Laika nav daudz! Zemeslode sauc!

Ar tādiem un vēl citiem saukļiem Rīgas ielās izgāja jaunieši un vides aktīvisti, kuriem rūp klimata pārmaiņas. 15. martā visā pasaulē tika rīkoti aptuveni 1659 streiki, lai pievērstu valdību uzmanību straujajām klimata pārmaiņām.

Akcijas “Globālais streiks nākotnei” pirmsākumi nāk no Zviedrijas. Tur 16 gadīga meitene Grēta Tūnberga kopš pērnā gada augusta katru piektdienu protestē pie Zviedrijas parlamenta ēkas, pieprasot aktīvāku rīcību cīņā ar klimata izmaiņām. Jaunietes #FridaysforFuture protesti piesaistīja arvien plašāku uzmanību un šobrīd šādi streiki norisinās daudzās pasaules valstīs. Šobrīd meitene ir nominēta Nobela miera prēmijai, jo Grēta kļuvusi par vienu no redzamākajām vides aktīvistēm pasaulē.

Jautāsiet, kāpēc vajag organizēt un piedalīties šādos klimata gājienos?

Cilvēku ietekme uz vidi ir milzīga. Siltumnīcefekta radītās gāzes šobrīd ir palielinājušas Zemes vidējo temperatūru par 1 grādu. Viens grāds spēj ļoti krasi mainīt apkārtējo vidi. Tas veicina okeāna ūdens līmeņa celšanos par vairākiem metriem, iespējami biežāki sausuma periodi un citi ekstremāli laikapstākļi.

Savukārt pie 1,5 grādu sasilšanas varam pieredzēt daudz vairāk ekstremālu laikapstākļi un lielākus draudus lauksaimniecības ražai, kā arī koraļļu rifu pilnīgu izzušanu. Neapstrīdams fakts ir tas, ka 1,5 grādu sasilšana ir pēdējā sasilšanas robeža, ko iespējams aprakstīt kā drošu.

Pēc zinātnieku novērojumiem, lai novērstu katastrofālās klimata pārmaiņu sekas, atlikuši tikai 12 gadi. Mums visiem par klimata pārmaiņām vajadzēja domāt jau daudz agrāk, bet šobrīd jau jāsāk rīkoties apkārtējās vides labā. Klimata gājiens ir labs sākums.

Nākamais streiks Rīgā notiks 12. aprīlī, kurā pulcēsies vides aktīvisti no visām Baltijas valstīm – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Pievienojies!

Raksta autore: Anna Brokāne

Foto: Krists Kristers Šidlovskis