Dizainers nevis dizaineris! Atziņas no YMH dizaina meistarklases.

11. jūlijā Young Media House vasaras skola pulcēja zinātgribošus, interesantus un grafiskajā dizainā ieinteresētus jauniešus šo vasaras dienu pavadīt kopā un apgūt jaunas prasmes pirmajā no četrām meistarklasēm! YMH meistarklašu cikls piedāvā gūt ieskatu grafiskajā dizainā, improvizācijā, mājaslapu izveidē un video montāžā. Lai atrastu turpmāko meistarklašu norises datumus un laikus, kā arī pieteikšanās formas spied te.

Teksts: Martina Vaivode

Meistarklasi ar savu pieredzes stāstu iesāka jauna, tomēr pieredzējusi dizainu veidotāja Marta Folkmane. Sarunā par dizainu Marta atklāja, kāpēc tam pievērst uzmanību un dažādas nianses, ko pati ir savākusi vidusskolas gados, mācoties Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Uzsākot sarunu Marta nodrošināja brīvu atmosfēru un iedrošināja jauniešus iesaistīties, atgādinot, ka nav nepareizu jautājumu un nav viennozīmīgu atbilžu…

Marta uzsver, ka dizains ir viss, kas ir mums apkārt – tas ir ārkārtīgi plašs un visaptverošs, un atklāja, ka pati pirms uzsāka mācības nespēja atšķirt dizainu no mākslas.

“Forma seko funkcijai” (arhitekts Lūiss Salivans) – grafiskā dizaina speciālistu mantra.

Lai tiktu skaidrībā, kas tad galu galā vispār ir dizains Marta piedāvā divas definīcijas:

  • Priekšmetu un vides mākslinieciskā projektēšana un konstruēšana.
  • Izstrādājuma veidols, kas ir saskaņots ar tā funkcionālo uzdevumu, materiāliem, izgatavošanas tehnoloģiju, modes tendencēm, ekoloģijas prasībām u.c. faktoriem.

Kas ir labs dizains?

Marta norāda, ka pirmām kārtām, tam ir jāpilda sava funkcija, sekojoši tam ir jābūt arī interesantam un oriģinālam, estētiskam un kvalitatīvam, piemērotam videi un saprotamam, kā pašai patīk teikt – dizainam ir jābūt saprotamam sabiedrības vājākajai daļai, un visbeidzot tam ir jābūt lietotājam draudzīgam.

Uzdodot klausītājiem jautājumu par to, kas iekļaujas grafiskajā dizainā izskanēja pareizās atbildes – mājaslapas, plakāti, logo un fonti.

“Logo ir tas, kas atspoguļo gan stāstu, gan konceptu. Ieraugot McDonalda M burtu mums mutē pat iespējams jau rodas garša” – tā logo misiju skaidro Marta.

Svarīgs aspekts ir auditorija, ar ko tiek komunicēts. Vienmēr jādomā vienu soli tālāk… pie kā nonāks šis dizains?

Marta arī skaidroja, kā grafiskais dizains atspoguļo sabiedrību un tās procesus, kā caur katru tā formu var atsaukties uz dažādiem vēsturiskiem posmiem un sabiedrības domu. Piemēram, pašreiz var novērot, kā klimata izmaiņas rada tendenci grafiskajā dizainā radīt nekārtīgus un haotiskus veidolus un pēc traki raibo un krāsaino uzrakstu, reklāmu un plakātu pārbagātības pēdējās dekādēs cilvēku uzmanību tagad piesaista vienkāršība un tīrība – “baltais laukums”. Iedvesmu un ieskatu grafiskā dizaina tendencēs Marta iesaka meklēt visiem zināmajā Pinterest un Bēhance.

Pēc ievada mazā dizaina teorijā un diskusijām par dažādu dizainu izraisītajām sajūtām, mērķiem un ietekmi jaunieši tika arī pie iespējas padarboties paši. Viņiem tika dots praktisks uzdevums – izveidot grafiskā dizaina koncepcijas, piemēram Rīgas metro kartei, filmu festivālam, piena pakai, skolas mājaslapai vai skrullējamajai lakricai.

