Atklāta kampaņa “Tapis ar jauniešu enerģiju”

Raksta: Laura Elizabete Jansone

Vai jau kādu brīdi domā, kur pavadīt savu brīvo laiku lietderīgi?  13.aprīlī Latvijas Jaunatnes padome atklāja kampaņu “Tapis ar jauniešu enerģiju”, kuras rezultātā tik radīti septiņi video par dažādām Latvijas jauniešu brīvprātīgā darba organizācijām. Video sniedz ieskatu no pašu jauniešu kā brīvprātīgo skatījuma par to, ko tieši šīs organizācijas dalībnieki dara un kāda ietekme ir katra brīvprātīgā pārstāvētās organizācijas darbībai.

Viena no projekta organizatorēm Paula Anškena min, ka brīvprātīgais darbs ir ieguvums ne tikai sabiedrībai, bet pašiem brīvprātīgajiem: “Šos septiņus video mēs veidojām ar mērķi – parādīt jauniešiem un plašākai sabiedrībai to, kas notiek organizācijās, kur jaunieši var brīvprātīgi darboties. Ka tas nenozīmē tikai palīdzēt, bet tas sniedz arī ieguldījumus pašam brīvprātīgā darba veicējam. Mums liekas svarīgi, šādā veidā stāstīt par Latvijā esošajām organizācijām, kurās iesaistās jaunieši.”

LATVIJAS MAZPULKI – ORGANIZĀCIJA, KUR UZZINĀT PAR DABU, UZŅĒMĒJDARBĪBU UN AKTĪVU DZĪVI LAUKOS

Iepazīšanās video vari apskatīt šeit.

Vairāk par organizāciju vari uzzināt te: mazpulki.lv

KLUBS “MĀJA” – ORGANIZĀCIJA, KUR JAUNIETIM ATRAST SAVU PIEDERĪBU

Iepazīšanās video vari apskatīt šeit.

Vairāk par organizāciju vari uzzināt te: klubsmaja.lv

3D FRIENDS – ORGANIZĀCIJA, KUR JAUNIETIM NEBAIDĪTIES NO VALODAS BARJERAS

Iepazīšanās video vari apskatīt šeit.

Vairāk par organizāciju vari uzzināt te: facebook.com/3dfriendslv

PIEDZĪVOJUMA GARS – ORGANIZĀCIJA, KUR IZDZĪVOT NEFORMĀLAS AKTIVITĀTES ĀRA VIDĒ UN KOMANDĀ

Iepazīšanās video vari apskatīt šeit.

Vairāk par organizāciju vari uzzināt te: piedzivojumagars.lv

LATVIJAS SARKANĀ KRUSTA JAUNATNE – ORGANIZĀCIJA, KUR JAUNIETIM SAJUST GLOBĀLĀS ORGANIZĀCIJAS SPĒKU

Iepazīšanās video vari apskatīt šeit.

Vairāk par organizāciju vari uzzināt te: redcross.lv/jauniesi/kas-mes-esam

PROTESTS – ORGANIZĀCIJA, KURA DARA IESPĒJAMU IETEKMĒT SABIEDRĪBĀ NOTIEKOŠOS PROCESUS

Iepazīšanās video vari apskatīt šeit.

Vairāk par organizāciju vari uzzināt te: www.protests.eu

AVANTIS / YOUNG MEDIA SHARK – ORGANIZĀCIJA, KUR JAUNIETIM IEGŪT UN ATTĪSTĪT MULTIMEDIJU PRASMES

Iepazīšanās video vari apskatīt šeit.

Vairāk par organizāciju vari uzzināt te: avantis.lv un youngmediasharks.eu, un  izvelies.eu.

Par pašas brīvprātīgā darba pieredzi Paula izsakās ar pateicību un sajūsmu: “Jebkura brīvprātīgā darba pieredze mani ir tuvinājusi vietējai kopienai, un tā ir ļoti spēcinoša sajūta, izkāpt ārā no savas ģimenes, draugu loka, skolas vai apkaimes burbuļa, un sajust dziļāku saikni ar apkārt esošajiem cilvēkiem un norisēm. Kad biju vēl jauniete, man patika brīvprātīgi darboties tāpēc, ka tas man ļāva ielūkoties dažādu norišu aizkulisēs – kā tiek organizēti pilsētas svētki, ko nozīmē sagatavoties koncertam u.c. Tā ir iespēja pilnveidot savas individuālās prasmes un spējas, tajā pašā laikā palīdzot kādam risināt kādu izaicinājumu. Man liekas, ka tas ir lielisks veids kā radīt pievienoto vērtību savam brīvajam laikam.”

Tikai 17% jauniešu iesaistās jaunatnes organizāciju darbībā un finansējums jaunatnes organizācijām un jauniešu iniciatīvām ir zemākais starp Baltijas valstīm, liecina LJP apkopotā informācija infografikā “Jaunatnes politika skaitļos”. 

Projekts ilgst divus gadus un tā laikā ir arī vēl virkne citas aktivitātes, bet pamatdoma balstās uz sabiedrības izglītošanu un uz zināšanu un rīku sniegšanu jauniešiem, lai viņi būtu spējīgi kļūt par savas paaudzes līderiem.

Video izveidoti projekta “LJP darbības nodrošināšana 2019-2020” ietvaros. Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2020. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros. Video izplatīšanu nodrošināta projekta “LJP 3.0” ietvaros ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par materiāla saturu atbild Latvijas Jaunatnes padome.