«Young Media Sharks» nometne atklāj jaunos Latvijas mediju talantus

Pagājušajā nedēļā norisinājās ikgadējā «Young Media Sharks» nometne, kas šogad attālināti pulcēja 40 jauniešus no 18 Latvijas pilsētām. Piecas dienas notika pašmāju un ārvalstu lektoru lekcijas un meistarklases no tiešraižu studijas Siguldā, kas jauniešiem deva zināšanas, lai izveidotu nebijušus mediju radošos projektus. 

«Jauniešu nometne «Young Media Sharks» notika jau 7. gadu, un man ir liels prieks, ka, neraugoties uz šābrīža sarežģīto situāciju, mums šoruden izdevās attālināti pulcēt Latvijas jauniešus, lai apgūtu zināšanas un iemaņas, ko sniedz mediju jomas profesionāļi un līderi,» atklāj nometnes radītāja un galvenā producente Ilona Bičevska. 

Nometnē kopumā uzstājās 18 profesionāļi, kas Latvijas jauniešus izaicināja atklāt savus talantus un realizēt radošas idejas. Starp nometnes lektoriem un viesiem bija tādi Latvijas mediju vides profesionāļi kā filmas «Dvēseļu putenis» režisors Dzintars Dreibergs, žurnāliste Marina Kosteņecka, ētera personība Toms Grēviņš, LTV raidījumu veidotāja Marta Selecka («Te» un «Literatūre» veidotāja), pasākumu vadītājs Renārs Zeltiņš, radio producente Karmena Stepanova («Dod pieci», «Cita domnīca»), «Re:Baltica» žurnāliste Inese Liepiņa («Starp citu»), aktrise un runas pedagoģe Anita Grūbe, multimediju producente Justīne Savitska (Latvijas Radio), filmu veidotājs Matīss Kaža («Klejotāji»), operators Dāvis Doršs («Sirmā kulta ēdieni», «Pa straumei»), sociālo mediju eksperts Vilhelms Meistars («Wrong»), reklāmas speciālists Raimonds Platacis, teātra režisors Dmitrijs Petrenko. Kā ierasts, «Young media Sharks» nometnē uzstājās arī ārvalstu profesionāļi, un šogad jauniešus savās lekcijās uzrunāja mediju producents no Nīderlandes Folkerts Tempelmans. 

«Attālinātā nometne mūs patīkami pārsteidza. Jauniešiem varējām sniegt divreiz vairāk zināšu un praktisko padomu, jo pirms tam darbnīcas bijām iecerējuši mazākās grupās. Tāpat pārsteidza nometnes klātbūtnes sajūta – dalībnieki ļoti viegli un koordinēti darbojās pie projektiem un bieži izvēlējās arī brīvo laiku pavadīt kopā «Zoom» platformā, tostarp arī sestdienas noslēguma attālinātajā diskotēkā. Tomēr visvairāk pārsteidza jauniešu radīto projektu pieteikumu kvalitāte un piedāvātās idejas. Vairākas no tām ir realizējamas jau tūdaļ pat,» tā par nometni stāsta nometnes satura vadītājs Kārlis Dagilis.

Lai gan nometne norisinājās digitālajā platformā, nometnes dalībnieki ir apmierināti ar dalību tajā, iegūtajām teorētiskajām un praktiskajām zināšanām, kā arī jauniem draugiem un potenciālām nākotnes prakses iespējām. Nometnes komanda, dalībniekiem par pārsteigumu, apbraukāja visu Latviju un ciemojās pie katra arī klātienē, aizvedot nometnes suvenīrus. Liels prieks, ka nometnes tehnisko nodrošinājumu un sarežģīto producēšanu augstā līmenī  palīdzēja īstenot «Young Media Sharks» absolventi Marta Muižniece, Artūrs Jenots, Nansija Garkalne, Mārtiņš Taukačs, Emīls Smiļģis, Venta Ilva Stūris, Kārlis Upsavs, Lāsma Ločmele un Agnese Pētersone.  Viena no nometnes dalībniecēm, septiņpadsmit gadu vecā Guna Elīte no Pļaviņām stāsta: «Ja kādam rodas jautājums, vai vajag pieteikties nometnei, tad es no visas sirds varu pateikt – vajag! Ne tikai lai iegūtu daudz jaunu zināšanu, bet arī satiktu pašus foršākos un iedvesmojošākos jauniešus! Pati nometne man bija liels grūdiens uz priekšu, tā lika saprast, ka iespēju visapkārt ir daudz, vajag tikai gribēt. Ļoti liels paldies visiem, kas padarīja šo visu iespējamu!»

Viens no astoņpadsmit lektoriem, radošo koncepciju izstrādātājs Raimonds Platacis par nometni saka: «Mans uzdevums bija rosināt jauniešus meklēt jaunas raidījumu formas, izmantojot tās pašas tehnikas, ko mēs, radošie, izmantojam savā profesionālajā ikdienā. Galvenais uzdevums bija izkāpt no ierastā domāšanas rāmja, lai radītu paši savu – jaunu un unikālu – raidījuma formātu, par pamatu ņemot jauniegūtās zināšanas. Mani pārsteidza, ar kādu entuziasmu jaunieši radīja un pilnveidoja savas idejas, lai gan nometne notika digitāli. Tas vien liecina par to, ka radošumu un vēlmi darīt komandā nemazinās pat pandēmijas laika ierobežojumi.»

Pateicoties partneriem un nometnes atbalstītājiem, jauniešiem bija iespēja piedalīties nometnē bez maksas. Nometnes galvenais atbalstītājs – Nīderlandes Karalistes vēstniecība Latvijā – augsti vērtē nometnes mērķi un jauniešu potenciālu nākotnes izaugsmei. Nīderlandes vēstnieks Latvijā Hoverts Jans Beils de Vrū ir pārliecināts: «Izteikšanās brīvība kombinācijā ar radošumu ir tas, kas pasaulei šobrīd ir nepieciešams vairāk nekā jebkad agrāk. «Young Media Sharks» var padarīt pasauli labāku ar savām idejām un inovatīvo pieeju lietām. Viņi būs jaunā mediju profesionāļu paaudze, kuriem vēlu, lai viss izdodas!»

Nometni jau 7. gadu rīko «Avantis». Nometnes galvenā atbalstītāja ir Nīderlandes Karalistes vēstniecība Latvijā, partneris – Baltijas Mediju izcilības centrs. Atbalstītāji: Siguldas novada pašvaldība, «TVnet» un «Ideal».

Kopējais Jauniešu mediju izglītības projekts sevī ietver ne tikai izglītojošo nometni. Visu gadu iniciatīvas «Young Media House» komanda organizē daudzveidīgus pasākumus vienaudžiem, veido jauniešu raidījumus un izdod žurnālu «Izvēlies». Jauniešu mediju satura veidošanas partneri un ilggadējie atbalstītāji ir Vācijas Federālās Republikas Ārlietu ministrija.

Video atskats: