas skolotājs, 2. kurss. 

Darbs: mūzikas skolotāja Katoļu ģimnāzijā. Šo darbu ieguvu, pateicoties savai bijušajai klases audzinātājai, kura ir krievu valodas skolotāja šajā skolā.

Pieredze. Izvēlējos strādāt, lai varētu gūt pirmos soļus praksē. Gribēju pārbaudīt sevi citos apstākļos, piemēram, kā reaģēt dažādās situācijās no skolotāja skatpunkta. Vēlējos arī novērtēt savas komunikācijas spējas un saprast, cik lielu prieku man rada darbs ar bērniem. Grūtākais, apvienojot darbu un studijas, ir laika plānošana, lai pietiekami daudz laika tiktu veltīts gan savai izaugsmei, gan darba videi. Strādāt studiju laikā ir liels ieguvums, jo paveras plašas iespējas, kur sevi realizēt un pierādīt. Lielākie ieguvumi ir pašpārliecinātība par to, ko es daru gan studējot, gan strādājot, jo, praktiski vadot stundas, vieglāk ir uztvert mācīto teoriju, kā arī vieglāk apgūto paturēt prātā, jo gūtās zināšanas tiek izmantotas ikdienā.

Padomi. Kaut arī viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc studenti strādā, ir nauda, nedrīkst aizmirst, ka mācības ir pirmajā vietā un tikai tām tiek pakārtots darbs. Darbu iesaku izvēlēties tādu, kas izraisa pozitīvas emocijas.

INDRA PĒTERSONE

Studē: Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes studiju programmas “Reģionālās attīstības un pilsētekonomikas inženierija”, 4. kurss.

Darbs. RTU Studentu parlamentā pārstāvu studējošo intereses un veicinu sadarbības ar dažādām organizācijām, vadot Ārējo sakaru nodaļu. Par ievēlēšanu šajā amatā man jāsaka paldies RTU studentiem. Darbošanos Studentu parlamentā parasti nesaucu par darbu, jo tas ir kļuvis par hobiju. Īstais darbs, par kuru maksāju nodokļus, ir RTU administrācijā. Esmu Iekšējā audita nodaļas vadītāja palīgs.

Pieredze. Kad uzsāku studijas pirmajā kursā, zināju, ka gribu strādāt, jo pārcēlos uz Rīgu, īrēju dzīvokli, zināju, ka vajadzēs naudu. Turklāt nespēju iedomāties sevi nestrādājam. Septembrī sāku strādāt apģērbu veikalā “Promod” par pārdevēju. Otrā kursa sākumā nācās iet prom no “Promod”, jo sāku vadīt savas fakultātes pašpārvaldi, nevarēju visu apvienot, lai no tā neciestu mācības. Tā nu otro kursu nestrādāju. Bet trešā kursa vidū notika valdes sēde, uz kuru atnāca rektors un piedāvāja kādam kļūt par palīgu. Es pieteicos. Būtībā izdomāju, ka atkal varētu strādāt, jo likās, ka darbs varētu būt interesants. Turklāt – kurš gan negribētu 20 gadu vecumā būt rektora palīgs?

Lai cik banāli tas izklausītos, tā ir ļoti liela pieredze. Gan darba ziņā, jo tiek iegūts daudz jaunu prasmju, gan laika plānošanas, jo bez tā nevar. Ir jāprot izplānot savu dienu tā, lai visur paspētu. Tiek paplašināts kontaktu loks. Galu galā – tiek maksāti nodokļi, rūpējos par to, lai manai mammai būtu pensija.

Padomi. Pirms sākšanas strādāt ir jāsaprot, vai vispār ir iespējams apvienot darbu ar studijām. Bieži vien var nākties izvēlēties starp lekcijām un darbu. Protams, ar mācībspēkiem var daudz sarunāt. Ja tiek piedāvāts darbs nozarē, kas nešķiet tik labi atalgots, to tāpat vajag pieņemt. Jo tās būs specifiskas zināšanas, kas nereti pat var palīdzēt nokārtot studiju kursus universitātē.

RITVARS STANKEVIČS

Studē: Latvijas Universitāte Vēstures un filozofijas fakultāte, 1. kurss. 

Darbs: FreeLance, fotografējot dažādus pasākumus, cilvēkus, kā arī darbojoties SIA “Fotoistaba”. Darbu ieguvu, pateicoties vidusskolā attīstītajiem kontaktiem un prasmēm.

Pieredze. Visgrūtāk ir saplānot savu laiku un saprast prioritātes. Strādājot un studējot ir iespēja pilnveidot sevi, attīsties, kā arī nopelnīt, vienlaikus dzīvojot reālo dzīvi.

Padomi. Pirms sākt strādāt, svarīgi izvērtēt, vai tas ir vajadzīgs. Mana situācija ir citāda, nekā lielākajai daļai 1. kursa studentu, kas visbiežāk strādā kādu pagaidu darbu, – es strādāju nozarē, kura mani interesē, patīk un ar kuru vēlos saistīt savu turpmāko dzīvi.