Nebaidies no prokrastinācijas – produktivitātes treniņš ar Kristapu Kravali.

Kā cīnīties ar prokrastināciju? Kā efektīvi iemācīties menedžēt savu laiku? Kāpēc ir svarīgi, kā Tu iesāc savu dienu? – Uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem  atbildes Young Media House pasākumā 9.martā sniedza personīgās produktivitātes un “high performance” treneris, vispusīgi veselīga dzīvesveida un personības izaugsmes kustības “HiPotential.lv” izveidotājs – Kristaps Kravalis.

Teksts: Kintija Alpe

Foto: Krists Kristers Šidlovskis

Dzīvē tik bieži sastopamā lieta ar ko saskaramies, it īpaši mūsdienās ir Haoss jeb vienkāršāk sakot – nekārtība dzīvē, darbā vai prātā. Bet šim haosam ir arī otra puse – kārtība, kuru mums nereti liek ieviest sabiedrība. Ir labi, ja dzīvē mēs varam saskarties ar abām šīm lietām. Mēs visi varam sev uzdot jautājumu -”Tad, kad es būšu kādu laiku haosā, kā lai es savācu sevi un dodos atpakaļ, lai atrastu savu kārtību?!” Bet, kā atrast to unikālo vidusceļu uz haosu un kārtību? To jebkurš var meklēt produktivitātē. “Produktivitāte nenozīmē visu sakārtot. Produktivitāte nozīmē atrast līdzsvaru starp  šo kārtību un haosu!” Lai saprastu, kāpēc produktivitāte ir svarīga un kā neizdegt esot produktivitātē, Kristaps jauniešus uzrunāja caur dažādām idejām un metodēm.

Te dažas no tām:

Zāles pret izdegšanu – prokrastinācija.

Brīnumainā kārtā prokrastinācija var būt arī pat veselīga – tā strādā kā aizsargs starp produktivitāti un pārpūli, kas ļauj smadzenēm uz kādu brīdi atslēgties no ikdienas pienākumiem un mazina risku saslimt ar  vienu no mūsdienu biežākajām slimībām – veģetatīvo distoniju.

Laika menedžments – kāpēc mums tas ir nepieciešams?

Mēs visi vēlamies sakārtot savu laiku tā, lai laiks pietiktu visam, ko esam iecerējuši, bet bieži vien mums tas līdz galam nepadodas. Lai varētu labi samenedžēt savu laiku, ieteikums ir uz baltas lapas uzlikt visas savas prioritātes, sadalot tās 3 grupās: 1)Es – uzdevums – mērķis; 2) Attiecības – ko vēlos panākt – mērķis ; 3) Karjera – uzdevums – mērķis. Saplānojot savus personīgos, attiecību un karjeras mērķus var vieglāk saplānot savu nedēļu, piemēram, Attiecības ar Omi – Uzlabot tās ar mērķi piezvanīt Omei vismaz reizi nedēļā.

Rīta rutīnas jeb kāpēc ir svarīgi, kā Tu iesāc savu dienu!

Tas, kāda būs mūsu turpmākā diena un dienas noslēgums ir ļoti atkarīgs no tā, kā mēs dienu iesākam. Ja mēs dienu iesāksim pozitīvi , piemēram, iesāksim dienu ar vienu glāzi citronūdens vai iesāksim dienu izlasot vienu nodaļu no kādas grāmatas, tad visticamāk diena būs izdevusies. Svarīgi ir arī tas, kā cilvēks savu dienu noslēdz. Ieteikums – vakaru noslēgt mierīgi ,ļaujot prātam atpūsties no ikdienas domām un darbiem, tādā veidā, tas palīdzot arī ātrāk civēkam iemigt.

Apmeklējot produktivitātes trenera Kristapa Kravaļa semināru ikviens jaunietis varēja iemācīties, kā izvairīties no prokrastinēšanas, izmantot savu laiku lietderīgi un  kāpēc ir svarīgi būt produktīvam, bet ar to nepārspīlēt. Ikviens interesents varēja uzdot sev interesējošus jautājumus par aktuālākajām problēmām ar ko mūsdienu jaunieši visbiežāk saskaras ikdienā.