Kādēļ rakstīt Vikipēdijā?

Raksta: Mariss Priekulis

Foto: Wikimedia Commons (fotogrāfiju autori – Marco Gualazzini, GreenZeb/GZK) un ekrānuzņēmumi Vikpēdijā

Hibrīdvārds, kas cēlies no vārdiem “wiki” un “enciklopēdija”, locīts gan 317 dažādās valodās, gan dažādos laikos un vietās. Piemēram, izglītības iestādēs pedagogi aicina neizmantot Vikipēdijas resursus, to pamatojot ar digitālās enciklopēdijas būtisku iezīmi – to var papildināt jebkurš anonīms vai publisks Vikipēdijas lietotājs. No otras puses, šāda nosacīta “brīvība” ļauj rakstus veidot par visdažādākajām tēmām. Vikipēdija regulāri cieš no anonīmo lietotāju darbībām – raksti tiek ļaunprātīgi laboti vai pat dzēsti, bet administratori ātri reaģē un novērš izdarīto.

Vikipēdijā iespējams lasīt vairāk nekā 55 miljonus rakstu, kuri publicēti no 2001. gada 15. janvāra, kad digitālo enciklopēdiju dibināja Džimijs Donals Veilss (Jimmy Donal Wales) un Lerijs Sendžers (Larry Sanger). Pirmais raksts Vikipēdijā angļu valodā bija par pašu Vikipēdiju (ja neskaita galvenās lapas izveidi). Vikipēdijā latviešu valodā pirmais raksts tīklā nonāca 2003. gada 6. jūnijā, tajā bija lasāma informācija par psiholoģiju. 

Šajā rakstā stāstīšu par manām attiecībām ar Vikipēdiju un par to, kā iesākt darboties šajā virtuāli digitālajā uzziņas līdzeklī. Vai drīkst rakstīt par jebkuru tēmu? Kādēļ jebkurš cits lietotājs drīkst labot manis uzrakstīto? Kāpēc rakstiem ir jāpievieno atsauces? Par to uzzināsit turpmākajās rindkopās!

Īsumā par Gimnazists123

Vikipēdijā darbojos ar lietotājvārdu Gimnazists123. Kādēļ šāda izvēle? Kad pirms pieciem gadiem iesāku darboties digitālajā enciklopēdijā, vēlējos mācības turpināt ģimnāzijā, tātad – būt ģimnāzistam. Sapnis piepildījās – ceturto gadu mana zinību pils ir Siguldas Valsts ģimnāzija. Kopumā Vikipēdijā esmu veicis vairāk nekā tūkstoš dažādu labojumu un izveidojis piecdesmit rakstus – no Krāslavas dzelzceļa stacijas līdz rakstam par LTV raidījumu vadītāju Lauru Vondu.

Par ko rakstīt?

Svarīgi zināt, ka, lai gan digitāla, Vikipēdija ir enciklopēdija. Tādēļ būtu jāizvērtē, vai nepieciešams rakstīt par savu draugu vai apkaimes vietējo piparbodi. Rakstus nepieciešams rakstīt, paužot ‘neitrālu viedokli’ (“NPOV” – neutral point of view), nevis aizspriedumainu, vienpusēju viedokli (“POV” – point of view). Vikipēdija nav vieta, kur veikt rasu, nacionālu vai etnisku naida kurināšanu. Veidojot rakstus, jāizmanto jau publicētas un pierādītas teorijas un fakti, nevis paša izdomātie. Enciklopēdija netiek cenzēta, taču tajā atsevišķi raksti var šķist nepatīkami un aizskaroši. Vikipēdijas dalībnieki ir aicināti darboties kopienas portālā, kur notiek diskusijas par dažādām tēmām – rakstu svarīguma izvērtēšana, tiek apspriestas idejas par enciklopēdijas uzlabošanu u.c. Un vēl – jāatturās no raksta veidošanas par sevi. Ja būsi paveicis ko nozīmīgu, par to noteikti uzrakstīs kāds cits enciklopēdijas dalībnieks.

Vairāk par Vikpēdijas kopienas vadlīnijām iespējams lasīt šeit un šeit.

  1. šeit – https://lv.wikipedia.org/wiki/Pal%C4%ABdz%C4%ABba:Vikip%C4%93dijas_vadl%C4%ABnijas
  2. šeit – https://lv.wikipedia.org/wiki/Vikip%C4%93dija:Kas_Vikip%C4%93dija_nav

Pirmais raksts

Noteikti jāzina, ka saturs, kas pārkāpj jebkāda veida autortiesības, tiks dzēsts.

