Skolēnu mācību uzņēmumu veiksmes stāsti – «Emondo»

Raksta: Mariss Priekulis

Portāls “Izvēlies.eu” turpina apzināt Latvijas izcilākos un konkurētspējīgākos skolēnu mācību uzņēmumus. Turpmākajos rakstos stāstīsim par 2020. gada decembra SMU pasākuma “Cits bazārs” spilgtākajiem laureātiem. Mūsu ceļojumu jauniešu uzņēmējdarbības pasaulē turpināsim ar SMU “Emondo” no Madonas Valsts ģimnāzijas.

“Emondo” izveidots, apvienojoties uzņēmīgām un centīgām jaunietēm – Sintijai Kurzemniecei, Almai Elīzei Ezeriņai un Lindijai Smiltānei. Uzņēmuma veidotā prece ir izglītojoši izklaidējoša galda spēle. Spēlējot spēli, iespējams apgūt pareizus atkritumu šķirošanas paradumus, kā arī uzzināt par videi draudzīga dzīvessveida pamatiem. Spēles komplektā ietilpst dažādas jautājumu un uzdevumu kartītes, kā arī stilizētas atkritumu tvertnes, kurās jāievieto pareizie aplīši ar sadzīves atkritumu attēliem. Gluži kā īstajā dzīvē! 

Jūs jautāsiet – ko īsti nozīmē burtu virknējums Emondo? Spēles nosaukums ir veidots no itāļu vārda mondo (latv.val.- pasaule) un burta e, kas apzīmē visu dabisko, ekoloģisko. Kā stāsta uzņēmuma vadītāja Sintija Kurzemniece, ideju ģenerēšanas un biznesa plāna kalšanas process bija veiksmīgs un interesants.

Es sāku meklēt komandu un to atradu – manas kolēģes Almu un Lindiju. Kopā veidojām prāta vētras, ideju apmaiņas. Patiesībā ar ideju meklēšanu un radīšanu mums veicās ļoti labi. Mēs paskatījāmies no dažādiem skatpunktiem ar domu, kurš no produktiem nestu labumu ne tikai mums un pircējiem, bet arī videi un pasaulei.

Uzņēmuma “Emondo” virzītājspēks ir vēlme un degsme izveidot aizraujošu galda spēli, kura ne tikai izklaidētu tās dalībniekus, bet arī aicinātu aizdomāties un rīkoties, mazinot vides piesārņojumu Latvijā un pasaulē. Mācību uzņēmuma pārstāve uzsver, ka ir svarīgi sākt ar mazumiņu, sākt ar savu ģimeni, mājsaimniecību. Savākt izlietotās stikla pudeles un sakopt piemājas teritoriju – tas jau būs liels solis ikdienas ierasto paradumu maiņā.

“Lielo bliezienu pa galvu vēl neesam saņēmušas”, secina S. Kurzemniece, vaicāta par pieļautajām kļūdām uzņēmuma veidošanā. Tiesa gan, jaunietes saskārušās ar autortiesību pārkāpumu sociālajā tīklā Instagram. Mediju platformas noteikumu pārkāpums bija saistīts ar dziesmas ievietošanu Instagram postā. Meitenes strīdīgo video izdzēsušas, turpmāk iespējami autortiesību pārkāpumi no uzņēmuma puses tiks uzraudzīti vēl rūpīgāk. 

Skolēnu komandas dalība JA Latvia skolēnu mācību uzņēmumu programmā ir liela uzdrīkstēšanās un savu šaubu pārvarēšana. Piedaloties programmā, skolēni ne tikai pārbauda savas biznesa idejas dzīvotspēju tirgus un konkurences apstākļos, bet arī gūst daudz jaunu zināšanu un prasmju. 

SMU programmā skolēni iegūst ļoti daudz. Sākot jau ar pieredzi, jaunām zināšanām vairākās jomās. Šī ir ļoti laba iespēja pārbaudīt savas uzņēmēja spējas, reāli uzzināt – kā tas ir darboties biznesā. Izbaudīt, ko nozīmē uzņemties atbildību. Noteikti dalība skolēnu mācību uzņēmumu programmā uzlabo komunikācijas prasmes, šogad diemžēl mazāk, jo nav klātienes tirdziņu. 

