Vegāniskie ziemīši: Ko apņemties nākamajam gadam?

Raksta: Katrīna Magrina

Šogad Ziemassvētkus ieskandinām ar rakstu sēriju par vegānismu. Iepriekšējos rakstos padalījos ar idejām, ko dāvināt vegāniem un ko vegānisku likt svētku galdā. Šoreiz rakstu par dažādām idejām, ko nākamgad apņemties, lai savu 2021. gadu pavadītu videi draudzīgāk.

Šis gads ir bijis pārmaiņu un satraukumu pilns, bet tas mums ir arī parādījis to, cik tomēr svarīgi mums ir mūsu draugi un ģimenes locekļi. Mēs šajā grūtajā laikā varam ietekmēt savu attieksmi. Skatīties uz lietām no labās puses un priecāties par mazajām ikdienas uzvarām. Noteikti dažas no tām var būt tas, ka kafijai pielēji vegānisku pienu vai kādā ēdienreizē neiekļāvi nevienu dzīvnieku izcelsmes produktu. Lai šādas mazās uzvaras būtu vieglāk saglabāt arī nākamajā gadā, es ieteiktu tās pierakstīt apņemšanos veidā. Visas apņemšanās es sadalīju līdzīgi kā dāvanu idejas – pa cilvēku tipiem, kuriem apņemšanās, pēc manām domām, būtu piemērotākas.

 

  • Uzkodu cienītājam – vismaz vienu uzkodu dienā aizstāt ar augļiem, dārzeņiem, riekstiem vai ko citu vegānisku.
  • Saldo ēdienu cienītājam – vismaz reizi nedēļā pagatavot vegānisku saldo ēdienu. Tam nav jābūt nekam lielam, tās var būt parastas pankūkas vai garšīgs smūtijs.
  • Šefpavāram – vismaz vienu ēdienreizi nedēļā pagatavot pilnībā vegānisku.
  • Zero waste cienītājam – vismaz vienu pārtikas iepirkšanos nedēļā veikt beziepakojumu veikalā vai pagatavot vismaz vienu ēdienreizi nedēļā pilnībā bez atkritumiem.
  • Skaistuma cienītājam – līdzko beidzas kāds kosmētikas produkts, to aizstāt ar vegānisku un uz dzīvniekiem netestētu alternatīvu (iesaku apskatīt “Madara cosmetics” un “The body shop”).
  • Kafijas cienītajam – atrast augu pienu, kas garšo ar kafiju. Man pašai tas aizņēma daudz laika un daudz neveiksmīgu kafiju, bet tas noteikti bija tā vērts (iesaku “Oddly-good Barista”, kuru var atrast Rimi).
  • Dzīvnieku aizstāvim – vismaz reizi mēnesī doties uz dzīvnieku patversmi vai vismaz reizi mēnesī ziedot noteiktu summu sev izvēlētai patversmei vai biedrībai (iesaku “Dzīvnieku Brīvība”).
  • Svaigēšanas cienītājam – vismaz reizi nedēļā veselu ēdienreizi pagatavot tikai no svaigiem produktiem.
  • Kādam, kurš vēlas kļūt par veģetāriet i- vismaz vienu dienu nedēļā ēst pilnībā veģetāri.
  • Kādam, kurš vēlas kļūt par vegānu – vismaz vienu dienu nedēļā ēst pilnībā vegāniski.
  • Visiem – piedalīties izaicinājumā “Neapēd zemeslodi”.

Es ikvienam iesaku piedalīties izaicinājumā “Neapēd zemeslodi”. Tas norisināsies janvārī un šajā izaicinājumā ir 3 dažādi līmeņi. Pirmais – 3 dienas nedēļā ēst veģetāri, otrais- visu janvāri ēst veģetāri un trešais- visu janvāri ēst vegāniski. Īpaši iesaku piedalīties cilvēkiem, kuriem šis viss ir jaunums, jo, reģistrējot savu dalību izaicinājumā, Jums katru dienu uz e-pastu tiks sūtītas gan dažādas vegāniskas receptes jebkurai gaumei, gan dažādi informācijas un iedvesmas avoti videi draudzīgākai dzīvei. Es pati šī gada sākumā piedalījos izaicinājuma otrajā līmenī un vēl arvien piekopju šādu dzīvesveidu. Man ļoti patika šis izaicinājums un tas, ka katru dienu bija pieejamas jaunas idejas un jauna informācijas saistībā ar dabu un vegānismu. Pieteikties izaicinājumam un uzzināt par to sīkāk var mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv . Katrs mūsu solītis pretī dabai draudzīgākam dzīvesveidam ir ļoti svarīgs, tapēc labāk savu ikdienu maini pamazām un ar laiku pierodi pie pārmaiņām.

 

Ja vēl neesi to izdarījis, tad noteikti izlasi arī manus iepriekšējos rakstus. Tur ir gan idejas receptēm, gan idejas dāvanām, gan dažādi produktu saraksti ar pārtikas veikalā atrodamām vegāniskām precēm.

Kad iepērcies, noteikti iesaku uz produktiem meklēt šos simbolus. Tie liecina par to, ka:

  • ražošanā nav testētu dzīvnieku
  • produktā nav jebkādu dzīvnieku izstrādājumu

  • iesaistītajiem strādniekiem ir samaksātas pienācīgas algas un ir pienācīgi darba apstākļi

Atceries, ka mūsu veselība un dzīvība ir svarīgāka par kādu ballīti vai “patusēšanu” ar draugiem, tāpēc aicinu Jūs ievērot noteiktās prasības, ieteikumus un labāk aprunāties ar draugiem un mīļajiem pa telefonu vai video zvanā.

Novēlu visiem skaistus un mīlsetības pilnus svētkus, kā arī laimīgu un veiksmīgu Jauno gadu!