10 galda spēles aizraujošai vasarai

Raksta: Paula Sonita Deruma

Vasarā brīvā laika ir daudz, reizēm pat tik daudz, ka sāk trūkt ideju, ko šajos 3 mēnešos darīt. Lai šī vasara tev, tavai ģimenei un draugiem būtu interesantāka un kopā pavadītais laiks – kvalitatīvs, esmu izveidojusi 10 aizraujošu galda spēļu sarakstu, kas patiks gan dažāda vecuma skolēniem, gan jauniešiem un pieaugušajiem. Arī tad, kad atsāksies skolas un augstskolas gaitas, iespējams, tieši galda spēles būs tas hobijs, kas vakaros un nedēļas nogalēs tev vislabāk ļaus atpūsties no nemitīgās steigas. Tā kā mūsdienās galda spēļu izvēle ir ļoti plaša un sen pagājuši tie laiki, kad galda spēļu spēlēšana bija tikai mazu bērnu nodarbošanās (esmu pārliecinātāka, ka tagad ar šo hobiju aizraujas daudz vairāk pieaugušo un jauniešu nekā mazu bērnu), sarakstā ievietoju dažāda veida spēles, lai katrs savai gaumei varētu atrast vispiemērotāko. 

 

  • Stone Age

“Stone Age” pašlaik ir manas ģimenes visiecienītākā galda spēle, jo katra gājiena laikā  jādomā vairākos virzienos (katrs spēlētājs ir cilts vadonis, kuram jārūpējas, lai viņa cilts būtu paēdusi, izgatavojusi instrumentus, lai visi 10 ciltij piederošie koka cilvēciņi centīgi strādātu mežā, māla, akmens un zelta raktuvēs un būvētu mājas, spēlētājam arī nemitīgi jāseko līdzi sāncenšu darbībai, lai vērtīgākās mājas un bonusa kārtis paspētu iegādāties pirmais). Šo spēli esmu spēlējusi neskaitāmas reizes, un katra partija ir bijusi oriģināla, jo katrreiz bonusa kārtis un māju lauciņi ir sajaukti citādā secībā, tādējādi tās tiek iegādātas atšķirīgos brīžos un atšķirīgā secībā, kā arī katrreiz tiek uzmesta citāda metamo kauliņu summa. Spēle ir piemērota 2–4 spēlētājiem no 10 gadu vecuma un ir jāspēlē aptuveni stundu, taču tā ir tik aizraujoša, ka laiks kopā ar sev tuvajiem cilvēkiem paies nemanot un plaša spektra emocijas gaidāmas visas spēles gaitā.

 

  • Catan

“CATAN” ir vienkāršāka nekā Stone Age, bet garantē gandrīz tikpat labi pavadītu laiku kopā ar ģimeni un draugiem. Šajā spēlē pats atbildīgākais brīdis ir pirmais gājiens, kura laikā spēlētājiem jāizlemj, kurus no 5 resursiem viņi vēlas iegūt sākumā un uz kuru pusi virzīties vēlāk. Tālāk ļoti daudz ko nosaka veiksme, tomēr nepieciešama arī loģiskā domāšana un prasme “tirgoties” ar citiem sāncenšiem. Lai spēles procesu padarītu daudzreiz (!) interesantāku, iesaku kopā ar “CATAN Katanas ieceļotāji” iegādāties arī “CATAN Jūrasbraucēji”, kas dod vairāk vietas brīvībai, kā arī paildzina spēles laiku. CATAN ir piemērota 2-4 cilvēkiem no 10 gadu vecuma, taču, ja tiek iegādāts speciāls paplašinājums, to var spēlēt arī 6 cilvēki. 

 

  • Carcassonne

Carcassonne, kuru var spēlēt 2-5 cilvēki no 8 gadu vecuma, ir aizraujoša, stratēģiska spēle, kurā parasti uzvarēs tas, kurš prot visloģiskāk domāt, taču ir nepieciešama arī veiksme. Spēles gaitā visi spēlētāji nemitīgi sacenšas par to, kurš no viņiem uzbūvēs lielākas pilsētas un garākus ceļus, tomēr liela uzmanība jāpievērš arī tam, ko dara pārējie spēlētāji, jo šajā galda spēlē iespējams iegūt punktus arī “piesavinoties citu spēlētāju veikumu”. Dažādi Carcassonne paplašinājumi spēli padara būtiski interesantāku, tomēr pārāk aizrauties ar paplašinājumu iegādi nav ieteicams, jo tad spēle kļūs pārāk gara un sarežģīta; saliekot kopā daudzu paplašinājumu detaļas, brīžiem pat var sajukt, kura spēlētāja gājiens ir pienācis. Tādēļ sākumā iesaku iegādāties tikai pamatspēli, bet vēlāk paplašinājumu “Krogi un katedrāles”. Šī paplašinājuma noteikumi nav sarežģīti, taču tas spēli padara daudz aizraujošāku. Kad spēle apgūta, var iegādāties vēl 1 līdz 2 paplašinājumus. 

 

  • ICECOOL

Varbūt sākumā šķiet, ka šī spēle domāta taviem jaunākajiem brāļiem un māsām, tomēr tā ir tik jautra, aktīva un azartiska, ka spēs aizraut ikvienu. Spēles galvenais uzdevums ir ar knipi izsist pingvīna figūriņu cauri durtiņām, kā arī vajadzības gadījumā vai nu ķert pārējos pingvīnus, vai no tiem izvairīties. Lai gan izklausās vienkārši un bērnišķīgi, patiesībā šiem pingvīniem ir tāda forma, ka, pat ļoti precīzi uzsitot pa to ar knipi, nav iespējams garantēt, ka spēles figūriņa aizceļos vēlamajā virzienā. Šādi gadījumi ievērojami palielinās jautrību. Noteiktā laikā veicot nelielus trikus ar pingvīnu, iespējams nopelnīt bonusa punktus, bet YouTube atrodamas video pamācības par to, kā uztaisīt interesantus trikus. Ja ir iespējams izvēlēties starp ICECOOL un ICECOOL 2, iesaku iegādāties ICECOOL 2, jo šai spēlei ir daudz interesantāks dizains. Ja ir viena ICECCOL spēle, to var spēlēt 2-4 cilvēki, bet, ja ir 2 spēles, maksimālais spēlētāju skaits ir 8. 

