Mežonīgās Sarunas. Rasisms Latvijā

17. decembrī televīzijas kanālā Re:TV pulksten 17.00 būs skatāms raidījums “Mežonīgās sarunas. Rasisms Latvijā”, ko veidojuši jaunieši no youtube kanāla “ Wild  Bananas” un “Young Media Sharks’. Uz sarunu aicināts afroamerikānis Džordžs  Ronnijs  Steele, kā arī noskaidroti cilvēku viedokļi Varakļānos, Daugavpilī, Bauskā, Baldonē un Rīgā. 

Raidījuma idejas autori ir jaunieši no Liepājas Juris Lisovs un Mārtiņš Gūža. Iecere diskutēt par šo tēmu jauniešiem radusies, kad viņus Latvijā apciemojis draugs no Indijas. “Tas bija diezgan nomācoši – iet pa Liepājas ielām, jo raidītie skatieni bija naida pilni. Mēs uzskatām, ka kaut kas nav īsti kārtībā, un nolēmām šo tēmu izzināt plašāk.” 

Afroamerikānis Džordžs ir Daugavpils teātra aktieris un angļu valodas pasniedzējs, kurš Latvijā dzīvo jau 24 gadus. Džordžs savā sarunā atzīst: “O, jā! Pastāv. Es rasismu Latvijā iedalu trijās fāzēs. Deviņdesmitajos gados cilvēki raidīja naidpilnus skatienus, bet klusēja. Tad nāca nacionālisma uzplūdi pirms iestāšanās Eiropas Savienībā, kad citas ādaskrāsas cilvēkiem uzbruka arī fiziski un sauca par pērtiķiem. Un trešā fāze ir mūsdienas. Uzskatu, ka jānomainās pāris paaudzēm, lai sabiedrība Latvijā sāktu pieņemt citas ādaskrāsas cilvēkus.” 

Raidījumā piedalās arī pētnieks un sociālantropologs Andris Šuvajevs, kurš rasismu skaidro no ekonomiskā, sociālās nevienlīdzības un nabadzības skatpunkta. Raidījumā aptaujāti cilvēki vairākos reģionos, lai noskaidrotu, vai latvieši uzskata – Latvijā pastāv rasisms.

Raidījums tapis programmas  “Young Media House” ietvaros. Programmas galvenais atbalstītājs Vācijas Federālā Ārlietu ministrija. 

Skatīties raidījumu: http://straume.lmt.lv/lv/raidijumi/raidijumi/mezonigas-sarunas/1037180