Vislabākie ceļavārdi no dzīves pieredzes

Mediju skolas Young Media Sharks pasniedzēji atklāj, kāda dzīves filozofija viņiem palīdzējusi īstenot mērķus un piepildīt lielākos sapņus. Jau četrus gadus jaunatnes organizācija Avantis rīko nometni radošiem jauniešiem – gan tiem, kuri dzīvi vēro caur kameras lēcu, gan tiem, kuri to izdzīvo, liekot melnu uz balta. Topošie žurnālisti, bestselleru autori, fotogrāfi, režisori, scenāristi un operatori. Katru vasaru tieši viņi tiekas nometnē Young Media Sharks. Vēl neslīpēto dimantu talantu attīstīt palīdz rūpīgi izvēlēti pasniedzēji – tie, kuri jau izdzīvo savu sapni. 2016. gada augustā aizritējušās nometnes pasniedzēji un viesi dalījās savā pieredzē ar jauniešiem, tomēr ar katru jaunu pieredzes stāstu nācās saprast -– nevienam no viņiem panākumi nav nokrituši no debesīm. Katrs no viņiem reiz pieņēmis sarežģītas izvēles, kas veidojušas viņu par cilvēku, kas viņš ir tagad.

Screen Shot 2017-03-13 at 19.49.50Inese Dābola, mārketinga un reklāmas speciāliste, ar savu iedvesmojošo runu neatstāja vienaldzīgu nevienu. Viņa dalījās līdzšinējā darba pieredzē ar aģentūru HUGE un pierādīja, ka katram mazam cilvēkam var būt lieli sapņi. Inese dzīves laikā paspējusi sasniegt augstas virsotnes, vienlaikus palīdzot cilvēkiem, kuri nonākuši nelaimē, ar vienu pavisam vienkāršu principu – darīt darbu, kas patīk un ir svarīgs, izturēties pret sevi ar cieņu un būt kopā ar mīļajiem. Inese stāsta: «Katru dienu visdažādākajās situācijās ikviens no mums saskaras ar izvēlēm un pieņem lēmumus. Pieņemtie lēmumi nosaka mūsu tālākās izvēles, darbības, pat domas.» Inese uzsver, ka ir svarīgi spēt uzņemties atbildību par savām izvēlēm un spēt tās pieņemt, citādi lēmumus par indivīda izvēlēm pieņem kāds cits – kāds cits izvēlas, ko viņš ēd, lasa, uztver, domā. Kā saka pati Inese, atliek saprast, kas esi, savas prioritātes, domas un idejas, par kurām iededzies, un dzīvot ar atbildību pret savām izvēlēm.

Screen Shot 2017-03-13 at 19.49.56Latvijas Radio personība Līva Alksne jauniešiem stāstīja par žurnālistikas un radio saistību un spēju atšķirt īstas ziņas no safabricētām, kvalitatīvu materiālu no otrās šķiras. Līvas svarīgākā izvēle bijusi gan izglītības iestāžu maiņa skolas laikā, gan darba maiņa, dodoties no ziņu aģentūras BNS uz komercradio, nebaidoties no jaunā un nezināmā. Tieši tas viņu vedis karjeras kalnā augšup un ļāvis iegūt konkrētajam medijam atbilstošās darba prasmes. Līva ir piemērs visiem tiem, kuri atrodas uz nepareizās takas, bet vēl nespēj rast drosmi mainīt virzienu, visiem tiem, kuri baidās no pagaidām svešā. Reizēm tieši izvēles, kuras mūs visvairāk biedē, ir tās, kuras sniedz visvairāk iespēju.

Screen Shot 2017-03-13 at 19.49.59Treneris Niks Matusevičs pasniedza vairākas meistarklases, to skaitā viedokļa argumentāciju, kritisko domāšanu un to, kā vadīt emocijas un prātu. Pēc Nika vārdiem, pati svarīgākā izvēle viņa dzīvē bijusi izbaudīt savas iztēles augļus, vienmēr prātā paturot savu sapni. «Ja paturam prātā to, ko vēlamies, pamanīsim daudz vairāk iespēju, kas saistītas ar to – mūsu sapni.» Niks vienmēr palicis pie savas pārliecības, tāpēc tagad viņš rūpējas par to, lai arī citi saskatītu potenciālu sevī, nebaidītos no varenām domām un prastu par tām iestāties, teiktu vairāk jā dzīvei.

