Kur satikt draugus studējot ārzemēs? // Erasmus Student Network

Erasmus Student Network (ESN) ir starptautiska bezpeļņas organizācija, kura piedāvā kultūras izpratnes un pašattīstības iespējas starptautiskajiem studentiem. ESN Rīgas sekcija rīko pasākumus un aktivitātes Erasmus studentiem, kuri ir atbraukuši studēt Rīgā. Lai uzzinātu vairāk par organizāciju un jauniešu iespējām iesaistīties tajā, intervējam ESN Rīga prezidenti Danu, kura organizācijā darbojas jau vairāk kā gadu.

Intervē: ANNIJA CIBUĻSKA

Cik daudz valstīs ir ESN, un vai tā ir visā pasaulē?

Pārsvarā Eiropā, mēs esam vairāk nekā 40 valstīs. Ir vairāk nekā 500 sekcijas. Latvijā ir četras. Spānijā, piemēram, ir sadalītas pat pa universitātēm. Nevis viena sekcija atbild par pilsētu, bet konkrētā universitātē viņi rīko atsevišķus pasākumus.

Kāds ir organizācijas mērķis?

Integrēt studentus vietējā sabiedrībā un palīdzēt viņiem savā starpā satikties, iepazīties. Lai viņiem būtu vieglāk iejusties jaunajā vidē, lai viņi tiek pieņemti, un lai viņi savā starpā viens otru pieņem.

Kā studenti, kuri atbrauc studēt uz Rīgu, uzzina par ESN?

Latvijas Universitātē un RTU mēs piedalāmies informatīvajās dienās, kas norisinās semestra sākumā, tad mēs arī prezentējam sekciju un pastāstām, kas mēs esam, ko mēs darām un kā ar mums sazināties, un kādas ir tās iespējas. Arī vēl pirms tam, pirms viņi atbrauc, mēs izsūtām informatīvo e-pastu par iepazīšanās nedēļu, kad katru dienu ir kāds pasākums.

Kāda veida aktivitātes tiek organizētas un piedāvātas?

Ir dažādi projekti, ar kuriem mēs rīkojamies, piemēram, sociālais projekts, kurš ir divu nedēļu garumā. Tad mums ir dažādi pasākumi, piemēram, ‘’Language Café’’. Pie mums var arī zīmju valodu mācīties. Bija arī Kurta mamma, ar kuru mēs tikāmies, kura stāstīja par visām Kurta vajadzībām, un kā viņam sokas. Tie ir tādi sociālie pasākumi, bet ir arī sportiskākas aktivitātes – tas pats boulings, vai arī var piedalīties kopā maratonos. Ir arī ballītes, kuras tiek organizētas, tām ir, protams, lielāks apmeklējums. Mēs paši taisām arī Brain Games, kur studenti var pieteikties un veidot komandas.

Vai dalība pasākumos ir bez maksas?

Kā kurā. Piemēram, mēs taisām boat parties (laivu ballītes), tātad īrējam Vecrīgas laivu, mums vajag arī dīdžejam samaksāt, mēs iekļaujam arī uzkodas un tādas lietas. Mēs aprēķinām, cik tās izmaksas ir, un tad nosakām, kāda ir dalības maksa studentam. Bet pārsvarā tādi mazie pasākumi ir bezmaksas.

Kāda ir iesaiste, vai pasākumi tiek labi apmeklēti?

Jā. Piemēram, uz boat party ļoti ātri izpērk biļetes, jo tas ir vai nu sākuma pasākums pirmajā semestrī, kā iepazīšanās pasākums, vai arī, kad beidzas semestris, pavasarī, tad tā ir atvadu ballīte. Tad viņi ir ļoti aktīvi. Bet, piemēram, kad mēs taisām jogas nodarbības, arī, protams, ir pasniedzējam jāmaksā, bet tur tikai meitenes piesakās, un ir arī grūtāk savākt pilnu grupu. Mums ir arī sadarbības partneri, tas ir Timetravels, un viņi piedāvā iespēju organizācijas biedriem palīdzēt un braukt līdzi studentu grupām no Latvijas uz Somiju vai Krieviju. Un tad mēs popularizējam studentiem, ka viņi var iegādāties šos braucienus, un arī braucam nedēļu ilgā piedzīvojumā.

Kā jaunieši no malas iesaistīties un palīdzēt?

Mums semestra sākumā ir atvērtie pasākumi, kurus mēs publicējam Facebookā, kur ir iespēja nākt uz iepazīšanās prezentācijām. Vēlāk, protams, mums ir arī sēdes. Tas ir viens, ka mēs sociālajos tīklos publicējam, ka viņi var nākt, bet tas nenozīmē, ka pārējā laikā nevar nākt. Jauni biedri mums vienmēr ir vēlami, mums patīk, ka nāk darītgribētāji, jo reizēm ir tā, ka, kaut gan mēs esam diezgan daudzi, visiem ir kaut kādi savi darbi un cilvēki ir aizņemti, tad ir forši, ka ir palīdzīgas rokas.

