Ted zināšanu pasaule

Zināšanu pasaule TED formātā

Nebūtu pārspīlēts, sakot, ka TED konferences ir atvērušas durvis uz jaunu radošu un zināšanām bagātu pasauli, kas, pateicoties modernajām iespējām, ir pieejama ikvienam.

ted2

Kas ir vērtīgākais, ko TED sniedz saviem skatītājiem?

TED ir konference, kas 1984. gadā pirmo reizi tika organizēta Kalifornijā ASV. Šobrīd šī konference ir ievērojama visā pasaulē ar to, ka tā ikvienam dod iespēju iepazīt idejas, kas maina pasauli. Ideju krātuve video formātā piedāvā izcilu personību skatījumu un atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, par Visumu, cilvēka smadzeņu darbību, globālo sasilšanu, pretvēža zālēm, mākslīgo intelektu, cilvēka spēju robežām, izglītības sistēmu, okeāna dzīļu izpēti, kā arī daudzām citām tēmām.

Laika gaitā no konferences TED ir kļuvusi par platformu, kur izcili prāti, spējīgi uzņēmēji un aizrautīgi indivīdi, pauž savas idejas, kurām ir potenciāls mainīt pasauli. Šo cilvēku unikālā pieredze, domāšanas veids un pasaules redzējums ideju veidā var ikvienam palīdzēt paplašināt savu redzesloku un radīt interesi par dažnedažādām TED apspriestām tēmām, ko pēc tam katrs var izpētīt dziļāk.

ted 1

TED ir mainījusi pasauli?

TED kustība ir mainījusi pasauli vairākos veidos. Pirmkārt, TED kā konference ir radījusi platformu, kurā tiek paustas pasauli mainošas idejas par dažnedažādām tēmām, kas var pilnveidot mūsu izpratni par pasauli. Otrkārt, katra no šīm idejām ir ietērpta argumentētā, atraktīvā un viegli uztveramā 18 minūšu videostāstā, kas bez maksas ir pieejams lielākajai daļai planētas iedzīvotāju vairāk nekā 100 dažādās valodās. Treškārt, TED ir izveidojusi TEDx formātu, kas ļauj jebkurā pasaules malā rīkot šīs konferences, lai veicinātu cilvēku dalīšanos un apmainīšanos ar izplatīšanas vērtām idejām. Tikai 30 gadus pēc TED konferences pirmsākumiem TED videoformāta runas ir apskatītas vairāk nekā 1 miljardu reižu. Tas apliecina ne vien TED konferencēs pausto ideju pievilcību, bet arī to milzu ietekmi pasaulē.

Kā radās TEDxRiga iniciatīva, un kādā virzienā tā šobrīd attīstās?

Arstaruismirus TEDxRiga ir ideju konference, kura tiek organizēta Rīgā neatkarīgi no TED ASV konferences. TEDxRiga aizsākās 2012. gadā, kad vairāki līdzīgi domājoši un TED koncepta iedvesmoti cilvēki nolēma, ka Rīgai ir nepieciešama sava ideju konference. Tā tiek organizēta, ievērojot labākās TED tradīcijas. TEDxRiga misija ir dot iespēju cilvēkiem, kuri aizrautīgi pauž kādu ideju, kas var mainīt pasauli, dalīties ar to konferencē, lai padarītu šo ideju pieejamu plašajai auditorijai TED ideju saimē. Kopš 2012. gada ir notikušas 3 TEDxRiga ikgadējās konferences un kopumā paustas vairāk nekā 60 dažādas idejas, kuru kopējais skatījums TEDx YouTube kanālā ir vairāki simti tūkstošu.

TEDxRiga uzņemtais kurss nākamajos gados noteikti būs – Latvijai un pasaulei jaunu ideju meklēšana cilvēkos, kurus ne vienmēr esam pamanījuši. Īsāk sakot, TEDxRiga virzienu varētu raksturot, ka mēs meklēsim un raksim Latvijā pieejamo rūdu, lai atrastu tās ar Latviju saistītu cilvēku zelta ideju iegulas, no kurām var izkalt TED pasaules līmeņa cienīgus stāstus.

Cik svarīga ir pati ideja un cik – tās pasniegšanas veids, lai rastu dzirdīgas ausis?

TEDMana pieredze, esot blakus TEDxRiga ideju autoriem jeb spīkeriem jau 4 gadus, liecina, ka ideju nevar atraut no tās pasniegšanas veida. Izcilas un pasauli mainošas idejas veiksmīga izplatīšanās ir atkarīga no tā, cik labi autors spēj aizraut klausītāju sekot viņa idejai. Kā sarežģītās, tā arī vienkāršākās TED idejas, kas ietērptas saprotamos un pārliecinošos stāstos, tiek gatavotas pat 9 mēnešus. Lielā mērā tieši rūpīgā gatavošanās un pārdomāti veidotā runas struktūra ir vienas no atslēgām, kas palīdz TED idejām uzmirdzēt un izlauzties cauri milzu informācijas džungļiem, lai atrastu dzirdīgas ausis starp daudzu desmitu tūkstošu konferencēm un idejām, kādas ir pieejamas gadu no gada.

Iesakiet, jūsuprāt, labākās uzstāšanās, ko katram vērts noskatīties.

Ieteikt labākās TED vai TEDxRiga runas ir ļoti sarežģīti, jo katram noteikti ir tēmas, kuras interesē vairāk. Noteikti varu ieteikt tās, kuras ir mainījušas manus uzskatus par pasauli.

iesaka1 tediesaka 2 ted