Noslēgusies Young Media House vasaras skola

27. augustā norisinājās “Young Media House Vasaras skolas” pēdējā nodarbība, kas tika realizētas ar Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālo atbalstu. Noslēdzošajā pasākumā sanākušie jaunieši tikās veikala “Gandrs” teritorijā, lai jautri pavadītu laiku un gūtu iedvesmu jauniem vai sen atliktiem darbiem.

Raksta: Laura Elizabete Jansone

Pasākuma pirmajā daļā jaunieši sadalījās divās komandās un devās Rīgas ielās, lai dotos izpildīt amizantos, izaicinošos un atraktīvos pārbaudījumus. Katrai komandai bija gan foto uzdevumi, piemēram, jāatrod un jānofotografē politiskās partijas reklāma, gan video uzdevumi, piemēram, jāizveido ielu intervija par eksistenciālu jautājumu vai jāpārliecina svešinieks, ka esat pazīstami, gan jāmēģina apmainīt papīra saspraude pret pēc iespējas vērtīgāku priekšmetu. Dalībniekiem atnākot no orientēšanās varēja manīt, ka visi bija pārņemti ar draudzīgu azartu un nespēja sagaidīt, lai pastāstītu citiem tikko piedzīvotos jautros notikumus.

Pēc orientēšanās un rezultātu paziņošanas pasākuma dalībnieki pulcējās zaļajā pagalmā zem kļavas, lai kopā ar vides aktīvisti Agati Albakeiti, Lielā Kristapa ieguvēju Emīlu Alpu un  pirmo Latvijas ANO jauniešu delegāti Kristiānu Plāti rastu atbildi uz mūžam aktuālo jautājumu: “Ko var jaunietis?” Diskusijas dalībnieki, kuri jau kā jaunieši ir sasnieguši ievērojamus sasniegumus katrs savā nozarē salīdzināja savu pieredzi.

Jaunai kinorežisors Emīls pauda, ka būt jaunietim nav viegli, tomēr tas, ka no tevis negaida, ka kaut ko sasniegsi tik agrā vecumā arī piešķir sava veida priekšrocību un liek justies divreiz lepnākam par saviem panākumiem. Savukārt politiskā aktīviste Kristiāna atzina, ka nereti ir jāiet pret pieaugušo izliktajiem šķēršļiem kā pret vējdzirnavām, kam neko nevar ieskaidrot, tomēr viss ir iespējams.

Tas pats attiecas arī uz jauniešiem, kuru dzīvesvieta nav galvaspilsēta. Arī viņi var atrast iespējas un tās izmantot, piemēram, piedaloties Erasmus+ apmaiņas programmās, kas ļauj bez maksas apceļot pasauli un iepazīt dažādas pasaules kultūras un cilvēkus. Šādu problēmu savos vienaudžos saskata sabiedrībā aktīvā jauniete Agate.

Lai gan šis projekts ar piecām aizraujošām nodarbībām visas vasaras garumā ir veiksmīgi noslēdzies, Young Media House komanda nešaubīgi parūpēsies par vēl daudziem atmiņā paliekošiem un izglītojošiem pasākumiem, kas ļaus gan pavadīt laiku lietderīgi, gan atstās pozitīvas emocijas.