Ziemīgas pastaigas pilsētā vai tuvāk dabai – izvēle tava!

Ir straujiem soļiem atnācis skaistais un ziemīgais laiks. Šobrīd, kad tuvojās pirmā advente, ir sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks, tāpēc vēlos padalīties ar idejām, kā pavadīt laiku dabā, dodoties pārgājienos un ieviešot tos kā nedēļas tradīciju. Ceru, ka visi ir atraduši sev piemērotāko apģērbu, lai nenosaltu aukstajās ziemas laikā un dotos ārā.

Garākas pastaigas pilsētvidē

Tuvojoties Ziemassvētkiem, ir tik daudz skaistu vietu, uz kurām doties, lai noķertu svētku sajūtu. Skaisto rotājumu apskatīšanu un pastaigu var lieliski apvienot ar spēlēm, kuras realizēt ģimenes vai draugu lokā. Varētu likties, ka pastaiga pilsētā nav pārgājiens un tam nav jēgas, lai uzturētu sevi formā ziemas laikā, bet tā nebūt nav. Galvenais ir doties svaigā gaisā un izkustēties.

Spēle jautrākai pastaigai

Spēlētāji viens otram dod uzdevumus, kuri jāpilda pastaigas laikā, piemēram, nofotografēties ar kādu dekorāciju, uztaisīt sniega eņģelīti vai uzvelt sniegavīru. Pastaigas laikā katrs spēlētājs izpilda dotos nosacījumus un viens otru apbalvo. Balvas var būt ļoti dažādas un tematiskas, piemēram, karstā šokolāde, mandarīni vai citi gardumi, kuri iepriecinās svētku gaidīšanas laikā.

  Kur doties?

Izdekorētās pilsētas ir viena par otru skaistākas, bet katru gadu cenšos brīvdienās apskatīt pēc iespējas vairāk. Padalīšos ar saviem galamērķu TOP 5

  • Kuldīga
  • Cēsis
  • Valmiera
  • Jūrmala
  • Rīga – Doma laukums

Iesaku padomāt par maršruta izplānošanu, lai vienā dienā būtu iespējams apskatīt vairākas pilsētas, tādā veidā četrās adventēs redzēsi visus Latvijas novadus. Iespējams, pat iebrauksi palūkoties, kas jauns kaimiņvalstīs. Braucot pa Zemgali, iesaku apskatīt Dobeli, Bausku, Jelgavu, Ogri. Ja pietiek enerģijas, ir vērts aizbraukt līdz pašai Latgales robežai uz Aizkraukli un Jēkabpili.

 Pastaigas mežā un dabas takās

Dodoties uz mežu ziemā, iesaku braukt pa autoceļiem vai rūpīgi izplānot maršrutu.  Sniegotajā laikā nav iespējams saskatīt takas, pēc kurām vadīties, lai neapmaldītos. Lielisks veids, kā papildināt meža pastaigu, ir paņemt līdzi našķus meža iemītniekiem. Šajā gadījumā našķi nav šokolāde un cepumi, bet gan burkāni, āboli un kāposti. Vari līdzi paņemtos gardumus uzlikt uz koku zariem vai nolikt kādā ieplakā, bet neliec tos uz ceļa braucamās daļas. Darot labu, var sanākt nodarīt lielu ļaunumu meža iedzīvotājiem. Ziemas laikā meža zvērus nereti ir gadījies sastapt ļoti tuvu, tādēļ atceries, ka mežā tu esi ciemiņš, netraucē satiktos dzīvniekus!

Arī meža pastaigas var padarīt interesantas un atmiņās paliekošas. Iemūžini ceļā redzētās interesantās detaļas, piemēram, lāstekas apsnigušos kokus, zvēru pēdas. Vēlāk pats vari pēdu nospiedumus atrast internetā un uzzināt, kādi ir konkrēta meža iedzīvotāji.

Dodoties uz dabas takām, maršruts pašam nebūs jāplāno, jo ir sagatavotas kartes vai koka laipas. Jāatceras, ka ziemas laikā šīs laipas ir ļoti slidenas, tādēļ esi uzmanīgs. Dabas takas un parki Latvijā ir ļoti daudz. Šeit ir dažas idejas:

  • LVM Tērvetes dabas parks (nepieciešams iegādāties ieejas biļeti)
  • Kaņiera ezera niedru taka ( Tukuma novads)
  • Raganu purva Sēru dīķa taka ( Tukuma novads)
  • Ogres zilie kalni ( Ogres novads)
  • Līgatnes dabas parks ( Līgatne)

Brīvdienu galamērķa idejas ir zināmas, tagad tikai atliek silti saģērbties un doties dabā.