5 radoši padomi apkārtējās vides uzlabošanai

Raksta: Paula Sonita Deruma

Domāju, ka ikviens ir dzirdējis par to, ka mūsdienās zemeslode ir ļoti piesārņota un ikvienam ir jādomā, kā pasauli padarīt tīrāku un zaļāku. Lai mums visiem kopā būtu vieglāk to izdarīt, šeit esmu apkopojusi dažus padomus un radošas idejas par to, kā otrreiz izmantot dažādus materiālus un kādas preces labāk neiegādāties, kā arī kur izmest tos atkritumus, ko otrreiz izmantot pats nevarēsi.  

  • Atsakies no lietām, kuras nav pārstrādājamas vai bez kurām vari iztikt!

Neiegādājies kokteiļa salmiņus, balonus un vienreiz lietojamos traukus, jo bez tiem tik tiešām vari iztikt. Ja esi ļoti uzticīgs kokteiļu salmiņu fans un tiešām nevienu dzērienu bez tā dzert nevēlies, iegādājies daudzreiz lietojamos metāla salmiņus. Ja tava mazā radinieka mīļākā rotaļlieta ir balons, centies viņu pieradināt spēlēties ar gumijas bumbām, kuras kalpo daudz ilgāk. Daudzās vietās ir arī beziepakojuma veikali, uz kuriem vari doties, ņemot līdzi savus trauciņus, kur uzpildīt putraimus, riekstus, saldumus vai jebko citu. Šādā veidā ne tikai palīdzēsi sargāt vidi, bet arī savu personīgo atkritumu konteineru padarīsi krietni tukšāku – atkritumu spainis būs jāiznes daudz retāk, bet atkritumu apsaimniekotājiem nāksies maksāt krietni mazāku naudas summu. 

  • Izdari tādas izvēles, kas ir mazāk kaitīgas videi!

Plastmasas maisiņu vietā izvēlies auduma maisiņus, kas ne tikai ir dabai draudzīgāki, bet arī izskatās daudz stilīgāk nekā, piemēram, MAXIMA vai RIMI maisiņi. Nevajadzīgos tekstilizstrādājumus nevis izmet atkritumu konteinerā, bet ziedo labdarībai, tādējādi tu arī iepriecināsi kādu cilvēku vai četrkājaino draugu. Sākoties jaunam mācību gadam, grāmatu vāciņus izgatavo no videi draudzīgiem materiāliem, bet, iegādājoties klades, pievērs uzmanību, vai tās ir ražotas no otrreiz pārstrādājama materiāla! Kad izrakstās pildspalva, nopērc jaunu serdīti, nevis jaunu pildspalvu. Dodoties uz skolu vai braucot ekskursijā, ņem līdzi savu ūdens pudeli, kuru var uzpildīt vairākkārt, bet sviestmaizes ieliec vairākkārt izmantojamā pārtikas traukā, nevis plastmasas maisiņā vai papīra tūtā. Ja tomēr esi projām no mājām un ļoti vēlies padzerties, bet esi aizmirsis paņemt līdzi savu ūdens pudeli, iegādājies tādu PET pudeli, uz kuras redzams simbols, ka to var otrreizēji pārstrādāt. 

magnesia.lv/esam-atbildigi
  • Visu, ko vari izmantot vēlreiz, nemet ārā! 

Iespējams, līdzīgas frāzes esi dzirdējis no savas vecmāmiņas, bet šajā ieteikumā der ieklausīties, jo pavisam bieži izmetam ārā kaut ko tādu, kas būs nepieciešams jau pēc dažām dienām. Stikla burciņas noderēs, vārot ievārījumu, marinējot gurķus vai vienkārši sagatavojot ēdienu līdzņemšanai. Nemetot ārā traukus, kas pašam lieliski noderēs pēc pāris mēnešiem, tu arī lieliski ietaupīsi naudu, jo nevajadzēs speciāli ievārījuma vārīšanai pirkt jaunu burciņu ar vāciņu. Dažādas kārbas var izmantot mantu uzglabāšanai. Savukārt tukšajos sadzīves līdzekļu iepakojumos var iepildīt jaunos sadzīves ķīmijas līdzekļus, bet no modes izgājušais krekliņš noderēs dienās, kad nedosies ārā no mājām. 

  • Atrod citu pielietojumu!

No kartona kastes izgatavo leļļu māju mazajai māsai. Iespējams, parasta kartona kaste ar izgrieztiem lodziņiem un durvīm, kuru pēc sirds patikas var aplīmēt ar aplikācijas papīru, izgriezumiem no žurnāliem, uzlīmēm un saviem zīmējumiem mazajai meitenei patiks daudz labāk nekā veikalā nopērkamā dārgā leļļu pils, par kuras sabojāšanu viņas mamma dusmosies ne pa jokam. No sulas pakas uztaisi putnu barotavu, kuru ziemā varēsi piekarināt pie mājas loga (protams, ja mājās nav kaķis) un, barojot putniņus, priecāties par paveikto labo darbu. Savukārt dažāda veida kastītes lieliski noder kancelejas piederumu, piemēram, zīmuļu un krītiņu uzglabāšanai. 

  • Ja nolietotajām lietām citu pielietojumu atrast vairs nav iespējams, izmet tās tām paredzētajā konteinerā! 

Lai gan vietējie, gan ārzemju atkritumu pārstrādes uzņēmumi varētu pārstrādāt tavas nevajadzīgās lietas, izmet tās tām paredzētajos konteineros. Ja vēl joprojām nezini, kurā vietā savā rajonā vari nodot atkritumus otrreizējai pārstrādei, lejupielādē savā viedtālrunī aplikāciju “roadgames” un dažu stundu garas aizraujošas orientēšanās spēles laikā pa savu rajonu to noskaidrosi. Paralēli staigāšanai pa rajonu varēsi atbildēt arī uz daudziem ar atkritumu šķirošanu un pārstrādi saistītiem jautājumiem. 

roadgames.com

Izmantotā literatūra:

roadgames.com

pieccina.zalais.lv