“Es sāku ticēt viņam, un nu es ticu arī sev”. Fanpage kultūra Latvijā

Raksta: Laura Elizabete Jansone

Cilvēki vienmēr ir centušies rast veidus, kā paust atbalstu saviem elkiem. Sporta spēļu laikā vienmēr ir manāms cilvēku bars, kas cenšas pārkliegt visus un rotājušies savas iecienītās sporta komandas atribūtikā, cenšas uzmundrināt gan savus varoņus, gan pārējos skatītājus. Tehnoloģijām attīstoties, arī fanu kultūra ir digitalizējusies un atradusi savu vietu digitālajā pasaulē. Spriežot pēc lietotnē Instagram sastopamajām fanpage jeb, latviski sakot, fanu lapām, arī latviešiem vēlme digitāli sniegt savu atbalstu sev iecienītajiem sporta veidu pārstāvjiem,ir aktuāla. Tomēr jautājumi, kāda ir cilvēku motivācija tam veltīt laiku un vai tas ir veids, kā sava paziņu lokā iekļaut sev tīkamo sportistu, vēl joprojām ir aktuāli.

Pēc nelielas izpētes veikšanas secināju, ka lielākoties latvieši veido fanu lapas sportistiem, no kuriem lielākā daļa ir veltīta komandu sporta veidu pārstāvjiem – hokejistiem un basketbolistiem. Individuālo sporta veidu pārstāvjiem latviešu veidotas fanu lapas ir reti sastopamas un ir nepopulāras pat, ja to popularizētais sportists ir aktīvs sociālo tīklu lietotājs.

Ar saviem pieredzes stāstiem mums dalījās pieci jaunieši, kuri piepildītajā ikdienā atrod laiku, ko veltīt, lai vairotu savu varoņu popularitāti un paustu atbalstu.

Mareks no “Dinamo” Rīga fanu lapas (@dinamoriga.fp)
Kāpēc? Veidot fanu lapu uzsāku tādēļ, ka hokejs ir viens no top sporta veidiem, kura jaunumiem sekoju un par kuru interesējos. Pats bērnībā aizrāvos ar hokeju. Esmu bijis leģionāra gaitās Somijā, taču traumas dēļ nācās noslēgt hokejista karjeru jau 14 gados.
Cik daudz darba tas prasa? Fanu lapai pievēršu lielu uzmanību. Ikdienā strādāju un mācos darboties ar Photoshop programmu, veidojot visdažādākos dizainus. Tas ir mans hobijs, kā pavadīt brīvo laiku pēc darba.
Kā tas ir palīdzējis satuvināties ar iedvesmas avotu? Elku man nav. Tomēr viens, kas iederētos šajā kategorijā, pašreiz spēlē Slovākijas spēcīgākajā līgā. Viņa gaitām sekoju jau sen, un kontakts bija, arī pirms viņš spēlēja Rīgā. Protams, ka ar spēlētājiem kontakts ir ļoti labs. Arī ar tiem, kas pievienojas no Eiropas vai otrpus okeānam.

Varu teikt arī, ka pēc divu gadu darba ar šo fanu lapu esmu ieguvis ļoti daudz kontaktu ar žurnālistiem, kuri ir saistīti ar komandu. Iegūstu ļoti daudz informācijas par sastāva komplektāciju un spēlētāju iespējamo papildinājumu. Darbs ar šo lapu man ir kā papildus darbs žurnālista profesijā paralēli manam pamatdarbam.

Kādi ir ieguvumi? Runājot par emocionālo pacilājumu, protams, ir grūti tikt galā ar negatīviem cilvēkiem, kas perspektīvi neatbalsta komandu un to kritizē, bet tam parasti nemēdzu pievērst uzmanību.

Undīne no Mika Indraša fanu lapas (@miksindrasis_fp)

Kāpēc? 15.novembris, 2017. gads bija diena, kad izveidoju fanu lapu īpašam cilvēkam – hokejistam! Izveidoju to, jo tas bija tajā brīdī vienīgais man zināmais veids, kā es varētu atbalstīt cilvēku, kurš man ir kā elks. Viņš ne tikai motivē mani, bet arī noteikti ir motivātors daudziem cilvēkiem, īpaši jauniešiem. Šis hokejists ir Miks Indrašis. Tā kā jau no mazotnes esmu aktīva hokeja fane, mans pirmais hokejists, par ko uzzināju, bija tieši viņš. Miks bija mans pirmais favorīts, aizrāva ar savu spēles stilu, esot citāds. Vienmēr smaidīgs un pozitīvs cilvēks. Katrām grūtībām viņš atrod savu risinājumu un nekad nepadodas, un tiecas pēc saviem sapņiem un nostādītajiem mērķiem.

