Skolēnu mācību uzņēmumu veiksmes stāsti – «Anti-V»

Raksta: Mariss Priekulis

Portāls “Izvēlies.eu” turpina apzināt Latvijas izcilākos un konkurētspējīgākos skolēnu mācību uzņēmumus. Turpmākajos rakstos stāstīsim par 2020. gada decembra SMU pasākuma “Cits bazārs” spilgtākajiem laureātiem. Mūsu ceļojumu jauniešu uzņēmējdarbības pasaulē sāksim ar SMU “Anti-V” no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas.

“Šogad skolēni ļoti veiksmīgi tika galā ar izaicinājumu – pievērst pircēja uzmanību un pirmo reizi pārdot izstrādājumus tikai internetā,” pērnā gada decembrī skolēnu mācību uzņēmumu apbalvošanas virtuālajā pasākumā sacīja Junior Achievement Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns. Pandēmijas un tās apkarošanai likto ierobežojumu jūklī mācību uzņēmumiem bija jārod inovatīvi veidi un jaunas idejas, kā savu sagatavoto preci vai pakalpojumu reprezentēt un galu galā – nogādāt līdz klientam. 

Uzņēmuma “Anti-V” ražotā prece ir dezinfekcijas līdzeklis cietā agregātstāvoklī, kas ne tikai veic roku dezinfekciju, bet arī mitrina un baro ādu. “Anti-V” tapšanas stāsts aizsākās pirms pusgada, kad 10. klases izskaņā komandā apvienojās aizrautīgas un radošas jaunietes – Eva Evelīna Juse, Līva Laiviņa un Sintija Klints. Meitenes mācās komerczinību novirziena klasē, tādēļ prasība veidot savu SMU ir bijusi obligāta. Sākotnēji jaunietes idejas smēlušās interneta resursos, bet pērnā gada septembrī, skolotāja mudinātas, lēmušas par labu dezinfekcijas līdzekļa idejai.

Sākumā centāmies kaut ko pastāstīt, izdomāt, bet skolotājs teica nē: “Jums vajag kaut ko wow!” Jo viņš zina, ka mēs to varam, mēs varam izdarīt vairāk.

Attīstot roku dezinfekcijas līdzekļa ideju, tika domāts, lai produkts būtu videi draudzīgs, tādējādi radās ideja par dezinfekcijas līdzekli, kas berzes un siltuma mijiedarbības rezultātā izkustu, bet pāri paliktu tikai gaumīga kārbiņa, kuru var izmantot atkārtoti.

SMU dzinējspēks ir vēlme no uzņēmuma iegūt maksimumu. Neskatoties uz nomināciju iegūšanu un vecāku, skolotāju atzinību, negulēt uz lauriem, bet darboties vēl aktīvāk, “darīt, darīt, darīt uz visiem simts un vēl vairāk.” Uzņēmuma pārstāve Līva Laiviņa atzīst, ka uzņēmuma veidošanas un vadīšanas laikā lielākā kļūda ir bijusi dažbrīd pastāvošais komunikācijas trūkums starp uzņēmuma dalībniecēm.

Sakarā ar to, ka tagad viss ir online, komunicēt komandas dalībnieku starpā bija krietni grūtāk. Es labāk ieteiktu kādu lieku reizi uzrakstīt saviem komandas biedriem, nekā pēc tam risināt tās problēmas. Tas dažbrīd sarežģīja uzņēmuma darbību.

Nopietns pārbaudījums uzņēmuma darbībā esot bijusi laika plānošana. Lielāko daļu laika aizņem mācības, kā arī mājasdarbu gatavošana skolai. Turklāt ir jāraksta atskaites skolotājam par padarīto uzņēmumā, kā arī jāstrādā pašā SMU – komandas sapulces Zoom un FaceTime, ideju prāta vētras, uzņēmuma vadīšana un stratēģijas plānošana, kā arī preces ražošana – tas viss prasa savu laika sprīdi.

