10 padomi interesantam, bet produktīvam vasaras brīvlaikam

Raksta: Paula Sonita Deruma

Liecības un atestāti saņemti, pierakstu klades iestumtas grāmatu plaukta tālākajā stūrī un e-klases aplikācija no telefona izdzēsta – ir sākušās ilgi gaidītās vasaras brīvdienas. Vasarā vēlies atpūsties no skolas, tomēr negribi brīvlaiku izniekot, tikai guļot un skatoties seriālus? Ja šis apgalvojums ir par tevi, tad man ir dažas idejas, kā vasaru pavadīt vienlīdz lietderīgi un interesanti. 

  • Pavadi laiku kopā ar ģimeni un draugiem!

Vasaras brīvlaiks ir īstais laiks, lai biežāk pabūtu kopā ar ģimeni un draugiem – kopā dodieties pārgājienos un ekskursijās, spēlējiet sporta un galda spēles ( idejas galda spēlēm meklē https://izvelies.eu/2021/06/10-galda-speles-aizraujosai-vasarai/ ), kā arī vienkārši runājieties. Neaizmirsti piezvanīt un sarunāt tikšanos arī ar tiem paziņām un radiem, ar kuriem ļoti sen neesi runājis. 

  • Atrodi darbu!

Iespējams, jau esi reģistrējies https://www.nva.gov.lv/lv/skolenu-vasaras-nodarbinatiba-bezdarbniekiem un ieguvis kāroto vasaras darbu. Ja nē, tad to vēl vari izdarīt līdz 16. augustam. Ja tomēr visas tevi interesējošās vakances jau ir aizņemtas, darbu vari atrast arī citādā veidā, piemēram, caur pazīšanos vai sūtot CV uz iestādi, kur gribi strādāt. Ja vēlies, reģistrējies https://www.prakse.lv/virtual-practice/list , sarakstā atrodi tādu darbavietu un profesiju, kas tevi interesē, atbildi uz dažiem jautājumiem par šo profesiju un, iespējams, tiksi pieņemts darbā. Protams, neaizmirsti, ka eksistē arī brīvprātīgais darbs – algu par to nesaņemsi, toties iegūsi noderīgu pieredzi un iepazīsies ar jaukiem cilvēkiem. Ja nevēlies strādāt algotā darbā vai būt brīvprātīgais, izved pastaigāties kaimiņu suni un sniedz vecākiem palīdzīgu roku mājas un dārza darbos. 

  • Izmēģini visu, kas tevi kaut nedaudz interesē!

Centies dzīvot pēc moto “ja kaut ko neizmēģināšu, nekad neuzzināšu, vai tas man patīk”. Meklē internetā interesantas laika pavadīšanas idejas vai prasi draugiem padomus jauniem hobijiem un izmēģini tos. Atrodi kādu jauniešu organizāciju, kurā vēlies iesaistīties (informāciju par populārākajām jauniešu organizācijām meklē https://izvelies.eu/2021/05/kampana-tapis-ar-jauniesu-energiju/ ). Atceries, ka, darbojoties jauniešu organizācijā, ne tikai labi pavadīsi laiku, pilnveidosi jau esošās prasmes un iegūsi jaunas zināšanas, bet arī iepazīsies ar daudziem līdzīgi domājošiem jauniešiem, kuri varbūt ar laiku kļūs par taviem labākajiem draugiem. Dodies uz jauniešiem paredzētu vasaras nometni vai sāc strādāt. 

  • Nodarbojies ar sportu!

Vasarā turpini apmeklēt savus ikdienas klātienes vai zoom treniņus un dodies uz sporta nometnēm. Ja ikdienā ar sportu īpaši nenodarbojies, šovasar centies atrast tādas fiziskās aktivitātes, kas tev sagādā prieku: spēlē volejbolu, basketbolu, badmintonu vai citu sporta spēli kopā ar draugiem, peldi, brauc ar velosipēdu, uzmeklē interesantu dabas taku un dodies pārgājienā pa to. Lietainajām dienām viedtālrunī lejupielādē kādu fitnesa aplikāciju.  

  • Apgūsti kaut ko jaunu!

Neuztraucies, nelikšu tev lasīt skolas grāmatas 😉 Vasara ir izcili piemērota tam, lai tu apgūtu kaut ko jaunu tajās jomās, kas tevi interesē. Iemācies cept kādu garšīgu torti, apgūsti jaunu sporta veidu vai jaunu rokdarbu tehniku. Ja tev ir vismaz 16 gadi, vari sākt iet autoskolā. Ja vēlies, lejupielādē viedtālrunī “duolingo” un sāc vienkāršā, interesantā apgūt kādu svešvalodu. 

  • Izdari to, ko jau sen gribi izdarīt, bet visu laiku atliec!

