Virtuālā ballīte – idejas, kā organizēt

Raksta: Paula Sonita Deruma

Vai arī Tu skumsti par to, ka Covid-19 pandēmijas dēļ nenotiks ikgadējie Ziemassvētku koncerti, balles un klases vakari? Vai arī Tu vēlies tikties ar klasesbiedriem, taču stingro likumu dēļ to darīt nav iespējams, vai arī to neatļauj vecāki? Man ir idejas, kā kopā ar savu klasi vari nosvinēt Ziemassvētkus virtuālajā vidē (Zoom, Microsoft Teams vai citā līdzīgā vietnē). Tomēr, lai pasākums izvērstos aizraujošs un lai tajā rastos gaidītā svētku sajūta, iepriekš nepieciešams sagatavoties – gluži kā pirms parastajiem klātienes klases vakariem. Lai Tavai klasei izdotos interesants un draudzīgs klases vakars, esmu sagatavojusi dažus ieteikumus.

  • Laiks

Tāpat kā pirms visiem reālajiem pasākumiem, arī pirms šī klases vakara organizēšanas nepieciešams jau laicīgi vienoties par laiku, kad tas notiks, lai visi tiktu, lai nevienam neizjuktu ģimenes svētku pasākums, lai visi būtu pamodušies un lai  neviens jau negulētu. 

 Atceries! Klases vakars nav klases vakars, ja tajā nepiedalās visa klase!

  • Kameras

Nekas klātienes sajūtu nevar radīt tik labi kā iespēja redzēt vienam otru, tādēļ lūgums visu ballītes laiku visai klasei kameras atstāt ieslēgtas. Lai klases vakarā rastos lielāka vienotības sajūta, iepriekš varat padomāt par dreskodu, piemēram, viss, kas spīd; jo krāsaināk, jo labākrūķu cepuresZiemassvētku džemperi, balles kleitas un uzvalki; pagājušais gadsimts; slavenības; karnevāla maskas – ideju ir tik daudz, atliek tikai atrast vispiemērotāko un visinteresantāko. Nebēdājies, ja Taviem klasesbiedriem nav vēlēšanās pārģērbties – iespējams, tieši pidžamas un treniņbikses radīs mīļu un draudzīgu noskaņu, kā arī izraisīs ne vienu vien jautru dialogu. Lai viens otru visu laiku redzētu, izvēlieties skatu “Gallery view”, nevis “Speaker view”. 

  • Cienasts

Neviens klases vakars nav iedomājams bez garšīgiem ēdieniem un dzērieniem, arī šis. Lai rastos klātienes sajūta, ieteicams iepriekš sarunāt, ko katrs pie datora ēdīsiet (tradicionālos Ziemassvētku gardumus: pīrāgus, piparkūkas un mandarīnus? Vai tomēr kaut ko citu?) un ko dzersiet (sulu, gāzētos dzērienus, tēju, kafiju, kakao). Ja visiem būs vienādas uzkodas, ko ēdīsiet pie ieslēgtas kameras, ātrāk noticēsiet, ka tiekaties klātienē, nekā, ja katrs ēdīsiet kaut ko pavisam citu. 

Uzmanību! Par ēdieniem un dzērieniem ieteicams izlemt dažas dienas pirms plānotā pasākuma, nevis pēdējā brīdī, lai nevienam šajā pandēmijas laikā nevajadzētu lieki iet uz veikalu, bet gan varētu to apvienot ar citu pārtikas produktu iegādi. 

  • Dekorācijas

Ja esat radoša un mākslinieciska klase, dekorāciju izveide noteikti nesagādās nekādas problēmas, tikai svētku gaidīšanu padarīs aizraujošāku, bet pašus svētkus – skaistākus. Atliek tikai vienoties par to, kādas dekorācijas veidosiet, un pirms ballītes sākuma tās novietot tā, lai datora ekrānā dekorācijas redzētu visa klase. Ja nav vēlēšanās griezt, zīmēt un līmēt, izmantojiet jau gatavās elektriskās lampiņas un virtenes. Bet varbūt vislabāko klases vienotības un klātienes sajūtu spēs uzburt visiem vienāds virtuālais fons (virtual background)? 

