Vegāniskie ziemīši: Ko dāvināt vegānam?

Raksta: Katrīna Magrina

Pazīsti kādu vegānu, bet nezini, ko viņam dāvināt? Varbūt pats vēlies kļūt par vegānu, bet nezini, ko likt Ziemassvētku mielasta galdā? Šogad Ziemassvētkus ieskandināsim ar rakstu sēriju par vegānismu. Šajā rakstā pastāstīšu, kas vispār ir vegānisms un ko dāvināt draugam – vegānam.

Domāju, ka katrs no mums kaut reizi ir dzirdējis vārdu vegāns vai vegānisms, jo pēdējo gadu laikā vegānisms ir kļuvis īpaši populārs, šobrīd tas pat ir kļuvis par stilīgu “trendu” sociālo mediju platformās un slavenību vidū. Kas īsti slēpjas zem vārda vegānisms

Vegānisms ir dzīvesveids, kuru piekopjot no savas ēdienkartes izslēdz pilnīgi visus ar dzīvniekiem saistītos pārtikas produktus: gaļu, zivis, olas, pienu, sieru, krējumu un pat medu. Papildus tam vegāni ikdienā cenšas iespējami mazāk izmantot pakalpojumus un materiālus, kuru ražošanā ir iesaistīti dzīvnieki. Ir daudz un dažādu iemeslu, kādēļ cilvēki kļūst par vegāniem. Populārākie no tiem ir ētiskie apsvērumi– vegāni nevēlas, lai viņu dēļ tiktu izmantoti un nogalināti dzīvnieki, veselība – vegāni tic, ka ar šādu diētu viņi spēs nodzīvot veselīgāku un ilgāku mūžu, daba un klimats – vegānisks dzīvesveids atstāj daudz mazāku ietekmi uz klimata pārmaiņām, un daudzi zinātnieki uzskata, ka šāds dzīvesveids varētu glābt zemeslodi no bojāejas.

Ja zini, ka Tavs draugs ir vegāns vai vēlas par tādu kļūt, tad Ziemassvētkos viņu varētu iepriecināt ar pārdomātu un vegānisku dāvaniņu. Tam nav jābūt nekam iespaidīgam vai dārgam – galvenais, ka no sirds! Padalīšos ar idejām, ko varētu likt skaistās, pārdomātās Ziemassvētku dāvanās saviem draugiem- vegāniem.

Idejas dāvanu paciņām:

  • Vegānam – saldā ēdiena cienītājam: cepumus Oreo (klasiskos), konfektes Skittles, vegānisko tumšo šokolādi (gandrīz visas ir vegāniskas, bet noteikti pārbaudi), žāvetus augļus un elegantu ievārījuma burciņu. Visas preces iesaku meklēt pārtikas veikalos. Ja budžets ļauj, noteikti apmeklē veikalus “Gemoss” un “Stockmann”, tur vienmēr var atrast kaut ko elegantu.
  • Vegānam – sāļā ēdiena cienītājam: vegānisko sieru izlasi no “LifeTree”, zemesriekstu sviestu, humusu, riekstus un popkornu. Sierus vari meklēt “Dabas stacijā” vai rakstīt viņiem instagram @lifetreecheese, pārējās preces meklē jau iepriekš minētajos pārtikas veikalos.
  • Vegānam – šefpavāram: dāvanu karti uz vegus.lv kursu “Paēdis no augiem vien”, recepšu grāmatu “500 receptes vegāniem” vai dāvanu karti uz mīļāko restorānu. Par dāvanu kartēm jāsazinās ar konkrētajām iestādēm, bet grāmatu varēsi atrast “Zvaigzne ABC” grāmatnīcās.
  • Vegānam – svaigēdājam: grozu ar augļiem un dārzeņiem (jo tropiskāk, jo labāk!). Iesaku apmeklēt veikalus “Gemoss” vai “Stockmann”.
  • Zero waste vegānam: ūdens pudeli vai salmiņus no nerūsējoša tērauda, auduma maisiņu iepirkumiem,  vaska drāniņas (pārliecinies, ka tas nav bišu vasks) un auduma sejas masku. Veikalos “Burka” un “Zeroveikals” atradīsi gan šos, gan citus beziepakojuma produktus, no kuriem izvēlēties piemērotākos.
  • Vegānam – skaistuma cienītājam: skaistumkopšanas produktus no “The Body Shop” vai “Madara Cosmetics”. Šajos veikalos pieejami arī jau gatavi dāvanu komplekti svētku noskaņās. Noteikti pārliecinies, ka konkrētie produkti patiešām ir vegāniski.
  • Vegānam – kafijas dzērājam: kafijas pupiņas vai maltu kafiju (perfektā gadījumā Fair trade), iecienītāko augu pienu un skaistu māla krūzi no “Riija” vai jebkura cita veikala.
  • Vegānam – dzīvnieku aizstāvim: ekskursiju uz kādu dzīvnieku patversmi.

 

Visi cilvēki, arī vegāni, protams, ir dažādi. Katram patīk un garšo kaut kas cits, tāpēc dāvana Tev noteikti būs mazliet jāpielāgo tieši savam draugam. Plus punkti, ja iesaiņosi dāvanu parastā cepampapīrā vai citā parstrādātā materiālā, arī izlasītas izlasītās avīzes izskatās stilīgi!

Lai atvieglotu sev dzīvi, gādājot dāvanu, uz produktu iepakojumiem meklē šos simbolus. Tie liecina par to, ka

  • ražošanā nav testēti dzīvnieki;

  • produktā nav jebkādu dzīvnieku izstrādājumu

  • iesaistītajiem strādniekiem ir samaksātas pienācīgas algas un ir pienācīgi darba apstākļi.

Ja vēl arvien nezini, ko savam draugam dāvināt, uzdāvini dāvanu karti no augstāk minētajiem veikaliem un jauku novēlējumu. Tādejādi draugs noteikti dāvanu izmantos un būs priecīgs, ka var nopirkt kaut ko, ko tiešām vēlas.