Skeitbords – tā ir dzīve

Aizraujošs un neparedzams – skeitbords neapšaubāmi ir iespaidīga kustība, kas vienmēr pārsteidz. Patiesībā skeitošana nav tikai sports, tas ir dzīvesstils.

Par skeitbordu, tā vērtībām un notikumiem Latvijā aprunājāmies ar Kasparu Pizānu, Rīgas Skeitborda skolas vadītāju, kurš kopā ar otru skolas dibinātāju Aldi Melni šobrīd aktīvi darbojas projektā Brīvības vēstneši. Ko tas viss īsti nozīmē, lasi tālāk!

Pastāsti par jūsu projektu Brīvības vēstneši! Kas ir tā galvenie mērķi? Un ko tas nozīmē jums pašiem?

Brīvības vēstneši ir projekts, kas saistīts ar lielo Latvijas dzimšanas dienu. Kā mēs paši smejamies, ka tas ir simtgades projekts, lielāka par to mums vairs nebūs. Tas ir lielākais līdz šim un, visticamāk, arī turpmāk, jo Latvijai simt gadu paliek tikai vienu reizi, vai ne? Tāpēc, kad kādu vajag iesaistīt projektā, mēs vienmēr smaidot piebilstam, ka šoreiz atteikt nedrīkst – tas taču ir simt gadu projekts!

Galvenā ideja ir caur simtgades notikumiem kopā ar Latvijas jaunajiem skeitbordistiem un māksliniekiem parādīt skeitbordu plašākai sabiedrībai. Lai vairāk cilvēku par to uzzina – kas tas ir, kāpēc cilvēki ar to nodarbojas. Un radīt paliekošu un vērtīgu dāvanu pilnīgi visiem – lai gan omei no laukiem to būtu interesanti redzēt, gan arī pašiem jaunākajiem ir, no kā iedvesmoties. Šeit galvenais nav skeitbords tikai kā sporta veids, svarīgi, ka tas jau izsenis iet roku rokā ar mākslu, mūziku, grafisko dizainu, gleznošanu, tāpat arī videogrāfiju un fotogrāfiju. Bet, lai arī cik daudzi tam nepiekristu, tas ir nopietns sporta veids, turklāt tagad tas tiek iekļauts arī olimpisko spēļu programmā. Un kā vēl var teikt, ka tas nav īsts sports?

Kā radās šī ideja?

Ļoti gribējām iesaistīties ar savu Rīgas Skeitborda skolu, jo tas būtu liels papildu ieguvums tam visam, ko esam darījuši līdz šim. Tā nu pamazām nonācām pie visa koncepta un, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fondam, varam to realizēt.

Kas ir tā brīvība, par kuru vēstāt?

Skeitbordisti vienmēr ir kaut kur redzami, viņiem ir savi maršruti, savas trajektorijas, viņi var darīt to, ko paši tiešām grib, un būt uz sava dēļa viņiem nozīmē iespēju virzīties uz visām pusēm. Šī arī ir mūsu brīvība – būt neatkarīgiem, drosmīgiem un pacietīgiem. Jo skeitbordā vislielākā cīņa ir pašam ar sevi. Lai uztaisītu kādu triku, tas, vispirms, ir jāizdomā galvā, tad galva «jāsavieno» ar ķermeni, un nav noslēpums, ka arī labi skeitbordisti savus trikus neizpilda ar pirmo reizi, viņi iet cauri sāpēm, kritieniem, dažādām traumām un arī dažādām psiholoģiskām niansēm. Tas nav vienkārši, bet jāsaprot, ka viņiem to neviens neliek darīt, tāpat kā mēs nevienam neliekam nākt Skeitborda skolā vai pirkt dēli, tā ir pašu izvēle. Un izvēle arī ir brīvība, par kuru runājam, katram tikai jāatrod sava sirdslieta. Turklāt, iespējams, citā režīmā šis viss būtu aizliegts, tāpēc mums jānovērtē iespēja dzīvot brīvā un neatkarīgā Latvijā.