Screen Shot 2017-03-13 at 19.50.02Fotogrāfe Konstance Flamme nometnē mācīja jauniešiem alternatīvu veidu, kā raudzīties uz fotogrāfiju, tās vietu pasaulē un pasaules vietu tajā. To, kā ar digitāla attēla palīdzību izstāstīt stāstu. Konstances svarīgākā izvēle bijusi atļaut sev doties fotogrāfes un kultūras darbinieces ceļā, ļaut sev strādāt ar to, ko mīl visvairāk, – attēlu un cilvēkiem, piedzīvojumu un gandarījumu satikt svešiniekus. Tā Konstance iemācījās ieklausīties sabiedrības balsu sarežģītībā un rast savu vietu starp tām. Jauniešiem Konstance iesaka būt allaž modriem par izvēlēm, kuras pieņemam, it īpaši, ja vēlamies savu dzīvi saistīt ar kultūru vai mākslu, apzinoties, ka katrs darbs, kuru darām, ir ne tikai konkrēta medija izvēle vai sava stila izpaušana, bet arī atbildība sniegt kvalitatīva satura materiālu.

Screen Shot 2017-03-13 at 19.50.14Reklāmas speciālists Pauls Ķesteris sniedza noderīgus padomus, lai izveidotu kvalitatīvu reklāmu, ļaujot jauniešiem darboties arī praktiski, likt savas idejas uz papīra un prezentēt kā gatavu reklāmas konceptu. Pauls stāsta, ka, lai gan katru dienu pieņemam apzinātas un arī neapzinātas izvēles, tieši tās kļūst par mūsu dzinējspēku. Vai tas būtu tuvāk mērķim vai kam jaunam un nezināmam, tās neļauj mums stāvēt uz vietas. Pauls atzīst, ka nenožēlo neko, ko līdz šim ir paveicis, jo tas viņu bagātinājis gan caur prieku, gan grūtībām, tomēr cer, ka vissvarīgākā izvēle viņa dzīvē vēl tikai nāks, varbūt tās svarīgumu tobrīd pat neapzinoties, taču Pauls ir drošs, ka īstajā brīdī rīkosies sirds vadīts.

Screen Shot 2017-03-13 at 19.50.06Redaktore un žurnāliste Gundega Bičevska vadīja lekciju, kur jaunieši guva dziļāku ieskatu par to, kāds ir darbs žurnālā, par cīņu starp sapņiem un realitāti. Gundega jau pēc vidusskolas beigšanas zināja, ka vēlas studēt žurnālistiku. Jauniešus mediju speciāliste iedrošina sekot savam mērķim un nekad nenovērtēt sevi par zemu. «Mūsu izvēlēm ir milzīgs spēks. Mēs varam iet taisni, pa labi vai kreisi, un visur priekšā būs kāds scenārijs.» Gundegas ieteikums jauniešiem ir vispirms pašiem apzināties savu vēlamo ceļu, tad arī būs vienkāršāka izvēle par tālāko gājumu.

Screen Shot 2017-03-13 at 19.50.09Savukārt Siiri Häidma, kura strādā par pasniedzēju Baltijas Filmu un mediju skolā Tallinā, jauniešiem mediju nometnē lika aizdomāties, ka katrs vizuāls materiāls nes savu vēstījumu. Par būtiskajām izvēlēm viņa saka: «Viens no grūtākajiem lēmumiem manā dzīvē bija paņemt akadēmisko gadu bakalaura studiju vidū. Protams, tā nebija vienkārša izvēle, tomēr es tai laikā biju neizpratnē par to, ko turpmāk vēlos savā dzīvē darīt. Paņemt apzinātu pauzi – tas izrādījās pareizais lēmums. Šis laiks man deva iespēju izvērtēt savus plusus un mīnusus, kā arī atklāt, ko īsti vēlos darīt. Rezultātā atgrieztos universitātē, lai studētu pavisam ko citu. Ko gan varu teikt – ir jābūt drosmei pamest lietas, kas nenāk par labu, nepalīdz augt un nedara tevi laimīgu.»