Noslēgusies ikgadējā starptautiskā jauno mediju haizivju nometne “Young Media Sharks 2017”

No 8. līdz 14. augustam Kuldīgas novada Pelčos jau piekto gadu norisinājās starptautiskā jauno mediju haizivju nometne “Young Media Sharks 2017”, kurā lekcijas un meistarklases vadīja profesionāļi no Latvijas, Igaunijas, Ukrainas un ASV.

Septiņu dienu zinību maratonā 50 vidusskolēni no Baltijas valstīm varēja iepazīties ar mediju profesionāļu veiksmes stāstiem, padomiem, ar viņu ikdienas darbu un atklāt dažādas mediju aizkulises un noslēpumus, kā arī mentoru vadībā praktiski izmēģināt spēkus fotografēšanas, filmēšanas un montāžas meistarklasēs, kopīgi plānojot un izstrādājot TV raidījumu koncepcijas, Latvijas jauno start-upproduktu reklāmas un veidojot pētniecisko ziņu sižetus mentoru vadībā.

Šogad ar pieredzi dalījās līdz šim plašākais lektoru un meistarklašu vadītāju pulks. Kopumā jauniešiem bija iespēja klausīties un strādāt ar 21 iedvesmojošu profesionāli no Latvijas, Igaunijas, Ukrainas un ASV: reklāmas un video klipu meistars, “Backyard Production” vadītājs Kriss Maturs (ASV); pētnieciskā ziņu portāla “Mother Jones” galvenais redaktors, žurnālists un aktieris Bens Dreifuss(ASV); ziņu portāla “DELFI” galvenais redaktors Ingus Bērziņš; “Vides filmu studija” dibinātājs un producents Uldis Cekulis; režisors Uģis Olte; “RISEBA H2O 6” audiovizuālās mediju mākslas programmas mākslinieciskais direktors Aigars Ceplītis; “RISEBA H2O 6” kinotehnoloģijas lektors un kinooperators Uldis Jancis; karsto punktu žurnālists un dokumentālo filmu režisors Sandijs Semjonovs; reklāmas aģentūras “TBWA\Latvija” radošais direktors, filmu un reklāmu režisors Pauls Ķesteris; TV šovu producente Ilze Ūdre; TV raidījumu un pasākumu vadītāja, producente Lelde Lietaviete; satura producente Liene Vilnīte; “Ghetto TV” direktors Indulis Pelnēns; montāžas režisore un pasniedzēja Agnese Ivane; īsfilmu festivālu rīkotāja, Baltijas Filmu un mediju skolas koordinatore Siri Haidma (Igaunija); “New Channel” formātu un pārdošanas vadītāja Asja Batajeva (Ukraina); “Carnival Youth” menedžere, “Latvijas Mūzikas Eksports” valdes locekle Guna Zučika; studijas “Ierakstu māja” dibinātājs, skaņu režisors, mūzikas producents un komponists Jānis Eglītis; «Picture Agency» dibinātājs Gatis Rozenfelds un izaugsmes treneris Niks Matusevičs.

 

Visu nedēļu kopā ar jauniešiem darbojās pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” dibinātāja, redaktore un žurnāliste Inga Spriņģe; “Kaut ko tik foršu sen nebiju piedzīvojusi. Nometnē bija izcili pasniedzēji un ļoti motivēti jaunieši. Pēc intensīvā režīma joprojām atkopojos, bet vienlaikus ir lidojuma sajūta.”

 

“Jauniešu organizācija “Avantis” jau 15 gadus rīko kultūras, sporta, kino un mediju projektus, kas jauniešus aicina būt sociāli aktīviem, izzināt savus talantus un attīstīt tos. “Young Media Sharks” nometne piecu gadu laikā ar dažādiem mediju virzieniem iepazīstinājusi vairāk nekā 300 skolēnus, kuri ar šo jomu ir saistījuši tālākās studijas un aktīvi iesaistās mediju organizācijās un projektos. Pateicoties daudzajiem  idejas atbalstītājiem, jauniešiem dalība nometnē bija bez maksas. Mūsu skaits aizvien pieaug un jaut rudenī, pateicoties  Vācijas Federālās ārlietu ministrijas atbalstam uzsāksim darbu pie jauna mobila mediju centra izveides jauniešiem,” teic Young Media Sharks producente un “Avantis” radošā direktore Ilona Bičevska.

 

Vācijas vēstniecības Preses nodaļas vadītājs Dr. Tomass Šeps​: “Jaunatne veido nākotni. Mediju pratība, kritiskā domāšana un radošums ir daudzveidīgas sabiedrības izaugsmes pamatakmeņi. Vācijas vēstniecība Latvijā​ atbalsta un sniedz savu ieguldījumu projekta „Young Media Sharks“ attīstībā, jo ir pārliecināta, ka tas pilnībā atbilst 2015. gada 17. aprīļa ārlietu ministru Kopīgā paziņojuma garam, ar ko Latvija un Vācija pauda nodomu stiprināt divpusējās attiecības un sadarbību ES jautājumos, jo īpaši plašsaziņas līdzekļu, kultūras, izglītības, duālās profesionālās izglītības un iedzīvotāju savstarpējo kontaktu jomās.”

 

Jauniešu radošo darbu izlase apskatāma šeit.

Video reportāža no nometnes: https://www.youtube.com/watch?v=n1GL8A9LKTw

Vairāk par “Young Media Sharks”: www.youngmediasharks.eu

 

“Young Media Sharks 2017” nometni rīko “Avantis” ar partneriem “Gētes Institūts Rīgā” un lielāko finansētāju “Vācijas Federālā ārlietu ministrija”. Nometni atbalsta: “Baltijas-Amerikas Brīvības fonds”, Kuldīgas pilsēta, Izglītības un zinātnes ministrija, RISEBA, “JCDecaux”, Amerikas vēstniecība Latvijā, žurnāls “Izvēlies”, “LR5” un žurnāls “Ir” .

 

Relīzi sagatavoja: Ilona Bičevska, mob. nr.: +371 29495959, e-pasts: ilona@avantis.lv

Foto: Ritvars Stankevičs („Young Media Sharks”)

Video: Baiba Podniece ( “Skrundas TV”)