Vai savā ziņā Brīvības vēstneši ir arī centieni nojaukt kādus sabiedrības stereotipus?

Šobrīd visā pasaulē skeitbordā notiek lielas pārmaiņas. Ir priekšstats par skeitbordu kā netīru sporta veidu, ar kuru aizraujoties gandrīz vai nākas pievērsties arī sliktiem ieradumiem. Bet ne jau vienmēr tā ir, ir sportisti, kas iet savu neatkarīgo ceļu. Tāpat arī šis uzskats par skeitu kā nenopietnu sporta veidu. Mēs vēlamies parādīt to, kā ir patiesībā, un uzrunājam gan tos, kurus tas interesē, gan cilvēkus no malas.

Kā nolēmāt izveidot Rīgas Skeitborda skolu?

Mana drauga Alda dēls Dāvis, kuram toreiz bija 8 gadi, izdomāja, ka grib skeitot, bet diemžēl toreiz bija skaidrs, ka nekur nevar atrast nepieciešamo informāciju par iespējām, ja neesi iekšā tajā vidē. Vēl pirms laika bija situācija, kad par skeitbordu latviešu valodā īsti neko internetā nebija iespējams izlasīt – kur atrodas kāds veikals, kur galvenie skeitparki.

Tā nu Aldim kopīgi ar citiem domubiedriem radās doma, ka vajadzētu izveidot skolu. Paralēli tam viņš izveidoja mājaslapu skeits.lv, kur šobrīd var atrast visu nepieciešamo informāciju – par veikaliem, parkiem, braucējiem, jaunumiem pasaulē. Es tolaik strādāju boards.lv par vadītāju, un viņi mani aicināja pievienoties. Sanācām kopā ar Aldi un Dāvi Nesenbergu, kurš šobrīd nodarbojas ar Latvijas labāko skeitparku būvēšanu, viņu (Mind Work Ramps) darbs ir arī Monsterparks. Tagad vairāk esam labi sadarbības partneri.

Kas ir galvenais, kas šobrīd notiek skolā?

Pašlaik Rīgas Skeitborda skolā aug un attīstās ļoti labi braucēji – 13 gadu veci čaļi, kas jau māk trikus un ir tiešām talantīgi. Pamazām veidojās spēcīgs kodols Latvijas nākotnes skeitbordam. Arī 11 gadu vecais Dāvis ir ļoti progresējis un, pateicoties savai mērķtiecībai, ir labākais sava vecuma braucējs šobrīd Latvijā. Viņš arī jau brauc komandās, piemēram, ar boards.lv. Savukārt Aldis, kuram bijusi pieredze pavisam cita veida – karatē – sportā, Dāvim palīdzējis daudz ar disciplīnu, līdzsvara un koordinācijas attīstīšanu, kas svarīgi ikvienam skeitbordistam.

To, ko mēs kādreiz darījām ar labākajiem latviešu braucējiem, mēs tagad darām ar bērniem, piesaistot foršus trenerus, mācot jaunos censoņus un braukājot pa dažādiem Latvijas parkiem, arī uz Igauniju. Pēdējā laika karstākais notikums ir videokameras iegādāšanās, kas ļauj arī ikdienas treniņos pašiem filmēt bērnus un veidot editus, ne tikai ļaujot «profiņiem» to darīt, kā līdz šim.

Tas rada pavisam citu degsmi bērnos, ko var ļoti labi redzēt. Kā arī viens no mūsu skolotājiem februārī piedalīsies Simple Session – tās ir sacensības skeitbordā un BMX, vienas no lielākajām Baltijā, kas jau 15 gadus notiek Tallinā. Tur sabrauc labākie braucēji no visas pasaules, un sacensības tiek arī visur translētas. Savulaik mūsu Madaram Apsem šis bija viens no lielākajiem pagrieziena punktiem, viņš tur izcīnīja 2. vietu, cīnīdamies ar  pasaules līmeņa braucējiem, tostarp spēcīgajiem amerikāņiem.

