Ceļā uz pašizaugsmi – starptautiskā jauniešu programma Award

Raksta: Venta Ilva Stūris

Katru dienu 1800 jauniešu no visas pasaules iesaistās Award programmā, lai sasniegtu savus mērķus, gūtu pieredzi un mācītos nepadoties grūtībās. Šo jauniešu vidū ir arī Latvijā dzīvojošie. Valsts izglītības satura centrs no 2007. līdz 2018. gadam ir organizējis divpadsmit apbalvošanas ceremonijas, kurās pasniegti 832 bronzas, sudraba un zelta līmeņa Edinburgas hercoga starptautiskie apbalvojumi (The Duke of Edinburgh’s International Award).

2004. gadā Igaunijas Jaunatnes darba centra direktors aicināja pašreizējo Award Latvia nacionālo direktori Agru Bērziņu uzsākt Award īstenošanu arī Latvijā. 2006. gadā ​The Duke of Edinburgh’s International Award Foundation​ piešķīra Valsts izglītības satura centram Neatkarīgā ​Award​ operatora licenci. ​Pirmā apbalvošanas ceremonija notika 2007. gada 16. novembrī, kurā bronzas līmeņa apbalvojumus saņēma 25 jaunieši.

Programmas laikā jauniešiem vecumā no 14 līdz 24 gadiem jāvirzās uz saviem individuālajiem mērķiem četrās jomās: brīvprātīgajā darbā, fiziskajā sagatavotībā, jaunās prasmēs un piedzīvojumu ceļojumā. Ir 3 līmeņi – bronzas (sasniedzams no 14 gadu vecuma), sudraba (sasniedzams no 15 gadu vecuma) un zelta (sasniedzams no 16 gadu vecuma), kurus ietekmē nepieciešamais laiks, lai pabeigtu līmeni, kā arī zelta līmenī ir jāīsteno sabiedrībai noderīgs projekts.

“Apbalvojuma efekts ir atkarīgs no katra jaunieša lēmumiem, taču strauji mainīgajā laikmetā, kad arvien vairāk jāattīsta spēja pielāgoties pārmaiņām, būt neatlaidīgam, komunikablam un risināt problēmjautājumus, ceļš uz šā starptautiskā apbalvojuma iegūšanu var palīdzēt sagatavoties patstāvīgai dzīvei un darbam,” saka visu trīs apbalvojumu ieguvēja un Award Latvia nacionālā koordinatore Latvijā Katrīna Sprudzāne.

Award ir nozīmīgs Lielbritānijā un citās Lielbritānijas sadraudzības valstīs, kur darba devēji mēdz dot priekšroku tiem kandidātiem, kuri ir saņēmuši šo apbalvojumu, turklāt apbalvojums var pozitīvi ietekmēt algas apmēru​. 2018. gada 9. oktobrī Veseksas grāfs princis Edvards kopā ar ​Award Latvia​ pārstāvjiem iepazīstināja Latvijas darba devējus ar šo starptautisko apbalvojumu un aicināja viņus darbinieku atlases procesā pievērst uzmanību tiem kandidātiem, kuru CV norādīts šā apbalvojuma saņemšanas fakts. Jauniešiem iespējams arī kļūt par Award vadītājiem – īpaši apmācītām personām, kuras atbalsta jaunieti un motivē sasniegt savus mērķus, vada jaunieša individuālo programmu. Šābrīža Award Latvia īstenošanas kārtība paredz to, ka dalībai Valsts izglītības satura centra organizētajos Award jauno vadītāju kursos var pieteikties ikviena fiziska persona, kura ir vecāka par 18 gadiem un kura strādā izglītības iestādē, jauniešu centrā, nevalstiskā organizācijā (biedrībā, nodibinājumā) vai jebkurā citā organizācijā, kas darbojas ar jauniešiem, vai ir saņēmusi bronzas, sudraba vai zelta Edinburgas hercoga starptautisko apbalvojumu.

 

Jauniešu atsauksmes

“Mans Award piedzīvojums iesākās kā jau lielākajai daļai – skolas laikā. Mana matemātikas skolotāja, kas tajā laikā bija arī Jaunjelgavas Award vadītāja, Valentīna Rimare iepazīstināja ar šo pašizaugsmes programmu.Sākumā, protams, gāja visādi. Bieži uznāca brīži, kuros galīgi negribēju neko darīt, jo arī bez Award biju iesaistīta daudzos ārpusskolas pasākumos, kas aizņēma lielu daļu mana laika. Bet, laikam ejot un īstenojot savus mērķus, es sapratu, ka man patīk sevi izaicināt – izaicināt sasniegt mērķus, kurus ikdienas steigā pat nebūtu iedomājusies. Award man ir devis patiesi daudz pozitīvu emociju – iespējas apceļot Latviju, doties uz starptautisko nometni Somijā, kur ieguvu tikpat pozitīvi strāvotus draugus no Nīderlandes, Somijas, Lietuvas, Turcijas, Čehijas, Rumānijas. Lai arī ir pagājuši jau 6 gadi kopš nometnes, mēs joprojām sazināmies. Lai arī esmu ar sportu uz tu, pateicoties Award, es sevi izaicināju 2 gadus pēc kārtas skriet Lattelecom Rīgas maratonā (6 km), kā arī Nicos Travel Run (5 km) gar jūras krastu. Award sniedz iespējas pilnveidot un pierādīt sevi nevis citiem, bet pašam sev!”

