LETA, IR, IEVA: ko stāsta žurnālisti?

24.OKTOBRĪ “YOUNG MEDIA HOUSE” AIZRAUJOŠI PAVADĪTA MEDIJU PROFESIJU NEDĒĻAS OTRĀ DIENA. TODIEN TIKA UZŅEMTI 3 IEVĒROJAMI PRESES PĀRSTĀVJI: FOTOGRĀFS EDIJS PĀLENS, ŽURNĀLA ‘IEVA’ GALVENĀ REDAKTORE GUNDEGA BIČEVSKA UN ŽURNĀLA ‘IR’ AUTORE IEVA ALBERTE. KATRS NO VIESIEM SĀKUMĀ UZSTĀJĀS AR LEKCIJU, PĒCĀK ARĪ SNIEDZOT ŽURNĀLAM ‘IZVĒLIES’ ĪSU INTERVIJU.

Pēcpusdienas sarunas sāka informācijas aģentūras LETA fotogrāfs Edijs Pālens, viņš auditorijai pastāstīja vairāk par sevi, savas dienas ritējumu, tāpat Edijs skatītājiem demonstrēja arī paša uzņemto fotogrāfiju kolekciju, gandrīz katru no bildēm paskaidrojot. Intervijā fotogrāfam tika jautāts, kā jaunajiem fotogrāfiem apzināties, vai ir nonākuši īstajā nozarē, uz ko viņš atbildēja: 

Var izmantot portālus, kuros var augšupielādēt savus darbus, nedrīkst baidīties no kritikas, no tās jāmācās. Tāpat ir iespējams piedalīties dažādos konkursos vai varbūt mēģināt kādam ziņu portālam iesūtīt savus stāstus, vai vienkārši aiziet uz kādu festivālu, kur atļauts ienest fotokameru, pēc tam bildes piedāvājot organizatoriem vai medijiem.

Otrā “preses dienā” runāja Gundega Bičevska, izklāstot auditorijai žurnāla vāku nozīmīgumu žurnālu pārdošanas rādītājos, interviju specifiku (kādas intervijas un personas ir aktuālas, kādas nav), kā tiek veidoti rakstu “plāni B” un kādi ir rakstu “derīguma termiņi”. Savukārt intervijā Gundega dod pavisam īsu savu laba žurnālista raksturojumu:

Ir jāpiemīt zinātkārei, ticībai taisnībai un spējai nekad nepadoties.”

 

Ceļojumu preses pasaulē noslēdza Ieva Alberte, kura plašākai auditorijai pazīstama ar saviem cilvēkstāstiem, kam ikdienā tik daudz uzmanības netiek pievērsts. Ieva lekcijas laikā klausītājiem atklāja, kā rod idejas saviem stāstiem, kā uzrunā savu stāstu varoņus. Uzrunāšanas tehnika pat tika nodemonstrēta, Albertei zvanot sievietei  Talsos, kura uz ziemu palikusi bez darba. Intervijā stāstu autore izklāsta, kā izvēlēties labu stāstu:

Lai gan rakstīts, visticamāk, ir par visu, tematu vienmēr ir iespējams apskatīt no pilnīgi cita un neredzēta fokusa, par to tad arī rakstot.

Foto: Raimonds Siliņš