5:1 – jaunieši izaicina politiķus

6. oktobrī norisināsies 13. Saeimas vēlēšanas, un partijas sevi reklamē, kā vien var. Bet daudzi, kuri šogad vēlēs pirmo reizi un arī tie, kuri vēl nav izlēmuši, par ko balsot, vai vienkārši ir ieinteresēti politikā, sev uzdod jautājumu – par ko balsot?

Kas ir manās interesēs? Kā politiķi var ietekmēt manu ikdienu, izglītības sistēmu? Ko iesākt ar bezdarbu? Kādas ir viņu domas par homoseksualitāti un ātrajiem kredītiem?Šos un citus jauniešus interesējošus jautājumus diskusijā ar 8 partiju pārstāvjiem uzdos 5 jaunieši kustības Young Media Sharks veidotajā raidījumā “5:1” , kuru varēs redzēt TV kanālā Re:TV 29. un 30. septembrī plkst. 16:00, un pilnās diskusijas, kā arī jauniešu atziņas par katru no sarunām vietnē LMT straume (straume.LMT/5-1) no 1. oktobra.

“Raidījuma ideja bija Jauno Mediju Haizivju sapnis no sākta gala un tas, ka mums bija iespējams realizēt šo ideju tieši pirms vēlēšanām ar politiķu iesaisti, ir apbrīnojami. Latvijas jauniešiem jau sen bija nepieciešams raidījuma formāts par vēlēšanām viņiem saprotamā valodā. Mana interese par politiku lika man iedegties par šo ideju uz visiem 100 %. Tas, ka es pati aci pret aci varēju uzdot sev interesējošos jautājumus politiķiem, kurus mums visiem, tai skaitā arī jauniešiem, ir jāpieņem darbā, bija milzīgs izaicinājums. Raidījums neizpalika arī bez neveikliem momentiem un situācijām, kas liktu skaļi smieties vai no kauna ielīst zemē. Pretēji pieredzējušiem žurnālistiem, mēs nebaidījāmies no nezināšanas vai kaut kādas kompetences trūkuma. Mēs taču esam tikai jaunieši un mums ir atļauts nezināt un izgāzties. Tika lauzti stereotipi un ekspektācijas par to, kādi varētu būt konkrētās partijas pārstāvji. Šis raidījums ne tikai atvēra mums acis, bet arī beidzot ļāva saprast, par kuru partiju ir vērts atdot savu balsi. Kādam tas pat lika saprast, ka valstī, kurā dzīvojam, opcija “neiet vēlēt” nav pieļaujama.”

-Agnese

“Domāju, ka šīs jauniešu politiskās debates bija liels pārbaudījums ne tikai mums, bet arī politiķiem ar kuriem runājām. Tas bija labs tests partiju pārstāvju zināšanām un pārliecību par valsti un tās nākotni – jauniešiem. Katrā no astoņām sarunām nebaidījāmies jautāt tiešus jautājumus, kas skar mūsu izglītības iespējas, nākotnes darba vidi, jauniešu alkoholisma problēmas, sabiedrības šķelšanos un citus. Protams, arī atbildes saņēmām dažādas – gan detalizētu plāna izklāstu, gan vispārīgus un jau dzirdētus tekstus. Tomēr pats svarīgākais – nonācām aci pret aci ar politiķiem, cerams, caur ekrāniem būs iespējams sajust to, ko jutām mēs, jo, kā izrādās, runājot ar jauniešiem mulst nākas pat topošajiem deputātiem. Viedoklim pēc šo sēriju noskatīšanās vajadzētu būt katram – tagad tikai svarīgi izdarīt izvēli, neaizmirstot, ka skaļš partijas nosaukums visbiežāk nenozīmē patiesu vēlmi strādāt Latvijas iedzīvotāju interesēs.”

-Marta

“Jāsaka, ka nav tik viegli ielikt to visu tikai pāris vārdos, jo man tā bija pirmā šāda veida pieredze. Formāts pavisam noteikti bija novatorisks, varēja redzēt, ka vairāki politiķi bija diezgan uztraukušies par to visu. Un es viņus ļoti labi saprotu, jo nav viegli būt telpā pilnīgi vienam pret 5 jauniešiem un 5 līdz 8 citiem cilvēkiem. Kadrā mēs bijām 5, bet kopumā es gribētu raidījumu nosaukt par 13:1. Kopumā es domāju, ka tas ļāva mums justies atbrīvotiem, tātad arī pārliecinātiem par to, ko jautājām politiķiem. Ko tas deva man? Brīnišķīgu pieredzi gan jautājumu uzdošanā, gan politikā. Pēc raidījuma jūtos ļoti spriestspējīgs par dažādiem jautājumiem, kuros iepriekš mana nojēga bija tuvu nullei. Paldies par iespēju Sharkiem! Kā arī paldies demokrātijai par to, ka tā mums devusi iespēju izjust šo brīnišķīgo procesu (vēlēšanas).

-Krišs