10 padomi laba ZPD izstrādē

Pavasaris daudziem vidusskolēniem saistās ar zinātniskās pētniecības darbu uzsākšanu un veidošanu un savu meistardarbu prezentēšanu reģionālajās un valsts konferencēs. Lai gan ZPD izstrāde nav obligāta visās skolās, to veidošana nodrošina pamatus turpmāko kursa darbu veidošanai augstskolā. Esmu tikko uzsākusi sava pirmā zinātniskās pētniecības darba izstrādi, un man un daudziem citiem prātā ir viens jautājums – kas ir panākumu atslēga, veidojot savu ZPD? Jāsaprot, ka nav tādas ‘’universālās atslēgas’’ – katrā nozarē ir īpašas prasības, taču šie padomi palīdzēs jebkuram, varbūt pat kādam skolotājam pieslīpēt savu darbu un izlauzties augstāk.

Raksta: Venta Ilva Stūris.

Par vadlīnijām konsultē: Vidzemes Augstskolas docente Dr. psych. Vineta Silkāne

1. Izvēlies sev interesējošu un pazīstamu tēmu!

Saliec kopā savas intereses ar sabiedrībā aktuālajām problēmām! Jebkuru tēmu var izpētīt dažādos veidos, tāpēc uzraksti vairākas idejas un izdomā, kas būs viegli un kas – grūti.

2. Nesāc pētījumu, pirms esi izpētījis, ko pētīsi!

Noskaidro, ko citi ir izpētījuši pirms tevis un izsecini, kas vēl jāizpēta! Rūpīgi izlasi, kādi apstākļi ietekmē kāda auga vai mikroorganisma augšanu, kādu indivīdu uzvedību vai kādā laikā ir uzrakstīta grāmata, kuru plāno pētīt, jo šīs zināšanas pirms pētījuma uzsākšanas tev palīdzēs nepieļaut kļūdas tā laikā un palīdzēs izdarīt secinājumus.

3. Izveido plānu!

Protams, ZPD izstrāde ir laikietilpīga, bet tāpēc vajag plānot savu laiku tā, lai pēdējā rītā pirms tīrraksta nodošanas tu vēl nesteigtos iesiet savu darbu. Katrs ZPD jāsāk ar ideju, literatūras apskatu un tēmas noformulēšanu, pētījuma metodes plānošanu (un rakstīšanu!), vēlāk jāievāc un jāapstrādā dati, jāveic secinājumi!

4. Sadarbojies ar skolotāju!

Skolotājs varēs sniegt vērtīgus padomus arī tad, ja uzskata, ka šajā tēmā īsti palīdzēt nevarēs (protams, labāk būtu strādāt ar atbilstošās nozares skolotāju) Skolotājs spēj sniegt viedokli ‘’no malas’’, un  ZPD izstrādē ļoti nozīmīga ir iespēja diskutēt. Ļoti svarīga ir abpusēja uzticēšanās un laba komunikācija. Parādi savu darbu dažādās stadijās, uzdod jautājumus par iespējamiem uzlabojumiem! Taču neaizmirsti, ka tev ir arī jādara lietas pašam, jo tas tomēr ir tavs darbs.

5. Izmanto jaunāko zinātniskos pētījumus un iemācies likt atsauces!

Mācību grāmatu un populārzinātnisku publikāciju vietā lieto zinātnisko literatūru! Neaizmirsti likt atsauces visur, kur tas nepieciešams, nevis tikai rindkopas beigās! Ja tas nav tavs teksts, pārfrāzē to, liec pēdiņas! Teikumā par faktiem un datiem obligāti jābūt atsaucei, un var ļoti viegli pamanīt lapu, kurā nav nevienas atsauces.

6. Izmanto literatūras apskatu, lai analizētu savus iegūtos datus!

Literatūras apskats tiek rakstīts, lai saprastu, ko citi ir darījuši pirms mums, lai vēlāk savus iegūtos datus salīdzinātu ar iepriekšējiem, meklētu, kādi faktori var ietekmēt datus.

7. Nesēdi uz vietas!

Šķietami pašsaprotami, taču labāk pabeigt ātrāk nekā pēdējā vakarā. Kaut 10 minūtes darba dienā ir solis tuvāk pabeigtam darbam. Iespējams, pats sarežģītākais visā ZPD izveidē ir vienkārši piesēsties pie datora un uzrakstīt to darbu. Lielisks veids, kā motivēt sevi rakstīt, ir sarunāt cilvēku, kurš zvanīs un katru vakaru prasīs ‘’Kā veicas ar ZPD?’’

8. Nebaidies uzrunāt jomas speciālistus!

Ir ļoti daudz cilvēku, kuri ir gatavi palīdzēt – zinātnieki un docētāji neatteiksies palīdzēt, bet arī paši nenāks un nepiedāvās savu palīdzību. Tev pašam jāuzņemas iniciatīva, un studenti, draugi, konsultanti tev palīdzēs!

9. Esi radošs!

Valsts konferencēs izcelsies svaigi, iepriekš neredzēti darbi. Uzdod savādākus jautājumus, iedziļinies neprastās detaļās! Pieturies pie izveidotajām vadlīnijām, taču atceries, ka tās atstāj pietiekami lielu rīcības brīvību tavā izvēlētajā nozarē un tēmā.

10. Piestrādā pie savām vājajām vietām!

Ja tu zini, ka tev problēmas sagādā prezentēšana, piestrādā pie tā, ja tev ir grūti precīzi aprakstīt pētīšanas metodes vai analizēt datus, pilnveido savas prasmes un lūdz palīdzību līdzcilvēkiem! Savu prasmju pilnveidošana ne tikai palīdzēs uzlabot savu ZPD un iegūt par to vairāk punktu, bet arī noderēs turpmākajā dzīvē.

Īpašs paldies jauniešiem Valteram (ieguvis 2.pakāpes diplomu valsts ZPD konferencē) un Martai, un Vidzemes Augstskolas docentei Dr. psych. Vinetai Silkānei par ieguldījumu šajā rakstā ar saviem viedokļiem un atbildēm uz jautājumiem!