Foto: freepik.com/freepik

Kas jāņem vērā, dodoties pārgājienā?

Pārgājieni nav tikai vasaras aktivitāte. Tieši ziemā izkustēties un būt pie dabas ir svarīgi, jo šajā gadalaikā visi “iesprūst” dīvānos pie televizoru ekrāniem. Pārgājieni ļauj izkāpt no savas komforta zonas un atklāt skaistākās dabas takas un mežus. Noderīgus padomus, ko vilkt mugurā, ko ņemt līdzi un kā izvēlēties maršrutu, meklē rakstā!

Straujiem soļiem tuvojas aukstais un sniegainais ziemas laiks. Nereti šajā drēgnajā laikā ir vēlme ieritināties dīvānā un skatīties filmas, dzert tēju un ēst cepumus. Tomēr arī ziemā nedrīkst aizmirst par fiziskām aktivitātēm un svaigu gaisu. Lielākoties cilvēki uzskata, ka pārgājieni ir vasaras aktivitāte, bet es vēlos aicināt doties pārgājienos arī ziemas un rudens laikā.

Kā pagarināt pārgājienu sezonu?

Viena no galvenajām atrunām, lai ziemas laikā paliktu mājās, ir aukstums. Nav melots, ka galvenais ir atrast piemērotu apģērbu. Jāpiekrīt, ka specializētie ziemas sporta veidu apģērbi ir dārgi, un ne vienmēr ir vēlme tos iegādāties. Jebkurai situācijai var atrast alternatīvu, ja ir vēlme kaut ko darīt. Ziemas sporta viediem piemērotus apģērbus plašā klāstā var atrast lietoto preču veikalos, kuri būs pieejami ne tikai par draudzīgākām cenām, bet arī dabai draudzīgs risinājums.

Ko vilkt mugurā?

Es jau vairākus gadus ziemā dodos pārgājienos un esmu atklājusi labāko apģērbu kombināciju, lai nenosaltu un kustoties nesakarstu. Pirmkārt, dodoties ārā, ir jāsaprot gan vēja stiprums, gan temperatūra, lai saģērbtos piemēroti laikapstākļiem. Pirmajai apģērba kārtai ir jābūt pieguļošai. Es izvēlos legingus un kokvilnas džemperi ar augsto apkakli, kājās iesaku vilkt zeķes, kuras ir garākas par potīti, lai viss tiktu nosegts. Tālāk seko flīsa vai vilnas džemperis, jo šie materiāli ļoti labi saglabā siltumu. Ja slēpotāju bikses ir pietiekami biezas, ar legingiem pietiks. Iesaku izvēlēties ūdens un vēja necaurlaidīgu virsjaku un zābakus. Protams, arī jāpaķer cimdi, šalle un cepure.

Kā izvēlēties, kur doties?

Pirms doties pārgājienā ir svarīgi saprast, kāda vide vilina tieši tevi. Vieglām un mierīgām pastaigām iesaku izvēlēties dabas takas ar koka laipām. Latvijā tādu ir ļoti daudz, bet interesantākām un ekstrēmākām pastaigām izvēlies mežu – neizzinātas takas vai paša veidotu maršrutu. Sākotnēji gan kartē kārtīgi izpēti plānoto pastaigas vietu, lai neapmaldītos.  Ja līdz pastaigu vietai esi devies ar auto, atzīmē kartē tā lokāciju, lai iznāktu no meža turpat, kur iegāji.

Pirmos ziemas pārgājiena maršrutus iesaku izvēlēties īsus, apmēram 3 –5 km. Šādas distances laikā veiksmīgi sapratīsiet, vai izvēlētajā apģērbā nesalst un jūtaties komfortabli.

Kam jābūt mugursomā?

Pirmkārt, pati mugursoma ir jāizvēlas ērta, un vēlams ūdensnecaurlaidīga.

Otrkārt, dodoties dabā, somā jāliek:

  • Termoss ar siltu tēju vai ūdeni. Ūdens plastmasas pudelē ātri atdziest un var pat sasalt.
  • Uzkodas un ēdiens. Īsākiem pārgājieniem var sagatavot maizītes, garākos pārgājienos var ņemt līdzi siltu ēdienu termosa
  • Ārējo bateriju, lai uzlādētu telefonu.
  • Lukturīti, jo ziemas laikā ātri satumst.
  • Maiņas cimdus un zeķes.

Dodoties pārgājienos, ir svarīgi justies labi, fiziski kustēties un atrasties svaigā gaisā. Pārgājiens var būt gan laba randiņu ideja ziemīgai sestdienai, gan kopīga satikšanās ar draugiem.