Marta un Dāvis Ābeles – par mieru sirdī un stipru veselību.

Intervē: Anete Liepiņa

Marta un Dāvis Ābeles ir jaunieši no Talsiem, kuri savu popularitāti ir guvuši, izveidojot iedvesmojošu Instagram kontu, kura mērķis ir dalīties ar pieredzi par aktīvu, dabīgu un veselību stiprinošu dzīvesveidu! Viņi vēlas iedvesmot un aicināt ieklausīties.

Jums ir Instagram konts @divas.abeles. Kāpēc tāda izvēle?

Instagram kontu izveidojām draugu iedrošināti, jo sapratām, ka mums ir gan vēlme darboties sociālajos tīklos, gan arī zināšanas, kuras tur nodot. Zinājām, ka kopā to varam izdarīt daudz organiskāk un labāk nekā katrs pa vienam! Šis ir konts par to, kā mēs savu dzīvi cenšamies padarīt foršāku, veselīgāku un jēdzīgāku!

Jūs dzīvojat veselīgu dzīvesveidu. Kā jūs nonācāt pie tā?

Dzīve mūs nedaudz piespieda. 2016. gadā Dāvja veselība nedaudz sašķobījās, un mēs sapratām, ka tā ir mūsu iespēja uzlabot savu veselību, lai mēs spētu sagaidīt vecumdienas aktīvi un bez muguras sāpēm! 

 Vai jums ir aktuāla tēma par mentālo veselību? Vai uzskatāt,ka tā ir tikpat svarīga kā fiziskā?

Jāatzīst, ka tad, kad sākām sportot – par mentālo veselību tikpat kā nedomājām. Par to, kas notiek mūsu iekšienē esam sākuši domāt pēdējos gados, jo saprotam, ka miers sirdī un “skaidra galva” ir tikpat svarīgi kā fiziskā veselība.

Kāda izskatās jūsu ikdiena? 

Mūsu ikdiena ir ļoti mainīga. Mēs nepieturamies pie kādiem īpašiem ēšanas paradumiem, bet vairākas reizes mēnesī mēdzam ievērot pārtraukto gavēšanu. Ēdam to, kas mums garšo, mēģinām samazināt gaļas produktu patēriņu ikdienā un cenšamies visu turēt balansā.

Ikdienā izmantojat arī dabīgās eļļas, piemēram, CBD. Kādu efektu tās dod?

Ikdienā izmantojam gan ēteriskās eļļas, gan CBD eļļu. Lietojam visas šīs eļļas dažādiem nolūkiem – mieram, miega kvalitātes uzlabošanai, pie dažādām stresa situācijām, kā arī veselības uzlabošanai, matu veselībai un ādas kopšanā. Gada laikā visus savus ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus esam aizstājuši uz veselībai un dabai draudzīgākiem, tāpat arī strikti izvēlamies, kādus kosmētikas produktus ienesam savās mājās. Eļļas ir palīdzējušas izzināt dažādu produktu sastāvdaļas, līdz ar to esam skaidri pārliecināti par to, ko vēlamies lietot ikdienā, un kādas sastāvdaļas nevēlamies redzēt savā mājā. 

Ko jūs ieteiktu cilvēkiem, kuri vēlas uzsākt veselīgu dzīvesveidu, bet baidās?

Sliktāk noteikti nebūs, tāpēc – kādēļ baidīties? Viens no svarīgākajiem ieteikumiem – saprast, ka dzīvesveida pārmaiņas ir ilgstošs process, kas notiek gadiem, ja ne visu mūžu. Nevajag iedomāties, ka Tu vienā dienā pamodīsies motivācijas pilns un tagad varēsi no rīta līdz vakaram ēst sabalansēti, sportot 4x nedēļā un pa stundai dienā meditēt. Jābūt reālistam!

Jāsāk ar kaut vai vienu ēdienreizi, kurā tiek iekļauti vairāk dārzeņi. Jāsaprot, ka dzīvesveida izmaiņas ir viens liels eksperiments – kas Tev der un kas Tev vispār ir nepieciešams? 

Kas ir tās būtiskākās atšķirības,kuras esat ievērojuši starp neveselīgu un veselīgu pārtiku?

Garastāvokļa izmaiņas, vielmaiņa un ādas stāvoklis. 

Vai ir iespējams kļūt atkarīgam no veselīga dzīvesveida?

Mums pašiem, paldies Dievam, nav šāda atkarība, bet ne velti ir radies jaunas atkarības veids – ortoreksija, kas ir atkarība no veselīga ēdiena, kas tiek uzskatīta par ēšanas traucējumu. Jā, protams, cilvēks var palikt atkarīgs no visa, ja ieiet galējībās. 