L. Laiviņa uzsver, ka vislielākie ieguvumi, piedaloties JA Latvia organizētajā SMU programmā, ir neizmērojamas pieredzes un zināšanu iegūšana. Uzņēmuma veidošanas un vadīšanas laikā skolēns apgūst savu stila, apģērba etiķeti, prezentējot savu uzņēmumu skolotājiem un žūrijai. Piedaloties programmā, jaunieši uzņemas atbildību ne tikai par savu, bet arī savas komandas darbu, neizdarīto nenoveļot uz kādu citu uzņēmuma dalībnieku. 

Lielākais atbalsts uzņēmuma darbā ir vecāki. Tieši viņi dod padomu, ko izdarīt vēl labāk. Noteikti vecāki arī ir šoferi, viņi aizved, atved, piegādā – veic dažādus darbus, kurus mēs nevaram darīt. Tie noteikti arī ir skolotāji, kuri sniedz kritiku, bet arī dod padomus. Skolotāji vēlas, lai mēs izdarām vēl vairāk, nemitīgi aicina piedalīties konkursos, lai pēc iespējas lielāka sabiedrības daļa mūs pamanītu.

Skolēnu mācību uzņēmuma īpašnieces iesaka sākumā izveidot stabilu, atsaucīgu un abpusēji uzticīgu komandu, jo tā ir visa uzņēmuma pamats. Jaunietes rekomendē ieklausīties konstruktīvā kritikā. Uzņēmuma sākumposmā tas tika bieži kritizēts, apšaubīts no skolotāju puses. Jābūt spējai ieklausīties, nebēgt no kritikas, izvērtēt to un labākos padomus ņemt vērā. 

Dokumentāla spriedzes trillera cienīgs stāsts ir uzņēmuma ceļš pērnā gada nogalē, iegūstot divas nominācijas – “SMU biznesa potenciāls” un “Uz zināšanām balstīts produkts/pakalpojums”. Tehniskās likstas lika nopietnus šķēršļus nomināciju iegūšanai. Līva Laiviņa atminas vakaru, kad Zoom platformā komandai bija jāierodas uz virtuālu interviju. Liktenīgi sagadījās, ka komandas dalībniecei, kurai bija deleģēts veikt lifta runu (elevator pitch), nobruka visa aparatūra. Astoņi prasīgi žūrijas locekļi nepacietīga gaidīja uz meitenēm. Lifta runas stafetes kociņu pārņēma cita komandas dalībniece, un uzņēmums tika veiksmīgi pārstāvēts.

Ja uzvara divās nominācijās jāraksturo vienā vārdā – tas bija liels šoks. Var nojukt visa aparatūra, ir palikuši divi cilvēki, kas dara visu iespējamo, lai SMU var doties tālāk, pateicoties ieguldītajam darbam un pūlēm, mēs iegūstam šīs nominācijas.

Uzņēmuma darbība nenoslēdzas, tā ir tik tikko iesākusies. Meitenes ir apņēmības pilnas turpmākajā laikā gūt plašāku pieredzi, popularizēt uzņēmumu un pierādīt tā kredabilitāti. Uzņēmums ir iesniedzis savu pieteikumu Swedbank organizētajā Biznesa skiču konkursā, kas varētu

pavērt jaunas iespējas SMU darbībā. Jaunietēm ir plāns piedalīties “Cits bazārs” pavasara tirdziņā, lai vēl vairāk reklamētu savu uzņēmumu, kā arī censties iegūt kādu jaunu nomināciju. Nākotnes plānos paredzēts izveidot savu interneta veikalu, kā arī sadarboties ar citiem veikaliem, piedāvājot īpaši personalizētu pakalpojumu – iespēju patērētājam izvēlēties noteiktu dezinfekcijas tablešu skaitu iepakojumā.

Uzņēmuma aktualitātēm un jaunākajiem produktiem iespējams sekot līdzi sociālo mediju kontos – Instagram @smu_antiv un Facebook @SMUAntiV.