  • Mūzika

Lai rastos īsta svētku noskaņa, izlemiet, kurš no jums fonā liks mūziku un visu klases vakara laiku mikrofonu atstās ieslēgtu, lai visi varētu klausīties vienu un to pašu mūziku. Varat arī mūziku likt uz maiņām vai ballītes sarakstē pasūtīt savas iemīļotākās dziesmas, kuras atbildīgais par mūziku pēc kārtas atskaņos. 

  • Idejas, ko darīt

Par laiku, mūziku, uzkodām un vizuālo noformējumu esat vienojušies, tomēr vēl joprojām nav skaidrs, ko varēsiet darīt, kad tiksieties virtuālajā vidē? Man ir dažas idejas izklaidēm, taču, protams, to sarakstam varat pievienot arī savas iemīļotākās spēles. 

  • “Kahoot!”
  • Kurš teicis, ka “Kahoot!”var izmantot tikai mācību procesā? Šajā interneta lapā var atrast arī daudz erudīcijas spēļu par Ziemassvētkiem, filmām, mūziku, ēdieniem, apskates vietām utt. Ja kāds no Jums vēlas, var izveidot savu Kahoot. Piemēram, katrs klasesbiedrs “Kahoot!” veidotājam var atsūtīt kādu jautājumu par sevi, kuram ir 2-4 atbilžu varianti – viens no tiem pareizais. Piemērs: Kurš ir Maijas mīļākais gadalaiks? A Vasara; B Rudens; C Ziema; D Pavasaris. 
  • Zīmēšanas spēles
  1. Viens no jums ir spēles vadītājs un internetā atrod kāda dzīvnieka vai priekšmeta attēlu, ko pārējiem nerāda, bet diktē, ko zīmēt datora ekrānā (Paint, Photoshop, Word, PowerPoint vai kādā citā programmā). Galvenais, neteikt, kas tieši jāzīmē, bet gan izvēlēto dzīvnieku vai priekšmetu aprakstīt ar ģeometrisku figūru, līniju un citu priekšmetu palīdzību. Piemērs: Uzzīmē lielu ovālu. Zem ovāla uzzīmē 4 mazas bumbiņas. Ovāla kreisajā augšējā stūrī iezīmē ķieģeli, bet virs tā 2 trīsstūrīšus. Kad spēles vadītājs pabeidzis diktēt, visi pēc kārtas (lai nebūtu lieku strīdu, varbūt ir vērts izmantot klases alfabēta sarakstu) kopīgojiet savus ekrānus un rādiet pārējiem savus zīmējumus. Kad visi parādījuši savus zīmējumus, spēles vadītājs kopīgo ekrānu ar oriģinālo attēlu. 

Šajā spēlē jautrība ir garantēta! 

Ja vēlaties, katram zīmējumam kopīgi varat izdomāt nosaukumu, kā arī pafantazēt, ko šis dīvainais dzīvnieks varētu darīt vai kā šo neeksistējošo priekšmetu varētu izmantot.

 2. Viens no jums privātajā sarakstē kādam klasesbiedram aizsūta vārdu, ko šim klasesbiedram vajadzēs zīmēt. Klasesbiedrs, kurš saņēmis vārdu, nekavējoties kopīgo ekrānu, kurā atvērta kāda zīmēšanas programma, un, visai klasei redzot, sāk zīmēt. Pārējie min, kas uzzīmēts. Kad kādam ir izdevies uzminēt, zīmētājs uzminētājam privātajā sarakstē aizsūta citu vārdu, un spēle var turpināties. 

  • Atnes priekšmetu!