Un šī iemesla dēļ viņš mani motivē celties, darīt un neapstāties, lai arī pēc kā es tiektos. Tāpēc es vēlējos arī viņu atbalstīt, likt viņam zināt, ka viņam ir fani, kuri atbalstīs viņu jebkur un jebkad! Likt kaut mazliet pasmaidīt un uzmundrināt!

Cik daudz darba tas prasa? Katram veidotājam fanu lapas stils un doma ir citādāka. Tā kā es pārsvarā taisu video satura formātu, tas aizņemt diezgan daudz laika. Sagatavot materiālu (video vai bildes), izvēlēties dziesmu un izdomāt video stilu un aptuveno domu tam visam prasa daudz laika. Viens no grūtākajiem darbiem ir video montāža. Es mācos skolā, tāpēc laiks ir diezgan ierobežots. Bet man nav noteikta principa, kad un kurās dienās es lieku kādu saturu. Bieži vien, kad ir lielāka motivācija, tad viss padodas raitāk!

Kā tas ir palīdzējis satuvināties ar iedvesmas avotu? Fanu lapa noteikti ir palīdzējusi arī iepazīt Miku. Meklējot informāciju, esmu uzzinājusi daudz informācijas par hokejistu. Pēc spēles, kad ir iespēja satikt hokejistus, es noteikti to izmantoju. Satiekot Miku, tās ir neaprakstāmas emocijas un sajūtas. Šī lapa ir palīdzējusi piepildīt sapni, parunāties ar viņu, un es to noteikti ļoti novērtēju.
Kādi ir ieguvumi? Fanu lapas izveide ir mana ideja, lēmums, ko es nevienu reizi neesmu nožēlojusi. Es esmu tikai un vienīgi pateicīga un priecīga par to. Esmu iepazinusi vairāk Miku. Iepazīt savu elku – tas ir ļoti liels pacilājums, jo ne visiem ir šāda iespēja. Esmu uzzinājusi ļoti daudz ko par pašu hokeju kā sporta veidu. Man ir prieks, ka esmu arī iepazinusi jaunus cilvēkus, kurus es varu saukt arī par saviem draugiem. Fanu lapa ir tas, kas mūs no paša sākuma saistīja, un draugi, kurus es iepazinu, arī ir aktīvi savu elku fani. Noteikti, ka esmu iemācījusies un vēl mācos montēt video un nodarboties ar montāžu, kas man ir jauns izaicinājums kopš brīža, kad uzsāku fanu lapas darbību.

Ance no Riharda Bukarta fanu lapas (@rihards.bukarts.fanpage)

Kāpēc? 2018. gadā sāku sekot līdzi mūsu Latvijas izlasei Pasaules čempionātā. Pirms tam ar hokeju biju uz “jūs”, taču, kad Latvijas hokeja izlase iekļuva ceturtdaļfinālā, sapratu, cik patiesībā aizraujošs, emocionāls un interesants ir šis sporta veids. Sāku interesēties vairāk, un manu uzmanību piesaistīja viens konkrēts spēlētājs – Rihards Bukarts. Tā nu es nonācu līdz domai par fanu lapas izveidošanu, un nu jau šeit esmu vairāk nekā divus gadus.

Cik daudz darba tas prasa? Šajā fanu lapā man ir daži konkrēti laiki, kuros es publicēju kādu publikāciju. Tāpēc, ja laiks, kuru es pavadu veidojot fanu lapu, ir pareizi saplānots, tad ikdienā tas nepavisam neaizņem daudz laiku. Darbs ir liels, jo atrast tādu materiālu, kāds ir nepieciešams, ir grūti. Reizēm, ja es jau iepriekš zinu, ko konkrēti vēlos publicēt, tad materiālu ir vieglāk sameklēt.
Kā tas ir palīdzējis satuvināties ar iedvesmas avotu? Pirms fanu lapas izveidošanas mēs ar savu elku nebijām pazīstami. Šobrīd, kad ir jau pagājuši aptuveni divi ar pus gadi, manuprāt, mēs esam satuvinājušies. Par Rihardu citiem es varētu stāstīt ilgi un gari. Arī par mani viņš zina vairākus faktus. Publicējot saturu, es jūtu arī atgriezenisko saiti no sava elka puses. Esmu saņēmusi vairākkārt labas atsauksmes, uzmundrinājumus, palīdzību un vienkārši labus vārdus no Riharda, ko es ļoti novērtēju!
Kādi ir ieguvumi? Droši varu teikt, ka fanu lapa izmainīja manu dzīvi uz labo pusi. Esmu ļoti priecīga par savu izvēli.

