No idejas līdz veiksmīgai uzņēmējdarbībai – SMU «Clean Clever» stāsts

Intervē: Anete Liepiņa

Foto: JA Latvia

Elizabete Brūniņa un Klinta Sniedze Markova ir Gulbenes novada jaunietes. Neatlaidīgas un atbildīgas. Viņas ir izveidojušas skolēnu mācību uzņēmumu Clean Clever, kurš šī gada pavasarī ieguva labākā SMU titulu Latvijā vidusskolas grupā. Meitenes vēlas izglītot sabiedrību par dabai draudzīgām alternatīvām, kā arī iedrošināt mainīt ikdienas ieradumus. Kā tapa šī veiksmīgā uzņēmuma ideja?

Anete Liepiņa: Kas ir Clean Clever

Elizabete Brūniņa: Clean Clever ir videi draudzīgs skolēnu mācību uzņēmums, kurš nebaidījās izkāpt no savas komforta zonas, lai sasniegtu savus mērķus un piepildītu sapņus. Tas ražo zero waste trauku mazgāšanas līdzekļus kuba formā, trauku mazgāšanas tabletes un mikrošķiedras lupatiņas. Tas ir labākais SMU Latvijā 2019./2020. mācību gadā 1200 SMU konkurencē. Clean Clever pārstāvēja Latviju Eiropas Skolēnu mācību uzņēmumu finālā (turpmāk-CoYC2020).

Anete: Kā tas viss sākās? Kā nonācāt pie savas idejas?

Elizabete Brūniņa: Ikdienā patērētāji ļoti bieži izvēlas sadzīves ķīmiju dažādos dabai nedraudzīgos iepakojumos, piemēram, plastmasā, kas palielina radīto sadzīves atkritumu daudzumu mūsu dzīvē. Es – SMU Clean Clever direktore -nāku no mazpilsētas, kurā nav beziepakojuma preču veikalu, līdz ar to nav iespējams iegādāties dabai draudzīgākus trauku mazgāšanas līdzekļus. Savā ikdienā mēģinu arī samazināt radīto atkritumu daudzumu. Vasarā radās ideja par to, ka ir jārod alternatīva arī trauku mazgāšanas līdzekļiem un tabletēm, jo ierastais lielveikalā nopērkamais variants mani neapmierināja dabai nedraudzīgā, nepārstrādājamā iepakojuma dēļ. 

Klinta Sniedze Markova: Viss sākās tikai ar ideju, bet rezultāts šķita nesasniedzams, jo masa neturējās kopā, slikti mazgāja traukus, nešķīda ūdenī, bija pārāk eļļaina, cieta vai sāka pūt. Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem, nezuda ticība šīs idejas oriģinalitātei un ilgtspējai. Veicot nepieciešamos uzlabojumus, produkcija tika pilnveidota un ar laiku arī papildināta ar jauniem piedāvājumiem. Mācoties no savām kļūdām un konsultējoties ar ķīmijas skolotāju, ekspertiem ķīmijas nozarē un novienkāršojot trauku mazgāšanas līdzekļa formulu, nonācām pie pašreizējā produkta.

Anete : Kādi ir jūsu 3 veiksmes soļi panākumiem? 

           Elizabete: Būt pacietīgam, neapstāties pie pirmajām grūtībām, drosmīgam – nezaudēt ticību, un neatlaidīgam.

Anete: Vai bija kāds brīdis, kad vēlējāties padoties un ‘’atmest visam ar roku’’?

Klinta Sniedze Markova: Lai gan saskārāmies ar grūtībām, nekad nešķita, ka padosimies vai apstāsimies pusceļā. Mēs savās acīs bijām labākās, neatkarīgi no problēmām ar kurām saskārāmies. 

Anete : Ko jūs ieteiktu citiem, kuri ir tikai visa darba sākumā? 

Elizabete: Ticēt sev, piepildīt savus sapņus un iet uz tiem, lai tur vai kas!

Anete: Kas bija jūsu lielākais atbalsts ceļā uz panākumiem? 

Elizabete: Mans atbalsts bija mana komanda – Klinta. Man šķiet, ka svarīgi ir izvēlēties tādu komandu, kura ir tendēta uz to pašu mērķi.

Anete: Jūs iznesāt savas pilsētas vārdu – Gulbeni – visā Latvijā. Kādas ir sajūtas? 