Spēles vadītājs nosauc kādu priekšmetu, kas noteikti ir atrodams katra klasesbiedra mājās. Pārējie klasesbiedri iet meklēt šo priekšmetu. Kad priekšmets atrasts, parāda to datora kamerā. Tas, kurš pirmais atnesa un spēles vadītājam parādīja nosaukto priekšmetu, var nosaukt nākamo priekšmetu, kas visiem jāmeklē. 

  • Bērnības fotogrāfijas

Iepriekš vienojieties par to, kurš būs spēles vadītājs. Pārējie klasesbiedri spēles vadītājam vismaz 1 dienu pirms klases vakara norises aizsūta 1 savu bērnības fotogrāfiju (vēlams, tādu, kurā redzams 2-4gadu vecumā). Spēles vadītājs visas šīs bildes pēc izvēles ievieto Kahoot (kā atbilžu variantus saraksta fotogrāfijā attēlotajam bērnam 4 pēc izskata līdzīgāko klasesbiedru vārdus, no kuriem viens ir pareizais) vai PowerPoint prezentācijā (Katra klasesbiedra atsūtītā fotogrāfija ielikta savā slaidā,  bet pēdējā slaidā ievietotas pareizās atbildes. Katrs spēles dalībnieks uz lapiņas uzraksta, kurš klasesbiedrs, viņaprāt, attēlots katrā no bildēm. Skatoties fotogrāfijas, drīkst būt (un pat ir nepieciešamas) diskusijas).

  • Jautrais stāstiņš

Spēles vadītājs internetā atrod un iekopē Word jebkāda veida tekstu un no tā izdzēš visus īpašības vārdus. Pārējie klasesbiedri ballītes sarakstē raksta visus īpašības vārdus, kas ienāk prātā. Pēc tam spēles vadītājs kopīgo ekrānu ar atvērtu iepriekšminēto Word dokumentu un pēc kārtas pirms katra lietvārda tajā ievieto sarakstē esošos īpašības vārdus, kā arī skaļi nolasa tekstu ar tajā ievietotajiem īpašības vārdiem. Apsolu, ka būs jautri. 

  • Mēmais šovs

Spēles vadītājs kādam klasesbiedram privātajā sarakstē aizsūta, kas viņam jāattēlo. Pārējie min, ko šis klasesbiedrs attēlo. Tas, kuram izdevies uzminēt, ir nākamais attēlotājs, bet iepriekšējais attēlotājs viņam privātajā sarakstē atsūta, kas ir jāattēlo. 

  • Karaoke

Visticamāk, visi reizē pie ieslēgtiem mikrofoniem dziedāt nevarēsiet, jo tad radīsies tehniskas problēmas, tomēr varat sadalīt, kuru dziesmas vārdu katrs izdzied (piemēram, klases alfabēta saraksta secībā). Iespējams, šāda veida karaoke izvērsīsies par ļoti aizraujošu un jautru spēli. 

  • Diskotēka

Katrs pie sava datora dejojiet un dziediet līdzi kopīgajai mūzikai. Lai radītu diskotēkas atmosfēru, izslēdziet gaismu un pēc izvēles sevi apgaismojiet ar lukturīti, Ziemassvētku lampiņām vai diskobumbu. 

  • Laika limits

Ir tik daudz interesantu spēļu, ko spēlēt virtuālajā ballītē, ka ar Zoom piedāvatājām bezmaksas 40 minūtēm nepietiek? Arī šai problēmai ir atrodams risinājums. Pirms paiet 40 minūtes, visi varat iziet ārā no Zoom un pēc tam, uzspiežot uz tā paša linka, ieiet atpakaļ ballītē. Ja jūsu skolas skolotāji mācību procesā izmanto Microsoft Teams, palūdziet pretimnākošākai skolotājai, lai atļauj ballīti rīkot sava mācību priekšmeta darba grupā.