Стипендии

Iekārojamākās stipendijas. Kā tās iegūt?

 

Pasaules iekārojamākās stipendijas ir kā zelta atslēdziņa uz turpmākajiem dzīves panākumiem. Kļūt par Fulbraita, Apple, Intel vai NASA stipendiātu sapņo daudzi vidusskolēni. Taču šajā sūrajā konkurencē uz veiksmi paļauties nedrīkst, visa pamatā ir zināšanas, erudīcija, īpašības, kuras iespējams izkopt tikai ar pamatīgu un godīgu darbu.

Apple HBCU stipendiju programma

Kā jau pēc nosaukuma var spriest, Apple stipendiju nodrošina Apple Computer. 25 000 ASV dolāru piešķir augstskolas pēdējā kursa studentam kopā ar iespēju piedalīties vasaras nometnē Apple galvenajā mājvietā Kupertīno, Kalifornijā. Ne mazāk svarīgi, ka Apple stipendiātam tiek piešķirts kompānijas mentors, kas palīdzes tikt galā ar dažādiem zinātņu pasaules izaicinājumiem īstenā Apple garā.

 

 

Lai pretendētu uz stipendiju, studentam jābūt izcilām analītiskām spējām, prasmei apgūt jaunas idejas un darboties komandā. Kandidāts var būt ne tikai no tehnoloģiju, matemātikas vai datorzinātņu sfēras, bet arī biznesa, komunikāciju vai sabiedrisko attiecību jomas. Šogad uz šo stipendiju varēs pieteikties augustā

Buika stipendija jaunajiem inženieriem

Ja jau reiz General Motors fonds, tad skaidrs, ka runa ir par tiem jaunajiem un zinātkārajiem darboņiem, kuri apliecinājuši savu interesi par autoindustriju un kuri ir līderi dažādās skolas aktivitātēs. Programma nodrošinās 100 stipendijas līdz 25 000 ASV dolāru gadā un 1000 vienreizējas stipendijas līdz 2000 ASV dolāru. Pieteikties stipendijām var līdz katra gada februārim.

books-education-school-literature-48126-large

desk-office-pen-ruler-large

Coca-Cola stipendijas

Pasaulslavenā gāzētā dzēriena ražotājkompānija savas stipendijas piedāvā augstskolu pēdējā kursa studentiem, kuru vidējā atzīme nav zemāka par 3,0 ballēm no 4,0 baļļu skalas. Katru gadu piešķir 250 stipendijas, no kurām 50 ir 20 000 ASV dolāru gadā un 200 reģionālās stipendijas 10 000 ASV dolāru apmērā. Stipendijām var pieteikties jauni un talantīgi cilvēki, kuri apliecinājuši savas īpašās spējas līderībā, akadēmiskajās zināšanās un ārpusstudiju aktivitātēs. Stipendijām katru gadu piesakās ne mazāk par 100 000 studentiem, tā ka konkurence ir pamatīga. Pieteikšanās notiek oktobrī un novembrī.

NASA programma jaunajiem inženieriem

NASA studentu pētnieku programma paredz nodrošināt ar stipendiju studentus, kuri gatavojas iegūt doktora grādu galvenokārt matemātikā vai inženierzinātnēs. Katru gadu izvēlas no 90 līdz 100 talantīgo stundentu. Stipendiju veido viena gada stipendija 27 000 ASV dolāru apmērā, ko iespējams pagarināt līdz trijiem gadiem. 20 000 no šīs summas ir stipendija, 6000 ASV dolāru ir studenta nauda, bet studenta veselības apdrošināšana ir 1000 ASV dolāru. Būtiska nianse – lai pieteiktos uz šo ļoti prestižo stipendiju, jābūt ASV pilsonim. Pieteikšanās gala termiņš ir februāra sākums.

Intel zinātnes talantu meklējumos

Šīs stipendijas starp jaunajiem zinātniekiem ASV dēvē par prestižākajām. Viens no galvenajiem nosacījumiem, lai tās iegūtu, ir jaunā zinātnieka un pētnieka potenciāls. Katru gadu 300 studentus pasludina par pusfinālistiem un viņi saņem 1000 ASV dolāru. 40 no viņiem pasludina par finālistiem un uzaicina uz pilnībā apmaksātu ceļojumu uz Zinātnes talantu institūtu Vašingtonā, kurā izvēlas uzvarētājus. Pirmās vietas ieguvējs saņem 100 000 ASV dolāru prēmiju četru gadu studijām, otrās vietas ieguvējam pienākas 75 000 ASV dolāru, bet trešās vietas ieguvējs saņem 50 000 ASV dolāru, ceturtās līdz sestās vietas ieguvēji – 25 000 ASV dolāru, bet septītās līdz desmitās vietas ieguvēji – 20 000. Atlikušie 30 finālisti saņem katrs pa 5000 ASV dolāru. Turklāt ikviens no finālistiem saņem augstas veiktspējas datoru. Katru gadu pieteikšanās termiņš mainās, bet parasti tas ilgst līdz novembra vidum.

ANC5ACJ7V0

Fulbraita stipendija

Viena no starptautiski pazīstamākajām ir Fulbraita stipendiju programma, kas paredz sadarbību starp ASV valdību un 155 valstīm. Katru gadu aptuveni 1800 Fulbraita stipendiātu dodas uz kādu no ASV augstskolām, lai turpinātu studijas un iegūtu nākamo zinātnisko grādu. Šī programma paredz pilnībā apmaksātas studijas, pārlidojumus, stipendiju un veselības apdrošināšanu.

Programma Eifeļa izcilniekiem

Ikviens, kurš bijis Parīzē un aplūkojis slaveno Eifeļa torni, ne vienmēr var iedomāties, ka pastāv Eifeļa izcilības stipendiju programma labākajiem ārvalstu studentiem, kuri vēlas turpināt studijas labākajās Francijas universitātēs. Eifeļa stipendiju ieguvējiem gan pašiem vajadzēs parūpēties par uzturēšanās izmaksām, taču tā pilnībā nodrošina veselības apdrošināšanu, ceļojuma izmaksas abos virzienos un kultūras aktivitāšu apmeklējumus.

Arī Šveice rūpējas par izcilniekiem

Šveices valdības izcilības stipendijas piešķir labākajiem ārvalstu studentiem un pētniekiem, lai viņi varētu turpināt doktora studijas kādā no atzītākajām Šveices augstskolām. Stipendija sedz ikmēneša maksājumus, veselības apdrošināšanu, aviobiļetes un papildus izmitināšanas izdevumus.

Hūberta Hamfrija stipendija izcilniekiem

Šīs ASV stipendijas piešķir jaunajiem un talantīgajiem cilvēkiem no valsts un privātā sektora, kuri pierādījuši savas līdera spējas un nodomus strādāt valsts dienestā. Stipendiāti papildinās savu izglītošanos kādā 17no konkursā izvēlētām  ASV augstskolām. Galvenais uzsvars – uz profesionālo attīstību, piemēram, profesionālas vizītes, konferences un vismaz sešu nedēļu prakse.

Oksfordas universitātes Klarendona stipendiju fonds

Prestižās Lielbritānijas universitātes stipendiju fonds katru gadu piedāvā aptuveni 140 jauniem izcilniekiem pēcdiploma studijas dažnedažādās studiju jomās. Stipendija sedz mācību maksu pilnā apmērā un uzturēšanās izdevumus.