Madonas Valsts ģimnāzijai dalība SMU programmā ir ikgadēja tradīcija. Skola programmā piedalās jau kopš 2005./2006. mācību gada, kad Interlakenas pilsētā Šveicē Eiropas 17. skolēnu mācību firmu finālā Madonas Valsts ģimnāzijas SMF “Speedi” ieguva HP Atbildīga biznesa balvu. Gadu gaitā Valsts ģimnāziju gan pašmājās, gan ārzemēs ir pārstāvējuši vairāki desmiti jauno uzņēmēju firmu un uzņēmumu. Sintija Kurzemniece uzsver Kristiāna Lancmaņa, Henrija Klaida Skujiņa un Klintas Bičevskas dibinātā mācību uzņēmuma “Simple+” nozīmību skolas atpazīstamības veicināšanā. Tagad kādreizējie Madonas vidusskolēni ir braši pasaules pilsoņi. Arī kādreizējais “Simple+” izaudzis par “Lancman bags” un turpina saviem klientiem visā pasaulē piedāvāt kvalitatīvus apģērbu aizsargmaisus jeb tērpu somas. 

S. Kurzemniece atzīst, lai gan brīžu, kad visam jāatmet ar roku, nav bijis, ir nācies saskarties ar nogurumu no daudzajiem darbiem. Jaunietes uzņēmumu veidojušas jau visu pērno mācību gadu. Janvāra sākumā esot bijis “lūzuma punkts”, bet katra no uzņēmuma dalībniecēm sapratusi, cik šis projekts ir svarīgs katrai un komandai kopumā, tādēļ šis mirklis tika veiksmīgi un ātri pārvarēts. Attīstīties un virzīties uz priekšu palīdz komandas virtuālās sanāksmes dažādās digitālās platformās.

Viennozīmīgi kā pirmo es vēlētos minēt mūsu biznesa konsultanti, ekonomikas skolotāju un reizē arī inkubatora vadītāju Ivetu Vabuli. Viņa ar savu enerģiju un pieredzi mums palīdz un pamāca. Protams, ģimenes ir ļoti liels atbalsts, bez tām jau nekur. Liels prieks, ka tu veido kaut ko inovatīvu, radošu un dari prieku saviem vecākiem un ģimenes locekļiem. Un ja ir smagi, tad tie ir tie cilvēki, kas tevi vienmēr atbalsta. Biznesa inkubatorā esam kā tuvi kolēģi – viens par visiem, visi par vienu. 

Veidojot savu SMU, ir jāsagatavojas garam un visai grūtam darba cēlienam. SMU vadītāja uzskata, ka jāveido tāds produkts, kas pašus aizrauj un saista. Nekādā gadījumā nepadoties, izvirzīt komandas sasniedzamos mazos un lielos mērķus, tiekties uz tiem. Komandā ne vienmēr jāpulcē labākie un šķietami uzticīgākie draugi, bet gan domubiedri, kuri ir gatavi mesties jaunos, nezināmos izaicinājumos un atbalstīt tevi. S. Kurzemniece aicina domāt plašāk, veidojot uzņēmumu, paplašināt redzesloku. Viņa iesaka uzņēmumu neveidot peļņas gūšanas nolūkos, nevajag censties būt krutajam. Katrs jauns izaicinājums stiprinās un bagātinās jauno mācību uzņēmumu. 

“Salūta sajūtas!” tā uzvaru skolēnu mācību uzņēmumu pasākumā “Cits bazārs” decembrī, iegūstot nomināciju “Sociāli atbildīgākais SMU”, atminas uzņēmuma vadītāja, “es atceros to brīdi, sāku raudāt un kliegt aiz prieka!” Varam tikai iedomāties blakus esošās vecmāmiņas izbrīnu par mazmeitas lielajām ovācijām un gavilēm. 

“Uzņēmumā ir jābūt atbildības sajūtai. Ja pats uzņēmuma darbinieks šo darbu neuztver nopietni un pie tā smagi nestrādā, tad arī komanda šo neuztver nopietni.  Komanda esi Tu. Komanda esam mēs,” spriež S. Kurzemniece. Uzņēmuma tuvākais mērķis ir pāris mēnešu laikā spēli laist ražošanā un to pārdot. Turpmākajā laikā spēle tiks papildināta. Iespējams, dienasgaismu ieraudzīs vēl kāda interesanta galda spēle. 

Jaunietēm esot daudz jaunu ideju, kā pilnveidot uzņēmuma sniegto produktu. Arī “Emondo” nulle kā pieteicies Swedbank organizētajam Biznesa skiču konkursam. “Bet īsti par nākotni nevar paredzēt, jo šis ir mācību uzņēmums. Maijā būs šis lēmums, vai turpināt uzņēmuma darbību. Bet es domāju, ka būs labi, viss vēl ir tikai priekšā un mēs nepadosimies pie tik tikko iesāktā,” apkopo “Emondo” vadītāja.

Uzņēmuma aktualitātēm un jaunākajiem produktiem iespējams sekot līdzi sociālo mediju kontos – Instagram – @smu.emondo un Facebook – SMU Emondo.