 

  • Saboteur

Spēle “Saboteur” ir izcili piemērota spēlēšanai ballītēs, jo to var spēlēt līdz pat 12 cilvēkiem, sākot no 8 gadu vecuma. Katras spēles sākumā spēlētāji tiek sadalīti 2 komandās – zeltračos un sabotieros. Zeltrači vēlas iegūt dārgumus, bet sabotieri dažnedažādos veidos cenšas izjaukt viņu plānus. Šajā spēlē ļoti liela loma ir ne tikai loģiskajai domāšanai un veiksmei, bet arī intuīcijai, jo, lai varētu veiksmīgi sadarboties ar komandas biedriem, ikvienam spēlētājam ir jācenšas pēc iespējas ātrāk uzminēt / saprast, kuri spēlētāji ir viņa sabiedrotie, bet kuri – ienaidnieki. Galda spēles “Saboteur” vienīgais paplašinājums “Saboteur 2” spēlētājiem sniedz daudz jaunu iespēju, piemēram, ļauj uzzināt, pie kuras komandas pieder kāds cits spēles dalībnieks. “Saboteur 2” spēli padara vēl aizraujošāku, jo arī zeltrači tiek sadalīti 2 naidīgās komandās, bet daži spēles dalībnieki kļūst par neitrāli noskaņotiem rūķiem, kuru interesēs nav palīdzēšana nevienai komandai. 

 

  • 6.ņem!

Kaut arī “6.ņem” noteikumi ir ļoti vienkārši, šī kāršu spēle ir ierāvusi azartā ikvienu manu paziņu, kas to ir spēlējis. Un pats labākais – jo vairāk cilvēku spēlē šo spēli, jo straujāka un neparedzamāka tā kļūst. Ja, divatā spēlējot, sākumā vēl ir iespējams izplānot savu rīcību dažus gājienus uz priekšu, tad, spēlējot plašā draugu pulkā, jāpaļaujas vienīgi uz veiksmi. “6.ņem” var spēlēt 2 – 10 spēlētāji no 8 gadu vecuma, taču arī jaunāki bērni,kuri pazīst skaitļus no 1 līdz 104, ātri apgūs tās noteikumus. Varbūt izklausās dīvaini, bet nepieredzējuši spēlētāji spēli izspēlēs ātrāk nekā pieredzējuši, jo spēle beidzas, kad kāds no tās dalībniekiem ir zaudējis, nevis uzvarējis.

 

  • Imago. Iedomājies, ja…

“Imago. Iedomājies, ja…” ir jautra viesību spēle, kuras laikā varēsi uzzināt, ar ko tu asociējies saviem draugiem, kā arī paprātot, kas varētu būt tavi un pārējo spēlētāju kopīgie paziņas, ja viņi nebūtu tie cilvēki, kas ir tagad. Tā kā šajā spēlē ir asprātīgi jautājumi un vēl asprātīgāki atbilžu varianti, garlaicīgi nebūs nevienam. Galda spēle paredzēta 2-8 cilvēkiem no 12 gadu vecuma, taču arī jaunākiem brāļiem un māsām nebūs grūti izskaidrot noteikumus. 

 

  • Labyrinth

“Labyrinth” noteikumi ir ļoti viegli apgūstami, taču spēles laikā jādomā ļoti daudz, jo vispirms jāatrod, kurš no uz savām kārtīm redzamajiem simboliņiem ir arī uz spēles galda, tad jācenšas sava kārts uzlikt uz galda tā, lai abi vienādie simboliņi savienotos, kas parasti ir diezgan sarežģīti, reizēm pat neiespējami. Tādēļ spēle ļoti labi attīsta stratēģisko domāšanu, attapību un vērīgumu.

 

  • Pasaules brīnumi

Galda spēle “Pasaules brīnumi”, kas piemērota 2-6 spēlētājiem no 12 gadu vecuma, ir izglītojoša spēle ar interesantiem, sacensības raisošiem elementiem. Tā kā spēles komplektā ietilpst vairāki simti kartīšu ar jautājumiem par slavenām vietām visā pasaulē, spēlējot šo spēli, ikviens varēs uzlabot savas ģeogrāfijas, vēstures un kulturoloģijas zināšanas, kā arī izlemt, uz kurieni ceļot, kad pandēmija būs beigusies. 

 

  • Vārdu drudzis

Atšķirībā no citām vārdu domāšanas spēlēm, kurās nepieciešams plašs īsu vārdu krājums, spēlē “Vārdu drudzis” jāprot ļoti ātri izdomāt pēc iespējas vairāk vārdu, kas sākas ar konkrētu burtu un atbilst noteiktam tematam. Tādēļ, spēlējot šo spēli, kas paredzēta 2-6 spēlētājiem vecumā no 8 gadiem, iespējams uzlabot ne tikai latviešu valodas vārdu krājumu, bet arī attīstīt reakciju. 

Protams, interesantus mirkļus kopā ar ģimeni sagādās arī tādas plaši zināmas galda spēles kā “Uno”, “Monoply” un “Alias”, bet par tām šoreiz nerakstīju, jo domāju, ka šīs 3 spēles ikviens ir spēlējis vismaz 1 reizi.