Vikipēdijas saturam jābūt pārbaudāmam. Tavs izveidotais raksts vai augšuplādētais fotoattēls nav privātīpašums. Ievērojot dažus noteikumus un nosacījumus, jebkurš var labot, izmantot un atkārtoti izplatīt darbu, kas tiek publicēts Vikipēdijā. 

Daži soļi, kas noderēs, veidojot pirmo Vikipēdijas rakstu:

  1. Apskati Vikipēdiju. Iepazīsties ar citu dalībnieku veidotajiem rakstiem; 
  2. Pirmo rakstu veido t. s. ‘smilškastē’ – tā lieti noder eksperimentiem;
  3. Noskaidro, vai raksts ar izvēlēto nosaukumu jau pastāv;
  4. Veido rakstu, balstoties uz ticamiem un pārbaudāmiem avotiem. Neveido pārāk īsus rakstus.

YouTube videoklips How to Create a New Wikipedia Page | Tutorial palīdzēs turpināt apgūt Vikipēdijas rakstu veidošanu – youtube.com

Veidnes un infokastes

Uzsākot darbību Vikipēdijā, neizpratu veidņu un infokastu funkciju. Tās šķita tik grūti ievietojamas rakstā. Pilnīga mistika! Veidne ir kāda cita Vikipēdijas lapa, kas ir veidota, lai to ievietotu citā lapā, piemēram, veidnes par autoceļiem (attēlā) vai “Dzelzceļa stacijas līnijā Rīga – Lugaži”. Infokastes ir veidņu veids, kurā tiek attēlota kāda informācija. Parasti infokastes atrodas raksta sākumā, labajā pusē (Vikipēdiju apmeklējot datorā). 

Saites

Visai vēlu apjautu, ka, veidojot rakstus, nav nepieciešams aizrauties ar saišu ievietošanu. Vikipēdijā saite nozīmē linku, kas lasītāju aizved uz citu Vikipēdijas rakstu. Saites ievieto, piemēram, šādā gadījumā – rakstā minēts vārds Rīga, saite tiek ievietota uz rakstu par Latvijas galvaspilsētu Rīgu. Parasti nav nepieciešams saites ievietot gadaskaitļiem vai datumiem. Tad raksts ir pieraibināts ar dažnedažādām, nevajadzīgām saitēm.

Kopēšana un atsauces

Vikipēdija ir neiecietīga pret infomācijas, tekstu tiešu kopēšanu no citām tīmekļa vietnēm. Ja norādīts, ka konkrētā interneta lapa ir aizsargāta ar autortiesībām, nedrīkst kopēt ne tekstu, ne attēlus. Šādā gadījumā rakstā var ievietot atsauci, norādot, kur aizgūts kāds fakts vai citāts. 

Attēliem un Vikipēdijai ir īpašas attiecības. Raksta ilustrēšanai kategoriski nedrīkst izmantot brīvi lejuplādētus Google attēlus vai fotoattēlus no citām tīmekļa vietnēm. Vikipēdijā lielā cieņā ir paša raksta autora uzņemtie fotoattēli. Ja Tavā fotogalerijā nav rakstam atbilstošu fotoattēlu, jāielūkojas Wikimedia Commons jeb Vikikrātuvē. Tā ir brīvi pieejama multimediju krātuve, kurā apkopoti vairāk nekā 68 miljoni brīvi izmantojamu failu – fotogrāfijas, videomateriāli un skaņas ieraksti.

Vikipēdijas kopiena

Vikipēdija nav tikai raksti un to rakstīšana. Tā ir starptautiska

kustība, kura aizrauj, motivē un iesaista vairākus simtus miljonu cilvēku. Vikipēdija regulāri rīko konferences, konkursus un dalībnieku tikšanās. Iecienīts vikipēdistu satikšanās veids ir vikiekspedīcijas, kuru laikā enciklopēdijas dalībnieki dodas ielās, takās un upēs, lai iegūto trūkstošo informāciju un uzņemtu fotoattēlus. Pagaidām esmu rīkojis tikai vikiekspedīcijas, kurās piedalās divi cilvēki – es un mana kamera. Plašāka informācija par vikiekspedīcijām – lv.wikipedia.org

Būsim pagodināti, ja pievienosies digitālās enciklopēdijas redaktoru un veidotāju kuplajam pulkam! Tiekamies Vikipēdijā!

Multivide

YouTube videoklips The Secret King of Wikipedia – stāsts par vienu no raženākajiem Vikipēdijas veidotājiem – youtube.com 

YouTube videoklips Top 15 Scary Wikipedia Pages You Should NOT Visit balīgāko Vikipēdijas lapu apkopojums – youtube.com

YouTube videoklips 10 Questions for Jimmy Wales – Vikipēdijas līdzdibinātajs Džimijs Veilss atbild uz 10 jautājumiem –  youtube.com