Jauna latviešu filma un aizraujoši stāsti, pēc kuru motīviem tā veidota

Raksta: Paula Sonita Deruma

Vai tu vēlies skatīties aizraujošas, emocionālas, saviļņojošas filmas, kurās ir daudz negaidītu pavērsienu? Patīk lasīt tāda paša veida grāmatas? Tevi interesē latviešu kino? Gribi noskaidrot, kādai jābūt filmai, lai tā iegūtu Grand Prix Lībekas kinofestivālā “Nordische Filmtage Lübeck” Vācijā ? 

Režisores Daces Pūces debijas spēlfilma “Bedre”, kas tapusi pēc latviešu prozaiķes Janas Egles stāstu motīviem, patiešām vēl pirms pirmizrādes piedzīvošanas pašmāju kino ir veiksmīgi startējusi vairākos starptautiskos festivālos, tajā skaitā arī Lībekas kinofestivālā. 

Kā stāsta režisore D. Pūce, ideja par filmu viņai radusies spontāni, pa radio ar lielu aizrautību klausoties J. Egles stāsta “Bedre” lasījumu. Drīz pēc radioraidījuma noklausīšanās režisore izlasīja J. Egles grāmatu “Gaismā”, kura sastāv no 8 stāstiem, tajā skaitā arī “Bedre”, kurā stāstīts par nelabvēlīgā ģimenē augušu zēnu, kurš dara pāri mazajai kaimiņu meitenītei. Lasot stāstu krājumu, režisorei acīs iekrita vēl 2 stāsti: “Aiziet jūriņā” (ļoti aizraujošs stāsts, kurā vēstīts par vairākām sabiedrībā noklusētām tēmām – par kādām tieši, neizpaudīšu, lai tev būtu interesantāk sekot līdzi vairākiem iepriekš neizdibināmiem sižeta līkločiem) un “Gaismā”, kura galvenā tēma ir vardarbība ģimenē. Pēc 2 gadu gara darba pie scenārija režisorei beidzot izdevās šos 3 stāstus apvienot vienā pilnmetrāžas spēlfilmā. 

Kinoteātros filma būs pieejama 2021.gada rudenī, tomēr līdz tam laikam iesaku izlasīt Janas Egles grāmatu “Gaismā”, lai pirms filmas noskatīšanās varētu paprātot, kā 3 iepriekšminētos stāstus iespējams apvienot vienā, bet pēc filmas noskatīšanās varētu salīdzināt, kas kopīgs un kas atšķirīgs stāstos lasītajā, filmā redzētajā un paša izsapņotajā ekranizējuma versijā. Ticu, ka gan pēc stāstu izlasīšanas, gan pēc filmas noskatīšanās daudzus cilvēkus, it sevišķi tā dēvētās sabiedrības padibenes uzlūkosi ar nedaudz citādāku skatienu, iespējams, pat uz savu dzīvi un tās sīkajām ikdienas problēmām vairs neraudzīsies tāpat kā iepriekš. Tā kā rakstniece nebaidās runāt par daudzām tādām tēmām, ko citi literāti parasti noklusē, domāju, ka šie stāsti arī tev tāpat kā man šķitīs tik aizraujoši un emocionālas spriedzes pilni, ka nevarēsi beigt šķirt lappuses, kamēr nebūsi ticis līdz katra stāsta pēdējam vārdam. 

 

Ja tev iepatikās grāmata “Gaismā”, iesaku izlasīt arī abus pārējos J. Egles stāstu krājumus “Svešie jeb miļenkij ti moi” un “Dzimšanas diena”, kuros ievietotie stāsti koncepcijas ziņā ir līdzīgi grāmatā “Gaismā” lasītajiem, bet satura ziņā, protams ir atšķirīgi, taču ne mazāk saistoši un pārdomas rosinoši.

Ja vēlies, Satori vari izlasīt vienu no, manuprāt, veiksmīgākajiem sirdi plosošajiem un intrigu turošajiem, tomēr ne pārāk skarbajiem un asiņainajiem Janas Egles stāstiem. Stāsts “Pīle” atrodams arī rakstnieces jaunākajā stāstu krājumā “Dzimšanas diena”. 

 

Izmantotā literatūra:

Nebaidīties mīlēt! Reportāža no režisores Daces Pūces spēlfilmas Bedre uzņemšanas laukuma

Sirdi plosoša, bet ne brīdi salkana – Daces Pūces filma «Bedre»