Vai ir bijuši periodi, kad gribas padoties un atgriezties pie ierastā? (ballītēm, alkohola, smēķēšanas)

Ja vēlamies aizstāt kādu “slikto” ieradumu – kādam “labajam” ir jānāk vietā. Ja Tavs “labais” ieradums ir pārāk vājš, tad, protams, ka cilvēks gribēs atgriezties pie vecā. Mēs savus jaunos paradumus esam izveidojuši diezgan spēcīgus, lai mēs vairs nezinātu, kā tas ir – “atgriezties pie vecā”. 

Jūs piekopjat arī meditāciju un jogas vingrinājumus. Kāpēc tāda izvēle? Kā tas ietekmē ķermeni un mentālo veselību?

Meditācija ir labākais instruments kā ielūkoties sevī, nomierināt savu prātu un būt saskaņā ar sevi, bet joga ir viens no labākajiem veidiem, kā izkustināt un stiprināt pilnībā visu ķermeni. Joga un meditācija ir lieliska kombinācija, lai ne tikai parūpētos par ķermeni, bet arī par prātu. Pēc jogas jūtamies izkustējušies, sazemējušies un spējīgi vairāk elpot un būt lielākā mierā. 

Jūs kopā ar saviem domubiedriem izveidojāt retrītu ‘’Elpo dziļāk’’, kurā dodat cilvēkiem 3 dienu iespēju atslēgties no ikdienas skriešanas, atjaunot savus iekšējos spēkus, būt harmonijā ar sevi un dabu. Pastāstiet, lūdzu, vairāk par šo un par to, kā nonācāt pie šādas idejas!

2019. gadā retrīta galvenā idejas autore Sindija Teberniece savā Instagram kontā aicināja cilvēkus sapulcēties kopā uz 3 dienām jūras krastā, lai pavadītu tās meditējot, gleznojot, jogojot un vienkārši – esot kopā. Marta atsaucās Sindijas uzaicinājumam un palīdzēja ar retrīta organizēšanu. 2019. gadā šādu mazu sanākšanu uztaisījām divas reizes un sapratām, ka to varam pārvērst par kārtīgu labsajūtas retrītu cilvēkiem, kuriem tas tiešām ir nepieciešams. Tā nu šogad, 2020. gadā, kopā ar Sindiju Tebernieci un Viesturu Andriksonu aizvadījām četrus skaistus retrītus kempingā “Melnsils”. Retrītā cilvēkiem ir iespēja iepazīties ar to, kas ir joga un meditācija un ko tās sniedz, mums notiek arī dažādi treniņi Dāvja vadībā, diskutējam par dažādām ar veselību saistītām tēmām, ēdam vegānas maltītes un vienkārši – atpūšamies! Retrīta mājaslapā www.elpodzilak.lv un facebook lapā Elpo dziļāk būs pieejama informācija par 2021.gada retrītiem. 

Varbūt ir kas tāds, ko vēlētos ieteikt un novēlēt citiem?

Šis ir labs laiks, lai iepazītu sevi un analizētu to, kā dažkārt reaģējam uz kādām situācijām. Noteikti katram varam ieteikt pamēģināt meditāciju, jogu, izlasīt grāmatu vai aiziet uz kādu vēl neizmēģinātu treniņu – paplašināt savu redzes loku! 

Vai bieži nākas dzirdēt negatīvus viedokļus no sava vecuma jauniešiem par jūsu ikdienas izvēlēm? 

Tad, kad cilvēks izmaina savu dzīvesveidu, tad bieži vien izmainās arī cilvēki apkārt, jo veidojas jauni domubiedri, jaunas intereses saved kopā jaunas pazīšanās. Līdz ar to – ja arī ir kāds, kuram ir negatīvs viedoklis – mēs to visticamāk neesam dzirdējuši!  

Kas ir tās 3 lietas, kuras dara jūs laimīgus jeb kāda ir jūsu ‘’laimes formula’’?

Kvalitatīvi kopā pavadīts laiks, labs miegs un daudz smiekli! 

Kā vislabāk saglabāt iekšējo mieru un būt harmonijā ar sevi šajā sarežģītajā un pārdzīvojumu pilnajā laikā?

Darīt to, kas katram dod vislielāko mieru un harmoniju. Uzskatām, ka nav tādas vienas “receptes”. Galvenais, lai cilvēks dzīvo saskaņā ar sevi, ieklausās sevī un pārāk daudz nelasa ziņas.