Foto: Artis Krilovs

Kā pārvarēt bailes? YMH meistarklašu pieredzes stāsti

Teksts: Elizabete Tīna Gulbe

29.novembrī jauniešiem un citiem mediju entuziastiem bija iespēja apmeklēt Young Media House (YMH) organizētās mediju meistarklases. Meistarklašu piedāvājumā bija trīs iedvesmojoši stāsti no trīs burvīgām dāmām. Grafikas dizaineres un sociālo mediju menedžeres Katrīnas Malacanovas meistarklase par sociālo mediju mārketingu, Lāsmas Ločmeles meistarklase – “Kā atrast sevi mediju okeānā?” un Nansijas Garkalnes meistarklase –“ Es ticu, es redzu, es daru.” Pasākuma laikā varēja ne tikai uzklausīt šo vērtīgo informāciju, bet arī iesaistīties kvalitatīvā diskusijā ar meistarklases vadītājām un citiem klausītājiem.

Pasākumu iesāka Katrīna Malacanova, kura dalījās ar pieredzi kā uzņēmēja, sociālo mediju menedžere un grafikas dizainere. Viņas meistarklasē varēja uzzināt dažādus sociālu mediju mārketinga padomus un stratēģijas, kā arī viņas viedokli un pieredzi par to, kuros medijos vislabāk likt saturu. Taču mediji nebija vienīgais, par ko viņa prata pastāstīt. Ļoti interesanti bija pieredzes stāsti, izveidojot savu uzņēmumu CREO DIZAINS 18 gadu vecumā. Ar sociālo mediju palīdzību viņa gan reklamē savus produktus, gan veido aizraujošu saturu saviem sekotājiem. Meistarklases beigās Katrīna pastāstīja par to, kā pārvalda saturu veseliem sešiem “Tiktok” profiliem, no kuriem, lielākā daļa ir viņas klienti. Jauki bija dzirdēt arī to, ka Katrīna ir vienmēr gatava izpalīdzēt citiem jauniešiem, kas tikai sāk ceļu sociālo mediju satura pārvaldībā.

Nākamo meistarklasi vadīja Lāsma Ločmele, kas šobrīd strādā arī par Latvijas Olimpiskās komitejas “Instagram” profila menedžeri un satura veidotāju, taču, kā vēstīja savā stāstā, Lāsma nevēlas ielikt sevi konkrētos rāmjos saistībā ar savu karjeru un ir atvērta dažādām iespējām. “Man teica, ka es nekad nekļūšu par žurnālisti, jo esmu kautrīga,” stāstīja Lāsma, tomēr tagad tā nemaz nav patiesība, jo viņa ir vadījusi podkāstus gan latviešu, gan angļu valodā un ir vadījusi arī vairākas intervijas, kas prasa drosmi. Pat ja Lāsma sevi nesauc par žurnālisti, viņa ir pierādījusi, ka kautrīgums nav šķērslis ceļā uz mērķiem un sasniegumiem. Daļa, kas visvairāk iedvesmoja, bija Lāsmas stāsts par to, kā izvēlēties aiziet no projekta vai mērķa, kurā ieguldīts ļoti daudz līdzekļu un laika, bet ir redzams, ka projekts jau ilgāku laiku nevirzās uz priekšu. Neveiksmes un kļūdas nenozīmē, ka cilvēks uzreiz ir pie kaut kā vainīgs, dažreiz neveiksmes ir nenovēršamas, ar tām jāsadzīvo un no tām jāmācās.

Vakaru noslēdza Nansija Garkalne ar meistarklasi, kura dalījās ne tikai ar savu veiksmes stāstu, bet arī ar savām grūtībām. Nansija stāstīja, kā izveidoja savu raidījumu “Virtuve bez kāposta” un to, cik svarīgi ir uzņemties iniciatīvu, ja vēlies piepildīt savus sapņus. Nansijai  ir plaša pieredze, vadot raidījumus un pasākumus. Viņa stāstīja par saviem sapņiem mūzikā, par to, kā izveidoja savu apģērbu dizainus, un savu plānu piedalīties arī modes skatē. Pēc viņas stāstītā varētu noticēt, ka viņa ir spējīga stāties pretī jebkādam izaicinājumam. Tieši nākamajā meistarklases daļā Nansija stāstīja, ka viņai nemaz nav tik viegli to visu izdarīt, jo nākas cīnīties ar bailēm un trauksmi, taču viņas devīze ir “Kāpēc teikt nē, ja var pateikt jā.” Dažreiz nākas skatīties bailēm acīs, ja vēlies sasniegt savus mērķus. Nansija iedrošina teikt “jā” iespējām, jo, tikai pamēģinot, varēs saprast, vai cilvēkam konkrētā lieta patīk vai nepatīk.

Apvienojošā tēma, kas izskanēja visu trīs meiteņu meistarklasēs bija baiļu pārvarēšana. Baiļu pārvarēšana, veidojot saturu “Tiktok”, vai baiļu pārvarēšana, izvēloties sev pareizo ceļu, vai pat baiļu pārvarēšana ikdienas dzīvē, piespiežot sevi, lai sasniegtu lielākus panākumus. Piedāvātās meistarklases noteikti spēja iedvesmot katru klausītāju, kā arī radīja vēlmi sekot līdzi meistarklašu vadītāju turpmākajam karjeras ceļam.