Mēs esam pārliecināti, ka ir jābrauc pa pasauli, lai redzētu augstāko līmeni. Ir bijusi pieredze, kad aizbraucam ar labākajiem latviešu džekiem uz lielām sacensībām, piemēram Madridē, un redzam – kamēr mūsu puišiem tā nav pamata nodarbošanās, bet tuvs hobijs, citi to vien tikai dara, ir pilnībā atdevušies skeitam un sauc to par savu profesiju. Arī Madars ir profesionāls skeitbordists, ar ko pelna iztiku. Pateicoties draudzībai ar Madaru, kura galvenais sponsors šobrīd ir liels skeitborda zīmols Element, viņi ir viens no mūsu atbalstītājiem un sadarbības partneriem, par ko mums ir liels prieks. Tāpat arī Madars ir veltījis savu laiku mums un vairākkārt piedalījies Skeitborda skolas nodarbībās, viņš pārsteidz jauniešus ar savu atraktīvo personību un degsmi par to, ko dara. Mēs neesam pirmā skeita skola Latvijā, bet neapšaubāmi ilgtspējīgākā. Galvenais mērķis nākotnē mums ir veicināt skeitborda attīstību Latvijā un aizsūtīt uz olimpiādi labākos mūsu braucējus.

Kas ir nākamais notikums, kas sekos jūsu simtgades projektā?

Rudens sākumā būs Brīvības vēstnešu noslēguma pasākums, kas apvienos visus mūsu darba augļus. Starp vērienīgu 100 bilžu fotoizstādi būs iespējams arī vērot profesionāļu paraugdemostrējumus, piedalīties sacensībās jebkura vecuma dalībniekiem, notiks arī darbnīca, kurā taps mākslas darbi uz dēļu klājiem. Un, protams, arī mūsu filmas pirmizrāde notiks tur. Tas viss notiks Bastejkalnā pie mums tik zīmīgās Mildas – Brīvības pieminekļa, līdz ar to pasākums būs pieejams jebkuram interesentam.

Ko tev pašam nozīmē skeitošana? Un kā nonāci līdz šim sportam?

Man tā ir viena no dažām lietām, kam esmu ļoti pieķēries. Pirms tam 10 gadus nodarbojos ar agresīvo skrituļslidošanu (inline skating), bet sapratu, ka tā ir pārāk traumatiska. Un, strādājot veikalā boards.lv, aizvien vairāk radās interese par skeitbordu, līdz sāku apgūt pirmos trikus, un tad jau arī radās ideja par skolu.

Kā tu redzi Latvijas skeitborda kultūru pēc 10 gadiem? 

Krietni nobriedušāku un nostabilizējušos. Visticamāk, uz sejas tai sāks parādīties pirmie rugāji.

Ko tu novēlētu jauniešiem?

Apzināties, ka nekas dzīvē nenotiek tāpat vien. Lai kaut ko iegūtu, ir kaut kas jādod, jāziedo. Un, lai sasniegtu labus mērķus, ir jābūt pacietīgiem un jāapzinās, ka pasauli ir iespējams mainīt, taču, lai to izdarītu, jāpaskatās, ko vari uzlabot un mainīt sevī. Un, protams, novēlu visiem sākt skeitot!

NĀC UN PAMĒĢINI!

Rīgas Skeitborda skolā šobrīd mācās ap 70 dalībnieku. Nodarbības notiek 3 reizes nedēļā, daloties divās vecuma grupās. Nāc un pamēģini, jo pirmā reize ir bez maksas! Visu informāciju atradīsi skeits.lv. Nodarbības vada skeitbordisti Artūrs Bogdanovičs, Arts Amoliņš, Armands Blumfelds.