Ko par repu domā reperi?

Pasākumu sākām ar Artūra Jenota un Dāvja Dreimaņa 2014. gada filmas “Laiks ir uzvarējis” skatīšanos. Filma ir par diviem reperiem – Ozolu, kurš ir Latvijas repa tēvs un filmas tapšanas laikā nedaudz pagājis malā no tā, vairāk pievēršoties biznesam, un Fiņķi, kurš tajā laikā ir jauniņais repā un ieraksta savu albumu.

Pēc filmas Artūrs Jenots pastāstīja par filmas tapšanas procesu un to, cik ļoti Latvijas reps pa šo laiku ir izmainījies. Jenots pieminēja to, ka šis ir zīmīgs brīdis, kad filmu atkal noskatīties. Filmā ir fragmenti no apvienības “Kreisais Krasts” koncerta Sapņu fabrikā, kura sākumā Ozols liek savas plates. Pirms mēneša “Kreisais Krasts” ar savu lielkoncertu burtiski aizdedzināja Hanzas peronu un tikko pirms nedēļas Ozols, kurš 2014. gadā saka “Cik tad ilgi var repot?”, aizvada izpārdotu koncertu Latvijas Dzelzceļa muzejā.

Noskatoties filmu tā vien gribas savilkt paralēles ar notikumiem 2014. gadā, ar to, kas notiek šobrīd un to, kas notika līdz šim. Artūrs atzina, ka šobrīd, ja filmētu filmu, tad to noteikti darītu pilnīgi citādāk.

Pēc Artūra stāsta uz skatuves nāca trīs reperi – viens no filmas galvenajiem varoņiem Ozols, ansis un Teacha. Diskusijas sākumā ansis izskaidroja kā reps atšķiras no hip – hop, kā arī sarunas laikā bija iespēja uzzināt, kāpēc reperi savās dziesmās lamājas vai tieši otrādi – nelamājas. Uzzinājām, ka, piemēram, Teacha dziesmas taisa, jo mīl sevi un uz anša jautājumu, kāpēc tad viņš dziesmas publicē internetā, reperis atbildēja: ”Tāpēc, ka es gribu citiem parādīt, cik ļoti sevi mīlu.”

Mākslinieki diskutēja par to, kurš, viņuprāt, ir visu laiku labākais reperis Latvijā un sniedza atbildi uz visus interesējošo jautājumu – kā tad reperi pelna naudu – un sapratām, ka šobrīd ir ļoti labs laiks uzsāktu savas repa gaitas gan puišiem, gan meitenēm un, ka pelnīt ar to naudu nav nemaz tik sarežģīti, tikai jāsaprot un jābūt gatavam, ka daudzas lietas nāksies darīt pašam un būs jārada lietas paralēli, piemēram, jāpārdod bīti, jātaisa savs merčs vai kas cits. Vēl kāda svarīga tēma, ko diskusijā izrunājām, un iespējams tā ir ideja kādam jaunajam censonim – trūkst platformas, kur tiktu apkopota gan Latvijas, gan Igaunijas, gan Lietuvas repa aktualitātes – kā minēja Ozols:

”Ja šāda platforma būtu, tad es noteikti arī ik pa laikam paskatītos, kas notiek kaimiņvalstīs”.

Diskusija bija interesanta un ja uzliek trīs reperus uz skatuves padiskutēt, tad nost no skatuves viņus dabūt ir grūti un pat nevajag uzdot jautājumus, jo viņi paši lieliski tiktu galā. Kā arī pats ansis pēc diskusijas minēja:

“Pasākumu varētu sadalīt 10 dažādos tematiskajos vakaros un tāpat vēl paliktu pusdzīve, ko izrunāt”.

Jau 13.decembrī tiekamies nākamājā pasākumā – Emīla Alpa filmas “Koris. Diriģents. Kamēr…” seansā.

Projekts “Skaties un mācies” tika finansēts ar Eiropas Komisijas programmas “Eiropas Solidaritātes korpuss”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

 

Raksta: Anna Brokāne, “Eiropas Solidaritātes korpuss” projekta “Skaties un mācies” komanda.

Foto: Emīls Smiļģis.

Diskusiju vadīja Krišs Kairis.