-Arita ( ieguvusi visus trīs apbalvojumus). Bronzas līmenis.

 

“Sākotnēji gandrīz visi mani mērķi bija plānoti citādi – brīvprātīgo darbu gribēju darīt Drauga spārnā, ceļojumu plānoju veikt pa Gaujas senleju, fiziskajā sagatavotībā vispār 4 reizes pārdomāju, ko gribu darīt, un prasmēs nezināju, kur atrast kādu, kurš man palīdzētu ar žurnālistiku. Bet es jau esmu sapratusi, ka nekas nekad nenotiek pēc plāna. Lielākoties vecuma ierobežojumu dēļ netiku vairākās vietās, un ceļojumā viena  iet nevarēju. Pirmo es atradu fiziskās sagatavotības vietu – jau gandrīz septembra vidū galvā pēkšņi ielidoja doma, ka eksistē tāda Rīgas Skolēnu pils ar pietiekami daudz sporta pulciņu, no kuriem izvēlēties. Pēdējais pulciņš, kuram varēja pieteikties tās pašas dienas vakarā, bija orientēšanās. Uzreiz piezvanīju mammai, ka mēs vakarā ejam pieteikties. Un tā es nonācu pie sava pirmā mērķa. Otrais nāca brīvprātīgais darbs. Pateicu savai vadītājai, ka gribu kaut ko saistītu ar dzīvniekiem, viņa ierakstīja tīmekļa meklētājā “dzīvnieku patversmes”, un, izrādās, tikpat kā pie skolas tāda ir. Otrais mērķis bija noteikts. Tad sekoja ilgs pārtraukums mērķu izvirzīšanā – līdz nākamā gada jūnijam. Un tad man atsūtīja ziņu, ka, ja es tikšu Young Media Sharks nometnē, es varēšu savu prasmju mērķi sasniegt, strādājot ar žurnāla Izvēlies redaktori, un radās iespēja sadarboties ar Babītes vidusskolas vienībām, lai sagatavotos un ietu piedzīvojumu ceļojumā. Viss gāja, kā plānots, un augusts bija piedzīvojumiem bagāts. Arī ar visiem misēkļiem manas Visuma sniegtās mokas nebija galā – pēdējo mērķi un ceļojuma atzinumu saņēmu dienu pirms nodošanas datuma novembra vidū. Šķita, ka viss sabrucis, jo vērtēšanas komisijas cilvēcīgas kļūdas dēļ es netiekot apbalvota. Saņēmos, pati visu atrisināju un nonācu Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā. Mani ieguvumi? Pašizaugsme noteikti ir jūtama un redzama. Es varu noskriet ilgāk par 2 minūtēm bez sirdslēkmes pazīmēm sejā, māku profesionāli noreklamēt kaķi, vairs nebaidos no sarunām ar cilvēkiem, paveras neskaitāmas iespējas ar Young Media Sharks, piemēram, es pašlaik veidoju šo rakstu. Jā, es jūtos, ka esmu kaut ko sasniegusi, un jau esmu sākusi ceļu uz sudrabu!”

-Venta. Sudraba līmenis.

 

“Piedalīšanās programmā Award man nozīmē daudz, jo tas ir lielisks veids, kā saprast savas stiprās un vājās puses, pilnveidot sevi. Sudraba līmenī brīvprātīgajā darbā es devos uz bērnudārzu, kur bērniem pasniedzu dažādas radošas nodarbības. Tā bija vērtīga 6 mēnešu pieredze, jo pilnveidoju savas komunikācijas un vadīšanas prasmes. Fiziskajā sagatavotībā izvēlējos dejot, jo tas deva man lielāku stimulu doties uz mēģinājumiem un attīstīt gan savu fizisko formu, gan prasmi dejot. Sudraba līmenī visvairāk izaicināju sevi prasmēs, un biju noteikusi mērķi uzadīt šalli, lai arī zināju, ka neesmu rokdarbniece. Man patīk izaicināt sevi un mācīties, un programma Award sniedz šo iespēju. Sudraba līmenī es sapratu, ka varu sasniegt vēl vairāk, tāpēc šobrīd jau esmu ceļā uz zeltu! Programma Award man ir iemācījusi darīt labu, neprasot par to neko pretī, jo patiesībā jau nav nekā vērtīgāka par no sirds pateiktu paldies vai gandarījumu savā sirsniņā!”

-Amanda