Ceļot tālu un droši – kā?

Raksta: Annija Cibuļska

Stopēšana, lai aizbrauktu uz Romu, nakts pastaiga pa kriminālu Briseles rajonu, gulēšana miskastes maisos – šādi piedzīvojumi, nenoliedzami, var sagādāt spilgtas emocijas, tomēr medijos diezgan bieži mēdz nonākt ziņas par pazudušiem vai cietušiem tūristiem. Kā ceļot neaizmirstami, bet droši?

9.maijā Latvijas Republikas Ārlietu ministrijā norisinājās organizācijas Young Media Sharks veidots pasākums ‘’Jauniešu ceļojumi: Piedzīvojumu stāsti’’. Tas pulcēja gan jauniešus, kuri ir devušies interesantos ceļojumos un varēja dalīties ar pieredzēto, gan arī tos, kuri vēlas uzzināt par ceļošanas iespējām un dzirdēt ieteikumus, lai viņu celojumi izdotos veikmīgi. Pasakumā piedalījās arī Ārlietu ministrijas pārstāve Sandra Salmiņa–Šuke, kura deva vērtīgus padomus par drošu ceļošanu.

Pirmais ar savu ceļošanas pieredzi dalījās mūzikas izpildītājs Idus Abra. Viņš ir ne tikai devies Santjago ceļā, lai apskatītu elpu aizraujošas ainavas, bet arī ir gājis pa nevēlama Briseles rajona ielām naktī, ar lielu ceļasomu, izlādējušos telefonu un tikai daļēju nojausmu par to, kur viņš atrodas.

Kaut arī viss beidzās labi, viņš atzīst: ‘’Pārāk daudz veiksmes nēsāju uz rokām’’.

Annija Zeihmane, savukārt, devās uz Balkānu valstīm par spīti savu vecāku un draugu bažām par viņas drošību. Viņa minēja, ka, kaut arī tāda valsts kā Albānija nav ļoti populārs tūrisma galamērķis, viņa esot ceļojumu ļoti izbaudījusi un nav jutusies nedroši.

‘’Ir vērts ieguldīt laiku, papētīt, piemēram Pinterestā ir ļoti daudz rakstu par to, ko kur ir vērts redzēt,’’ viņa iesaka. Tiesa, kaut arī viņa citos ceļojumos mēdz stopēt, šoreiz viņa izvēlējās drošāku pārvietošanās veidu – ar autobusu.

Arī Linda Boldāne bieži izvēlas stopēšanu ceļojot, un viņa stāstīja par nokļūšanu līdz Itālijai. Viņa gan atklāja, ka esot apstājusies Prāgā, jo viņa vairs neesot jutusies droši. Nekad nevar zināt, kāda cilvēka mašīnā iekāpsi un kādas briesmas var draudēt. Linda bija izvēlējusies ļoti alternatīvu ceļošanas veidu – viņa gulēja miskastes maisos un ēda ēdienu, kuru atrada atkritumu tvertnēs. Tas varēja beigties ļoti neveiksmīgi, jo vēlāk viņa saprata, ka blakus uzietajiem eklēriem atrodas ķīmiskas vielas. Ārlietu ministrijas pārstāve iesaka, ka šis ir piemērs, kāpēc ir ļoti ieteicams iegādāties ceļojumu apdrošināšanu – ja būtu jānonāk slimnīcā, Linda varētu ietaupīt vairākus tūkstošus, uzrādot savu apdrošināšanas polisi.

Matijs Babris ir organizāciju Piedzīvojuma gars un Movement Spontaneous dibinātājs. Viņš stāsta par savu plašo ceļošanas pieredzi un par dažādajiem palīgiem, kurus viņš ir izstrādājis ceļotājiem. Matijs iesaka arī tādas noderīgas aplikācijas kā Trello, Google maps un ViewRanger. Lai justos drošāk, ir iespējams tiešsaistē dalīties ar savu lokāciju, piemēram, nosūtot to ģimenes locekļiem. Viņš min, ka ir ļoti noderīgi sākt plānot ceļojumu laicīgi un izveidot kalendāru kā arī līdzi ņemamo lietu sarakstu.

Matijs arī piebilst: ‘’Nav jābūt nekam tādam, kas tevi atturētu no piedzīvojuma’’.

Protams, neatņemama ceļojumu sastāvdaļa ir arī fotogrāfiju uzņemšana. Lai iemūžinātu elpu aizraujošos skatus un paildzinātu spilgtās emocijas kvalitatīvās fotogrāfijās, ir jāievēro dažādi fotogrāfēšanas pamatrincipi. Par tiem pastāstīja fotogrāfs Ritvars Stankevičs, kura portfolio satur ārkārtīgi oriģinālas un profesionālas bildes. Viņš ieteica ceļojumā ņemt līdzi tādu kameru, kuru labi pazīsti – zini, kā regulēt tās funkcijas, lai varētu panākt vislabāko efektu. Viņš arī mudina eksperimentēt ar fotogrāfēšanu, tomēr atgādina, ka nevajadzētu aizmirst par labu kadrējumu.

Ja arī Tu esi ieinteresēts pārkāpt Latvijas robežas un Tev ir ne vairāk kā 18 gadi, Tev ir vienreizēja iespēja bez maksas apbraukt visu Eiropu mēneša laikā. Par šo Eiropas Parlamenta iniciatīvu ‘’Discovery EU’’ pasākuma laikā vairāk pastāstīja jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Eurodesk pārstāve. Viņa aicināja arī tos, kuri jau ir pārsnieguši 18 gadu vecumu, turpināt interesēties par dažādiem veidiem, kā bez maksas ceļot – Erasmus+, brīvprātīgā darba un solidaritātes programmas, darba un apmaksātās prakses iespējas.

Pastāv nebeidzami daudz ceļošanas iespēju, un ikvienam ir iespēja izvēlēties sev ērtāko un patīkamāko veidu. Ne stopējot, ne dodoties ceļā kopā ar tūrisma aģentūru nevar izslēgt riska iespējamību, tāpēc ir ļoti ieteicams ievērot pieredzējušo ceļotāju ieteikumus. Un tagad laiks kravāt somas, lai dotos piedzīvojumā!