Mēs esam viena komanda!

Jauniešu organizācija Avantis šogad īstenoja bezmaksas radošo darbnīcu ciklu Viena komanda, lai veicinātu jauniešu un senioru savstarpēju sapratni, rosinātu jauniešu pašiniciatīvu, kā arī vairotu dalībnieku prieku, apgūstot jaunas prasmes.

Projekta īstenotāji tic, ka ir iespēja ietekmēt to, kā sabiedrība redz jaunu cilvēku un senioru lomu, veicinot savstarpēju sapratni, turklāt – ļaujot šādā veidā jauniešiem bruģēt sociāli aktīvu nākotni. Visi, kas piedalījās šai projektā, tic, ka komunikācija, pavisam īsta –  bez viedierīču starpniecības, starp dažādām paaudzēm, kurām katrai ir sava pieredze un zināšanas, ir liela vērtība.

Projekta laikā jaunieši citiem vienaudžiem un senioriem palīdzēja apgūt pamatus tādām prasmēm kā improvizācija, digitālais video un foto. Papildu tam notika divas darbnīcas – svētku tradīciju un analogās fotogrāfijas –, ko vadīja seniori.

Katrā no darbnīcām teorija radošā veidā tika savienota ar praksi. Darbnīca sākās ar iepazīšanos un ledlaužiem, pēc kā dalībnieki iepazinās ar temata teorētisko pusi un apmainījās ar viedokļiem par tēmu – kā bija kādreiz un kā ir tagad.

Otrajā daļā darbnīcu vadītāji un dalībnieki cits citam palīdzēja apgūt temata praktisko pusi, bet trešā daļa savukārt bija radošais darbs grupās, kurās kopā sadarbojas jaunieši un seniori. Pēc tam iegūtais rezultāts tika kopīgi apskatīts un izvērtēts, un diena noslēdzās, pārrunājot iegūtās atziņas un jaunās prasmes.

IMPROVIZĀCIJA

Pašu pirmo darbnīcu, kura bija veltīta improvizācijai, vadīja Patrīcija Kolāte (Rīgas Improvizācijas teātris) un Nansija Garkalne (Fokuss), mācot dalībniekiem aizraujošus improvizācijas un komunikācijas elementus. Jaunieši atzina, ka ir patīkami pārsteigti, cik daudz iedvesmas guvuši no senioriem, lai arī viņi ar improvizāciju todien sastapās pirmo reizi. Jaunie iespaidi radīja jaunas pieejas un idejas, ko dalībnieki noteikti varēs pielietot nākotnē.

SVINAM SVĒTKUS

Nākamajā – svētku tradīciju – darbnīcā vadība tika nodota vecākajai paaudzei. Tā bija kopīga gatavošanās līgošanai un jāņošanai, uzzinot tradīcijas un kā tās īstenot. Radošā darba laikā visi seniori kopā iestudēja ludziņu savam priekam, parādot tradīcijas, ticējumus, rotaļas un dziedot dziesmas.

VIDEO

Video darbnīca tika pielāgota gan jauniešiem, gan senioriem – ar TV žurnālisti Baibu Podnieci un Annu Miķelsoni (kustības Young Media Sharks pārstāves) dalībnieki diskutēja par video mūsdienās – kā laika gaitā mainījušies formāti, kā tam pielāgojas televīzija, un kā ikviens no mums var veidot saturu sociālajiem tīkliem, efektīvi sasniedzot izvēlēto auditoriju. Noslēgumā dalībnieki pa pāriem nofilmēja video stāstus. Arī todien neiztika bez atziņām, apmainoties viedokļiem par to, kāda nozīme mūsdienās ir televīzijai un kāda – interneta medijam.

ANALOGAIS FOTO

Otrajā senioru vadītajā darbnīcā Ilgvars Ābols iepazīstināja jauniešus ar 50 gadu senu foto veidošanas un attīstīšanas aparatūru un atbildēja uz daudziem jautājumiem par to, kā bildes tapa tolaik. Iedvesmojošie stāsti un mirkļi tika paspilgtināti ar Ābola kunga līdzpaņemtajām bildēm. Turklāt interesanti bija dzirdēt, cik dažādi radošās profesijas tika uztvertas agrāk un tagad. Izrādās, tagad profesiju izvēle ir daudz brīvāka un jaunieši tiecas caur nodarbošanos izpaust savu personību.

FOTOGRĀFIJA

Noslēdzošajā – foto – darbnīcā ar fotogrāfu Ritvaru Stankeviču tika apgūti digitālā foto pamati no teorētiskās un praktiskās puses. Darbnīcas praktiskais uzdevums bija izaicinājums – jauniešiem un senioriem grupās kopīgi jāizveido bildes, radošā veidā atdarinot elementus no senioru līdzpaņemtajām melnbaltajām bildēm. Darba radīšanas laikā dalībnieki savā starpā runāja gan par foto, gan dzīvi, gan atšķirībām starp dažādiem laikposmiem.

Visskaistākais Viena komanda darbnīcā bija priecīgās dalībnieku acis pēc piedzīvotā, apliecinot, cik daudz prieka rada jaunas prasmes un draudzības. Jauniešu dzīvesveids vienmēr ir steidzīgs, un laiks paskrien nemanot, tomēr vērts aizdomāties, cik daudz mūsu uzmanība un rūpes nozīmē mūsu vecvecākiem vai, piemēram, senioriem tepat kaimiņu dzīvoklī. Tas, protams, ir mazliet banāli, tomēr prieks patiešām rada vairāk prieka. Un, iespējams, ja palīdzam vecākām paaudzēm izjust sevi kā pilnvērtīgu mūsdienu tehnoloģiju laikmeta daļu, tad arī mēs nākotnē sevi par veciem nosauksim vien tad, ja uz tortes būs jānopūš 100 svecītes. Jo viss taču ir galvā, vai ne?

Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

 

 

 

Foto: Renāte Šnore