Sarunas pie LAMPAS

Stilīgs, radošs un aktuāls – tāds ir Sarunu festivāls LAMPA, kas jau otro gadu pēc kārtas ikvienam interesentam bez maksas piedāvā labi pavadīt laiku, vienlaikus bagātinot zināšanas un paplašinot redzesloku.

lampa bezmakasas

Šogad Sarunu festivāls LAMPA apmeklētājus pulcēs 1. un 2. jūlijā Cēsu pils parkā, kur divās dienās būs vērojami vairāk nekā 130 pasākumi. Tās būs diskusijas, dialogi, sarunas par dažnedažādām tēmām, piedaloties vairāk nekā 80 organizācijām, apvienībām, uzņēmumiem un sabiedrībā zināmām personībām. Šogad festivālā satiksi arī jauniešu kustības Young Media Sharks dalībniekus, kuri veidos reportāžas par pasākumu.

Lai labāk sagatavotos LAMPA apmeklējumam, aicinājām pasākuma dalībniekus – publicisti Aneti Konsti, komiķi Edgaru Bāliņu un LR5 DJ Tomu Grēviņu – ieteikt viņu must-see pieturpunktus.

 

KO REDZĒT UN DZIRDĒT?

img729

Edgars Bāliņš, komiķis

Domapmaiņa par latgalisko identitāti. Gluži vienkārši viss latgaliskais man šķiet tuvs, tieši tādēļ uzskatu, ka ir būtiski šo identitāti saglabāt ilgtermiņā. “Aizliegtie temati skolās”. Šis ir interesants un aktuāls temats, īpaši – jo to vadīs žurnāliste Inga Spriņģe. “Ieskaties acīs, kad komentē”. Lieliska ideja, noteikti vēlēšos redzēt un izmēģināt, kā tas darbojas dzīvē. 
Diskusija: “Dzīve ar Donaldu Trampu”. Tā kā ASV politiskā situācija var ietekmēt arī mūs, labprāt uzzinātu vairāk par šo tematu. Politiķu „cepiens”. Šo noteikti vērotu arī tad, ja pats tajā nepiedalītos. Unikāls pasākums, ko nevar neredzēt. 
politiku cepiens

img754

Anete Konste, publiciste 

Interaktīva instalācija Pop-up! Muzeja krājums Pirmkārt, mana mamma ir muzejniece, tāpēc ar lietu saglabāšanu man jau kopš bērnības ir īpašas attiecības. Otrkārt, es jau reiz biju šajā muzejā festivāla Baltā nakts ietvaros, bet, tā kā apmeklētāju ietekmē krājums pastāvīgi mainās, domāju, ka būs tikpat interesanti arī šoreiz. Dokumentālā filma Mūsu jauniešiem (Til Ungdommen). Arī es pati kādreiz esmu darbojusies politiskā jauniešu organizācijā, un man šķiet interesanti uzzināt par citu jaunu cilvēku motivāciju, ideāliem un mērķiem, ejot politikā. Tur ir vērojams kaut kas reizē skaists un arī skumjš. Researchslam: vienkārši par sarežģīto zinātnē Latvijā. Pateicoties tik atraktīvām personībām kā Vjačeslavs Kaščejevs vai jauniešu iniciatīvas grupai SkeptiCafe, sabiedrības interese par notikumiem zinātnē aug. Tas ir labi.

Performance un diskusija Vaimanu koris. Koris Namejs kārtīgi izvaimanāsies par to, kas valstī nav kārtībā. Ko te vēl piebilst? Jāiet! Stāstnieku sacensība: Olimpiskā pļāpa. Man patīk stāsti – gan tie, kas grāmatās, gan tie, ko stāsta draugi. Tāpēc arī iespēju redzēt, kā cilvēki sacenšas stāstīšanā, uz vietas izlozējot tēmas, labprāt nelaistu garām.

 

publika1

sarunu-festivls-lampa-2015_19740997966_o


Olimpiāde jauniešiem amerikāņu stilā O! Jebkas amerikāņu stilā ir izklaidējoši un aizraujoši. Darbnīca: “Radio – labākā platforma sarunai”. Radio patiešām ir labākā platforma sarunai! Ceru, ka daudzi par to pārliecināsies. Skepticafe par sazvērestības teorijām. Rūdīti skeptiķi mani vienmēr iedvesmo lieki “necepties” par niekiem! Izzinoši un pozitīvi!

HG 3 lampa karikatura 420x594mm

img733

Toms Grēviņš, radio pieci.lv DJ

(foto Māris Ločmelis)

Fizikas un ķīmijas šovprogramma bērniem. Šie pasākumi vienmēr ir interesanti arī tiem, kuriem jau sen nav 18. Nākotnes prasmju modelēšanas darbnīca. Kurš gan nevēlas jau šodien apgūt nākotnes prasmes?! Viens no darbnīcas vadītājiem Jānis Ķīnasts man šķiet lieliska autoritāte un ļoti harismātiska personība. 

publika2

 

Pilna programma pieejama festivāla LAMPA mājas lapā.

Foto: LAMPA flickr

Karikatūru mākslinieki: Harijs Grundmanis, Gatis Šļūka