Savukārt pirms došanās pusdienās Marta uzsvēra un atgādināja, ka latviešu valodā pareizi jāsaka dizainers nevis dizaineris!

Meistarklasē Marta dalījās ar noderīgām saitēm:

Bezmaksas fontiemDafont un Pangram Pangram. (Pro tip: Marta izmanto vārdu “šņācmēle”, lai pārbaudītu vai fonts piedāvā arī visus latviešu valodas alfabētā esošos burtus).

Bildēm png formātāpngpix un bezmaksas bildēm lieliskā kvalitāte Unsplash.

Dažādām grafikām Vecteezy un Brusheezy.

Pie pusdienu galda, par kuru parūpējās mūsu Young Media Cooks,  bija dzirdamas sarunas gan par mokapu dizainiem un pieredzes apmaiņas, gan par cilvēku tipiem, kuri ēd krējumu kopā ar kečupu, un drīz vien pievienojās nākamie viesi – Krišjānis Mežulis un Gatis Viļaks, lai dalītos ar savu iedvesmas stāstu, kā aizraušanos pārvērst biznesā.

Abi – gan Krišjānis, gan Gatis ir pabeiguši Latvijas Mākslas akadēmiju un atzīst, ka akadēmija attīsta sava veida konceptuālo domāšanu, taču tehniskās lietas, kas saistās ar viņu tagadējo nodarbošanos – fontu veidošanu,- ir nācies apgūt pašmācības ceļā.

Kas ir fonts?

  • No franču valodas vārda “fonte”, kas apzīmē metāla liešanu burta formā.
  • Fonts ir rakstzīmju kopums, kurā precīzi definētinattālumi starp visām zīmēm.

Ideja radīt oriģinālus fontus puišiem radās viegli un mājaslapu ar nosaukumu Freshhh viņi izveidoja viena vakara laikā. Savus pirmos fontus viņi ievietoja, jau iepriekš Martas pieminētajā mājaslapā Bēhance un tie piesaistīja pārsteidzoši lielu interesi, kas deva motivāciju turpināt iesākto darbu un uzņēmums ieguva jaunu nosaukumu WildType.

Krišjānis un Gatis dalījās ar kompānijas tagadējo sasniegto auditoriju :

2 200 000+ lejuplādes

60 000+ ikmēneša apmeklētāji

1 500 000+ klienti

Kā arī puiši ir novērojuši, ka viņu fontus izmanto tādas pasaulē zināmas zīmoli kā – YouTube, Netflix, Red Bull, GoPro, KHL, Can Can Pizza, Bē, Hanzas maiznīca un citi.

“Katrs fonts dzīvo savā pasaulē” saka Krišjānis un tālāk skaidro fontu izveides procesu.

  1. Ideja – tai ir jāatklāj kaut kas tāds, kas vēl nav bijis.
  2. Skice – veidojot skici ir svarīgi meklēt nianses, kas fotu atšķir no citiem un detaļas, kas izcel oriģinalitāti.
  3. Kerning, metrick – pēc tam, kad viss ir sazīmēts un vektorizēts tiek pārbaudītas visdažādākās burtu kombinācijas, lai noteiktu, cik platas ir atstarpes starp burtiem dažādos gadījumos.
  4. Prezentācija – lai cilvēks iegādātos fontu to prezentējot ir jāparāda dažādi vizuāli risinājumi un iespējas, to patiešām var izmantot.

Pašreiz Krišjāņa un Gata uzņēmumam nav konkurentu nedz Latvijā, nedz Baltijā un turpmākais viņu mērķis ir piesaistīt lokālos māksliniekus un arī jauniešiem ar lielu degsmi dot iespējas, palīdzēt un kopīgi izstrādāt savu pirmo fontu.

Iečeko viņu fontu dizainu te – WildPicks.  Izveido savu te – FontCreator.

Young Media House gaidīs Tevi uz nākamajām vasaras skolas – improvizācijas, mājaslapu izveides un video montāžas meistarklasēm, piesakies, satiec līdzīgi domājošus jauniešus un pavadi vasaru lietderīgi!

Paldies Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam par atblastu projekta realizēšanā!