Kādas lietas dara tie, kuri brīvprātīgi iesaistās?

Kā kurš piesakās uz kādu pienākumu. Viņš var būt pasākuma galvenais organizators, viņš var arī būt palīgs. Jebkurā gadījumā ir vēlams, ka jaunais biedrs nebaidās iet un darīt, jo viņš jau nekad nav viens, ir citi, kas palīdz. Savācās grupiņa vai cilvēku kopa, vienmēr ir arī kāds no ilgstošajiem biedriem, kas palīdz, kurš var būt kā mentors. Jo, man liekas, tikai praktizējoties var kaut ko iemācīties. Ja visu laiku tikai sēdi un klausies, pēc tam pašam būs grūtāk iesaistīties.

Cik daudzi iesaistās organizācijā?

Ir tā, ka mēs piesaistām arī apmaiņas studentus ik pa laikam. Ir, kuri paši savās pilsētās ir iesaistījušies ESN. Tāda ļoti starptautiska grupiņa. Piemēram tagad, pavasarī, mēs bijām ap 40 biedriem, kur 16 bija apmaiņas studenti.

Kādi ir nosacījumi, lai tiktu organizācijā un darbotos?

Lai skaitītos īsts biedrs, vajag apmeklēt visas sēdes, un pēc trešās sēdes viņš tiek pievienots visām grupām, kuras tiek izmantotas komunikācijā – Whatsapp, Facebook grupa. Noteikti ir jābūt arī aktīvam, lai nav tā, ka cilvēks tikai nāk un noklausās. Galvenais, lai ir sabiedrisks un parāda interesi par organizāciju. Bet tā mēs neesam ļoti kritiski. Kas būtu labāk pašam biedram, iespējams, aizbraukt pašam Erasmusā, redzēt, kas tas ir, sajust to visu, un, kad tu atbrauc atpakaļ, tev jau ir pieredze, ko tu esi redzējis jau no citas sekcijas, un tev ir aizgūtas idejas, vai tu redzi, kā pilnveidot un ko tu gribētu pats noorganizēt. Protams, var arī pirms tam, bet tad, man liekas, tas skatījums par to, kas ir Erasmus, ir pilnīgi citādāks.

Cik svarīgi biedriem ir zināt angļu valodu?

Sēdes notiek angļu valodā, jo mums ir starptautiskie studenti. Tad būtu vēlams, lai saprot, par ko runā un lai var izteikt arī savu viedokli.

Kādi ir ieguvumi no darbošanās organizācijā?

Pirmkārt jau ir tas, ka iegūsti daudz draugus no dažādām valstīm, jo nemitīgi esi apmaiņas studentu vidū, un arī sekcijā visi biedri ir ļoti draudzīgi. Tad arī ir iespēja praktizēt angļu valodu. Organizēšanas spējas attīstās. Var arī kandidēt uz valdi un darboties konkrētā jomā. Vai meklēt partnerus, vai arī tieši ar vizuālajiem materiāliem strādāt. Arī mums ir ESN karte, ar kuru saņem atlaides dažādās vietās, un biedriem tā ir bezmaksas, kā arī paši braucieni un visi pasākumi, kurus mēs organizējam, biedriem ir bezmaksas, un, piemēram, uz Somiju vai Krieviju var aizbraukt uz nedēļu un dzīvot bez maksas. Es domāju, ka tas arī ir forši. Erasmus studentiem ESN karte maksā 10 eiro, un viņa ir derīga gadu. Pārsvarā viņu izvēlas studenti tāpēc, ka viņi zina, ka Ryanair ir liela atlaide, 15%, un bezmaksas bagāža.

Vai arī skolēniem, piemēram, vidusskolniekiem, būtu ko darīt organizācijā?

Jā, droši var pievienoties. Mums nav nekāda vecuma ierobežojuma, vienīgi, protams, ja pasākums tiek organizēts kaut kādā bārā vai klubā, tad viņš uz to pasākumu nevarēs ierasties, bet kaut kādā veidā jau viņš var palīdzēt ar organizatoriskajiem darbiem.

Vai notiek arī kādi iekšējie pasākumi?

Mums ir saliedēšanās pasākumi, kurus cenšamies organizēt divas reizes semestrī. Taisām workshopus vai galda spēļu vakarus, vai vienkārši kopā cepam picu. Lai ir arī tā atpūta. Pēc sēdēm mēs mēdzam iet pasēdēt kādā vietā, lai būtu tā socializācija savā starpā. Jo citādi, ja mēs ejam tikai vienā vietā izrunāt visu, tad tas jaunais biedrs redz tikai to daļu, kur viss tiek plānots un organizēts, bet ne tik labi cilvēkus kā personības, tāpēc nepieciešami šie vakari, kuros iepazīties.

Saziņa ar ESN Rīga:

Facebook lapa: https://www.facebook.com/ESN.Riga/

E-pasts: info-riga@esn.lv

Tīmekļa vietne: https://riga.esn.lv/