Veidojot saturu, esmu iemācījusies labāk meklēt informāciju un strādāt ar dažādām montēšanas programmām. Skolā ir vieglāk mācīties, jo esmu kļuvusi radošāka un interesantāka personība.
Pateicoties fanu lapai, esmu ieguvusi īstus un patiesus draugus – savus labākos draugus, kuri vienmēr mani atbalsta un palīdz grūtos brīžos. Esmu ļoti pateicīga un laimīga par to!
Un visbeidzot, esmu kļuvusi par labāku sevis versiju. Es vairāk sāku ticēt sev. Ar laiku es kļuvu arī pārliecinātāka par sevi un savām izvēlēm. Pateicoties fanu lapai un manam elkam – Rihardam, man ir savi dzīves mērķi, zinu, ko es vēlos darīt nākotnē.

Es sāku ticēt viņam, un nu es ticu arī sev. Vienmēr būšu pateicīga savam elkam par visu, ko viņš man ir devis!

Asnāte no Elvja Merzļikina fanu lapas (@merzlikins.fanpage)

Kāpēc? Es uzsāku fanu lapu, jo man nebija citu veidu, kā paust savu atbalstu, un es gribēju, lai mans elks zina, ka viņu atbalsta. Tā nu es izveidoju fanu lapu.
Cik daudz darba tas prasa? Ņemot vērā, ka mans elks ir hokejists, šobrīd nav tā labākā “sezona”, jo nav ko publicēt, ja nu vienīgi vecas bildes un video. Viss darbs sastāv no bildes atrašanas vai arī kāda video edita samontēšanas. Tie parasti prasa visvairāk laika, jo jāatrod klipi, mūzika, jāizdomā video formāts, piemēram, video ar sarežģītām pārejām vai arī vairāk emocionāls un mierīgs video.
Kā tas ir palīdzējis satuvināties ar iedvesmas avotu? Gribētos teikt, ka, pateicoties fanu lapai, mans elks mani atpazīst. Šad tad arī sazinamies Instagram privātajās ziņās.
Kādi ir ieguvumi? Tās dēļ esmu ieguvusi lielāko daļu savu draugu. Visas meitenes arī ir kādu citu fanu lapu īpašnieces, un komunicēt sākām par mums kopīgām tēmām. Tā satuvinājāmies un tagad esam ļoti labas draudzenes. Man pat ir tuvas draudzenes no ārzemēm. Par emocijām – noteikti visas reizes, kad esmu satikusi Elvi, ir bijušas ļoti emocionālas, un dzīve vispār ir tik forša, kad ir kaut kas, par ko runājot, tu smaidi, un no tevis staro laime!!

Fans no Anžeja Pasečņika fanu lapas (@anzejspasecniksfanpage)

Kāpēc? Uzsāku veidot fanu lapu, jo draugs iedeva ideju par to, ka Anžejam Pasečņikam vēl nav sava atbalstītāju pulka veidots saturs Instagram. Sākumā domu aptvēru ātri un nodomāju, lai iet – izveidošu Anžejam fanu lapu. Draugs smējās un teica: “Protams, es iedomājos, un tu realizē.” Tā lēnām es sāku, neko nedomājot, vienīgi kā jau katrs fanu lapas veidotājs gribēju, lai mans iedvesmas avots – Anžejs pieseko.
Cik daudz darba tas prasa? Satura veidošana man neprasa daudz laiku. Iepriekš jau esmu sagatavojies. Tagad, kad Anžejs spēlē NBA augstumos, naktī pieceļos, ieskatos, kā viņam gājis, un jau zinu, ko no rīta būs jāliek. Darbs prasa maz, bet tev jabūt gatavam jebkam. Pieņemsim, es jau zināju, ka Anžeju nosūtīs uz NBA. Jau divus mēnešus iepriekš biju gatavs ar savu postu, ko postošu. Mana atziņa – esi gatavs un tev būs viegli tikt ar to galā.
Kā tas ir palīdzējis satuvināties ar iedvesmas avotu? Šīs lapas veidošana man ir ļoti palīdzējusi. Es pat iepriekš par ko tādu necerēju.

Pirmais uzrakstīja viņa ağents, iepazināmies. Pēc ilgām pārdomām par piedāvājumu no aģenta strādāt ağentūrā un veidot saturu par viņa basketbolistiem, es pateicu – “esmu gatavs!” Tā nu esmu iemests basketbolā jau divus gadus, kas ir bijusi labākā pieredze, kas man ir. Šī lapa man deva iespēju izaugt. Smagais darbs atmaksājās.

Kādi ir ieguvumi? Esmu vienmēr bijis motivēts attīstīt šo projektu. Kad jūtu, ka tas sāk pietrūkt, man vienā brīdī uzraksta Anžejs vai viņa agents: “Vecīt, tev ir tādas idejas, kas nav nevienam.” Draugi dod motivāciju un prieku. Bieži vien viņi ir pārsteigti par manu fanātismu. Ir uzlabojušās satura veidošanas prasmes, ağentūrā esmu super precīzs, bet fanu lapā varu izpausties, jo zinu, ka cilvēkiem patīk, tas, ko es daru, un šobrīd esmu vienīgais, kam ir Anžeja fanu lapa.