Eiropas Parlamenta vēlēšanas – ko tas nozīmē?

9. Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā norisināsies 2019. gada 25. maijā, un šoreiz Eiropas Parlamentā tiks ievēlēti astoņi deputāti no Latvijas.

Tēmu izpēta: Annija Cibuļska

Eiropas Parlaments ir viena no lielākajām demokrātiskajām asamblejām pasaulē, un tās deputāti pārstāv 500 miljonus ES pilsoņu. Vēlēšanu kandidāti darbojas kādā politiskajā partijā vai arī ir neatkarīgi deputāti, kas nepārstāv nevienu partiju. Ievēlētie politiķi Eiropas Parlamentā strādā piecus gadus.

Kāpēc jāpiedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās?

Eiropas Parlaments ir vienīgā Eiropas Savienības institūcija, kura tiek ievēlēta, un ir aprēķināts, ka tas ietekmē aptuveni 80% Latvijas likumu, lemjot par dažādām regulām. Eiropas Parlamenta vēlēšanu iznākums tieši attieksies arī uz Tevi, jo tiks izlemts, kādi cilvēki pieņems likumus, kas ietekmēs dzīvi Latvijā.

Kā lai zinu, par ko balsot?

Ar pilnu kandidātu sarakstu, partiju programmām un statistiku var iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas vietnē cvk.lv. Tā kā Eiropas Parlaments pārstāv sabiedrību, ir ļoti svarīgi, lai tiktu ievēlēti politiķi, kuru ieceres un mērķi būtu pēc iespējas pietuvināti ikviena iedzīvotāja interesēm, tāpēc pirms vēlēšanas noteikti vajadzētu uzzināt, kura deputāta potenciālā rīcība būtu atbalstāma. Ir viegli apjukt partiju solījumos un apgalvojumos, tāpēc aicinām apsvērt lēmumu kritiski, objektīvi un tālredzīgi, kā arī sekot līdzi debatēm un citiem materiāliem sabiedriskajos (vai citos politiski neitrālos) medijos.

Vai arī es varu balsot?

Piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās var ikviens Eiropas Savienības pilsonis, kurš ir sasniedzis 18 gadu vecumu. Ja nevarēsi 25. maijā ierasties savai dzīvesvietai atbilstošajā vēlēšanu iecirknī, to būs iespējams izdarīt arī no 22. līdz 24. maijam. Lai balsotu, līdzi jāņem derīga pase vai personas apliecība (eID).

Lai atbalstītu iedzīvotāju līdzdalību Eiropas parlamenta vēlēšanās, ir izveidota platforma soreizesbalsosu.eu. Ikviens var tajā reģistrēties, lai interesantā veidā pamudinātu savus draugus un paziņas piedalīties vēlēšanās. Izmēģini!