Gan jau arī tev ir kaut kas tāds, ko ļoti vēlies izdarīt, bet visu laiku atliec uz vēlāku laiku, kad vairs nebūsi tik aizņemts vai kad slinkums būs devies projām 😉 . Ja jā, tad nu ir pienācis īstais brīdis, lai to izdarītu. Sāc beidzot rakstīt to grāmatu, veidot savu YouTube kanālu, mācies airēt un braukt ar skrituļdēli, piezvani bērnības draudzenei, ar kuru sen neesi runājis, vai dari jebko citu, ko visu laiku atliec. Šodien, nevis pēc nedēļas. 

  • Ceļo!

Jā, es piekrītu, ir pandēmija, tomēr atceries, ka, lai izbaudītu ceļotprieku, nav nepieciešams doties apkārt zemeslodei. Daudz skaistu vietu ir arī tepat, mūsu mīļajā Latvijā. https://www.latvia.travel/lv/map atrodi sev interesējošus objektus un uz priekšu! Lai nebūtu garlaicīgi, pasauc līdzi ģimeni un draugus! Tici man, ka arī viņi būs tikai priecīgi par nelielu ceļojumu pēc ilgstošās mājsēdes. Ja tomēr nevēlies nekur braukt, nākamreiz, kad dosies pastaigā pa savu rajonu vai iesi uz tuvējo veikalu, centies atrast kādu tādu nostūri, ko agrāk neesi pamanījis vai kam neesi pievērsis īpašu uzmanību. 

  • Dari to, kas tev patīk!

Iespējams, šis ir tavs iemīļotākais padoms, tomēr, izpildot šo padomu, centies pēc iespējas vairāk nodoties ar tiem hobijiem, kas nav saistīti ar internetu. Lasi grāmatas, zīmē, glezno, sporto,  gatavo ēst, tiecies ar draugiem, spēlē galda spēles, raksti stāstus!

  • Tver atmiņas no šīs burvīgās vasaras!

Lai šī vasara vienmēr paliktu tavās atmiņās neatkarīgi no tā, cik aizraujoša un saulaina tā būtu, centies to pēc iespējas labāk saglabāt savā atmiņā. Lai to izdarītu, labākos mirkļus iemūžini skaistās fotogrāfijās, bet ceļojumos iegādājies suvenīrus, vislabāk tādus, ko izmantosi praktiskiem nolūkiem, piemēram, pildspalvas, zīmuļus un blociņus ar attiecīgo simboliku. Lai neaizmirstu labākos piedzīvojumus un smieklīgākos draugu jokus, sāc rakstīt dienasgrāmatu. Dienasgrāmatā vari arī ielīmēt koncertu, izstāžu un muzeju biļetes, kā arī labāko pirkumu čekus. 

  • Plāno savu laiku!

Protams, vasaras vakaros nevajadzēs atlicināt laiku matemātikas uzdevumu rēķināšanai un ZPD rakstīšanai, tomēr ticu, ka ikvienam no mums vasaras sākumā ir daudz plānu, ko darīt šajos 3 mēnešos. Lai visas skaistās, grandiozās brīvā laika pavadīšanas idejas nepazustu, kamēr stundām ilgi  dzīvosi YouTube un TikTok, iesaku iekārtot blociņu, kurā pierakstīt visus savus plānus. Jau šovakar blociņa pirmajā lapā ieraksti savus galvenos mērķus ideālai vasarai. Šoreiz vari ļauties iztēlei un rakstīt visu, kas vien ienāk prātā, sākot ar vasaras darbu, galvenajiem pasākumiem, ballītēm un ceļojumu idejām un beidzot ar to, cik bieži vēlies braukt ar riteni, cik grāmatu sapņo izlasīt un kādu jaunu hobiju gribi izmēģināt. Katras nedēļas sākumā pieraksti to, ko vēlies izdarīt šajā nedēļā, piemēram, iemācīties jaunu mākslas tehniku vai regulāri sportot un biežāk komunicēt ar draugiem. Katru rītu vienu blociņa lapaspusi velti tam, lai pierakstītu visu, ko gribi pa dienu izdarīt. Neaizmirsti pierakstīt arī tādus sīkumus kā zvans draugam, došanās peldēt, grāmatas palasīšana vai palīdzēšana mammai virtuvē. Rakstot nedēļas un dienas mērķus, iesaku domāt reālistiski, jo, ja šie mērķi būs pārāk lieli, grūti sasniedzami, ātri zudīs motivācija jebko darīt pēc plāna.

Protams, vasaras brīvlaiks galvenokārt ir domāts atpūtai, taču pašam būs patīkami vakaros un nedēļas beigās izsvītrot padarīto, kā arī vasaras beigās, šķirstot blociņu, pārliecināties, ka šie 3 mēneši nav izniekoti, jo pietiekami daudz esi gan ticies ar draugiem un devies uz pasākumiem, gan strādājis algotā darbā un palīdzējis ģimenei, gan veltījis laiku saviem esošajiem hobijiem un guvis jaunus.