Skolēnu mācību uzņēmumu veiksmes stāsti – «No Gravity Charger»

Raksta: Mariss Priekulis

Portāls “Izvēlies.eu” noslēdz rakstu sēriju par konkurētspējīgākajiem un godalgotākajiem skolēnu mācību uzņēmumiem JA Latvia organizētajā pasākumā “Cits bazārs” 2020. gada decembrī. Mūsu ekskursu jauniešu uzņēmējdarbības pasaulē noslēgsim ar SMU “No Gravity Charger” no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas.

Darbu pie uzņēmuma izveides Rems Vasiļenko kopā ar biznesa partneri Lauru Luīzi Leinerti uzsācis pirms gada, taču, kā pats atzīst, visaktīvākie mēneši aizvadīti pērnā gada pavasarī. SMU “No Gravity Charger” izstrādā levitējošu bezvadu lādētāju. Ierīcē tiek ģenerēts bezvadu lādiņš, kas nodrošina viedierīces levitāciju. R. Vasiļenko uzskata, ka šāds produkts ir unikāls un tam nav tiešu konkurentu. 

Uzņēmuma vadītājs atminas, ka SMU izstrādes sākumā esot bijušas daudz potenciālo produktu idejas. Uzņēmuma veidošanas sākumā veikta citu gadu skolēnu mācību uzņēmumu piedāvāto preču un pakalpojumu analīze. Uzņēmumā nolēma, ka ir jāveido kas neredzēts un atšķirīgs. 

Sākotnēji domājām par fidget spinner vai kādas citas plaši pazīstamas preces veidošanu. Pēc tam aizdomājāmies – tas varētu būt pārāk primitīvi. Sapratām, ka lielākā daļa produktu nav unikāli, tādi jau eksistē – svecītes, krekli, krūzītes. Pērn finālā bija ziepes. Mums bija doma izveidot ko inovatīvu, lai Latvija būtu pirmā.

SMU dibinātājs kā lielāko kļūdu min uzņēmuma veidošanas uzsākšanu bez specifiskām zināšanām fizikā. Viņš aicina veidot savu padomdevēju loku jau uzņēmuma izveides sākumposmā, lai SMU darbība būtu vēl veiksmīgāka un produktīvāka. Vaicāts par uzņēmuma reprezentāciju, Vasiļenko atceras interviju ar konkursa žūriju, kuras laikā nejauši saplēsa bezvadu lādētāja prototipu, taču tikpat ātri to salaboja. “Vajadzētu būt nosvērtākam, mierīgākam,” domā Rems Vasiļenko.

Uzņēmuma pirmssākumos tajā darbojās Rems Vasiļenko un viņa biznesa partnere. Pakāpeniski tika piesaistīti speciālisti un padomdevēji, piemēram, elektronikas tehniķis. R. Vasiļenko par sava uzņēmuma dzinējspēku uzskata mērķi sasniegt pēc iespējas plašāku klientu loku.

Mans mērķis ir izveidot šo bezvadu levitējošo lādētāju tādu, lai par to zinātu visa pasaule un pazītu tikpat labi kā telefonus. Tā kā es pajautātu tev: “Vai tu zini to No Gravity Charger?” – “Jā, jā es zinu, man tāds ir.”

Kā lielāko ieguvumu, piedaloties JA Latvia organizētajā skolēnu mācību uzņēmumu programmā, uzņēmuma direktors atzīmē neizmērojamas pieredzes, nevis peļņas iegūšanu. SMU programmā iespējams iegūt pamatzināšanas uzņēmuma veidošanā un vadīšanā, kā arī izveidotā produkta vai pakalpojuma pārstāvēšanā gan žūrijas priekšā, gan brīvā tirgus apstākļos. Lielākais atbalsts uzņēmuma veidošanā bijis no vecāku puses. Uzņēmuma dibinātāja tēvs arī nodarbojas ar uzņēmējdarbību, tādējādi vērtīgi un noderīgi padomi jaunajam uzņēmējam sniegti regulāri.

Pirms veidot savu skolēnu mācību uzņēmumu, Rems Vasiļenko iesaka apdomāt, vai plānotais produkts ir unikāls un radošs. Neapstāties, bet gan turpināt iesākto, nepadoties. Ja nepieciešams, pamainīt dizainu, produkta plānotās funkcijas. “Unikālam un radošam – tādam ir jābūt jebkuram produktam,” padomu sniedz Vasiļenko. 

Lai gan SMU “No Gravity Charger” bija viens no retajiem uzņēmumiem, kurš bija divu nomināciju – “Tehnoloģiskās inovācijas produkts/pakalpojums” un “Labākais reklāmas video” laureāts, tā dibinātājs nav pilnībā apmierināts ar sasniegto.

Protams, ka bija prieks par nominācijām, bet vienlaikus es biju dusmīgs. Nebiju uzvarējis nominācijā “SMU Biznesa potenciāls” un “SMU produkts/pakalpojums gatavs starptautiskajam biznesam”. Jā, varbūt man ir citādāks skats uz dzīvi, bet man ir augstas prasības. Videomateriālu es izveidoju trīs stundās un iesniedzu pēdējā brīdī, jo sākotnēji domāju nefilmēt video. Es negaidīju uzvaru šajā nominācijā. 

Pašlaik levitējošais bezvadu lādētāja prototips tiek pilnveidots un uzlabots, uzņēmuma vadītājs sola tuvākajā nākotnē sākt tā ražošanu. R. Vasiļenko uzskata, ka šis ir ļoti labs pamats uzņēmēja karjeras sākumam. Viņš plāno skolēnu mācību uzņēmumu nākamā gada laikā attīstīt par konkurētspējīgu, inovatīvu un pārdošanai gatavu jaunuzņēmumu, jo visus savus spēkus vēlas veltīt mācībām universitātē. Pirms tam uzņēmuma dibinātājs plāno iesniegt izveidotā lādētāja patentu. “Es vēlos, lai šis produkts ir ne tikai manā CV, bet arī nonāk daudzu cilvēku mājokļos un birojos visā pasaulē,” nākotnē raugās Rems Vasiļenko.

Uzņēmuma aktualitātēm un jaunākajiem produktiem iespējams sekot līdzi sociālo mediju kontos – Instagram – @no_gravity_charger un Facebook – @nogravitycharger, kā arī mājaslapā – www.nogravitycharger.com.