Elizabete: Sajūtas bija neaprakstāmas, joprojām nevaru aprakstīt to kā jutos. Tas bija lieliski! 

Anete: Kādas īpašības jums ir nostiprinājušās, pateicoties dalībai SMU projektā? 

Elizabete: Personīgā izaugsme, komandas vadīšana, pienākumu sadalīšana, sociālo tīklu administrēšana u.c.

Klinta: Viennozīmīgi atbildības sajūta. Atbildības sajūta man ir bijusi vienmēr, bet, pateicoties SMU programmai, tā ir kļuvusi vēl lielāka. Ir svarīgi apzināties, kā mūsu rīcība ietekmē dabu, klimata pārmaiņas un ekosistēmu. Iedziļinoties mūsu SMU, var labāk saprast, kāds ir mūsu vēstījums citiem – atbildība! Bez atbildības sajūtas doties uz Eiropas finālu nevarējām. Mēs vairs nepārstāvējām tikai Gulbenes vārdu, bet nu jau visas Latvijas. Cilvēki vienmēr vēlas to labāko, arī mēs vēlējāmies pārstāvēt Latviju vislabākajā veidā!

Anete: Kāda ir jūsu devīze jeb moto? 

Elizabete: All you need is less

Anete: Pastāstiet vairāk par savu pieredzi Eiropas SMU finālā! 

Elizabete: Covid dēļ CoYC2020 norisinājas attālināti, bet tā tāpat bija jauna un nebijusi pieredze. Trīs dienas pavadījām Jūrmalas viesnīcā ‘’Baltic beach hotel & spa’’.Trīs dienu laikā norisinājās daudz un dažādu interviju ar žūriju, kuru laikā tika noskaidroti trīs Labākie Eiropas SMU. Es individuāli tiku uzaicināta uz JA Alumni Leadership award interviju.

Anete: Nešaubos, ka ceļā uz panākumiem ne reizi vien bija jāizkāpj no komforta zonas un jādara vēl kaut kas līdz šim nebijis. Kā jūs tikāt ar to galā? 

Elizabete: Mani nebiedē jauna un vēl nebijusi pieredze, kas varētu sniegt ieguldījumu manas karjeras izaugsmē. Vienmēr, kad nonāku situācijā, kurā jādara kaut kas jauns, vienmēr sev uzdodu jautājumus ‘’Ko man tas varētu dot?’’ vai ‘’Kas var būt sliktākais, kas notiks?’’. 

Klinta: Protams, sākumā bija mazliet grūtāk, bet ar laiku viss uzlabojās. Lielākais atbalsts, manuprāt, bija JA Latvia komanda! Viņu iedvesmas vārdi – nebaidīties, darīt, uzdrīkstēties – man deva lielāku drošības sajūtu. Katrs no JA Latvia komandas ir bijis ļoti atsaucīgs un motivējošs, tāpēc tagad varu teikt, ka bailes iziet no komforta zonas ir krietni samazinājušas, gandrīz pazudušas!

Anete: Kur un kā jūs uzzinājāt par iespēju veidot savu SMU? 

Elizabete: SMU programmā iesaistos kopš astotās klases, atceros, tiklīdz skolā radās šī iespēja, vēlējos to izmēģināt un iesaistīties. Noteikti nenožēloju. Tā ir bijusi ļoti vērtīga pieredze.

Anete: Vai esat domājušas par tālāku uzņēmuma attīstību? 

Elizabete: Jā, protams! Vienmēr esmu sevi redzējusi kā uzņēmēju. Vienmēr esmu gribējusi būt savas dzīves noteicēja. Vienmēr esmu uzskatījusi, ka ikkatrs no mums var sniegt pasaulei kādu labumu, tāpēc uzskatu, ka mūsu uzņēmumam ir daudz perspektīvu un iespēju attīstīties.

Klinta: Jā! Bet pagaidām saglabāsim mūsu uzņēmumu tikai sociālajos tīklos. Tās būs daudz labāk, jo abas vēl mācāmies un ikdienā nesatiekamies. Kā arī pandēmija ir ”ierobežojusi” daudzus plānus, tāpēc piesardzības labad mūsu uzņēmums tiks saudzēts un pilnveidots, līdz tas būs gatavs doties plašākā tirgū.

 

SMU Instagram konts : @smu.cleanclever

SMU Facebook konts: Clean Clever