Skolēnu mācību uzņēmumu veiksmes stāsti – «Nostalģia»

Jau no ceturtās klases skolēniem ir iespēja izveidot savu skolēnu mācību uzņēmumu (SMU), savukārt vidusskolā daudzām skolām tā ir obligāta prasība. Kā izveidot veiksmīgu SMU un uzsākt savas gaitas biznesa pasaulē? Uz šiem jautājumiem vēlamies atbildēt jaunajā rubrikā «SMU veiksmes stāsti». Šoreiz savā pieredzē par uzņēmuma «Nostalģia» radīšanu dalījās Āgenskalna Valsts ģimnāzijas 12. klases skolnieces Elīza Šneidere un Marta Paula Pauliņa.

«Nostalģia» piedāvā ar spilgtiem citātiem un atbilstošiem kadriem no latviešu kinofilmām apdrukātus kreklus. SMU dibināts pagājušā gada novembrī, un, lai gan pastāv tikai mazliet mazāk nekā gadu, īpašnieces ir gan saņēmušas apbalvojumus, gan popularizējušas savu produkciju daudzviet Latvijā. Uzņēmums ir piedalījies astoņos «Cits bazārs» pasākumos, divos tirdziņos Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, kā arī piecos reģionālajos tirdziņos, piemēram, Kuldīgā, Talsos un Valmierā. Elīzas un Martas uzņēmums piedalījās «Junior Achievement Latvia» organizētajās «Jauno uzņēmēju dienās». Izvērtējot iesniegtos gada pārskatus, žūrija izvēlējās 20 labākos uzņēmumus, starp tiem bija arī «Nostalģia». Jaunajām uzņēmējām labi veicās arī pusfinālā, un pēc īsas paneļintervijas un uzņēmuma prezentēšanas šā raksta varones kopā ar deviņām citām SMU veidotāju komandām iekļuva finālā. Konkursā meitenes ieguva simpātiju balvu no «Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras».

Oriģinālo nosaukumu meitenes izdomāja, sēžot skolas ēdnīcā. Marta esot pieminējusi, ka apmeklējusi izstādi «Nostalģija», un meitenes nolēma, ka šis nosaukums ir īstais. Tomēr, veidojot logo, vārds bija jāpamaina, lai izskatās estētiskāk, un tā tapa nosaukums «Nostalģia». Turklāt pēc izpētes jaunās uzņēmējas uzzināja, ka ir jau reģistrēts uzņēmums ar vārdu «Nostalģija». Tieši tāpēc tiem, kas tikai uzsāk SMU izveidi, meitenes iesaka pārbaudīt, vai izvēlētais uzņēmuma nosaukums jau nav aizņemts.

Domājot, kādu produktu izstrādāt savam SMU, meitenēm radās četras idejas, tomēr trīs no tām bija jāatmet, jo ar tām nespētu piesaistīt plašu mērķauditoriju. Kā radās īstā ideja? Marta un Elīza, pastaigājoties pa veikaliem, saprata, ka pašlaik ļoti populāri ir apģērba gabali, uz kuriem uzdrukātas frāzes vai kadri no ārzemju seriāliem un filmām, tomēr ar latviešu tekstiem vēl nekas tāds nav radīts. Meitenes nolēma to paveikt.

Pirmā krekla veidošanai viņas izmantoja ekrānšāviņu no filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā». Tomēr jaunās uzņēmējas guva vērtīgu mācību – attēla kvalitāte bija slikta, un tas uz krekla tika uzdrukāts neprofesionāli. Problēmu risinot, meitenes sazinājās ar Rīgas Kino muzeju, lai varētu iegūt kvalitatīvus attēlus. Sadarbību izdevās izveidot, un «Nostalģia» ieguva tiesības gadu bez maksas izmantot Kino muzeja materiālus.

Skolotāji skolā Martu un Elīzu mudinājuši uz aktīvu darbību, tomēr visu nepieciešamo informāciju par SMU izveidi viņas pārsvarā guvušas no «Junior Achievement Latvia» mājaslapas (jalatvia.lv), kur var atrast daudz noderīgu padomu pirmajiem soļiem sava uzņēmuma izveidē.

Martas un Elīzas radītais uzņēmums izceļas arī ar meistarīgu sekotāju piesaisti sociālajos tīklos. «Nostaģia» Tik Tok konta video ir 25 tūkstoši skatījumu, bet Instagram kontam mazliet vairāk nekā 700 sekotāju. Ņemot vērā, ka liela daļa SMU sociālo tīklu konti nav populāri, meitenes dalījās savā pieredzē, kā sasniegt atpazīstamību sociālajos medijos. «Viena no vispopulārākajām taktikām, kā piesaistīt sekotājus, ir pašiem piesekot lielam skaitam cilvēku. Arī mēs tā darījām, tomēr iegūto sekotāju uzmanība ir arī jānotur. Kā mēs to paveicām? Regulāri publicējot saturu, bet, kas svarīgāk, to pielāgojot mūsu vizuālajai identitātei. Respektīvi, mūsu ierakstos publicētās bildes ir apstrādātas, panākot nostalģisku sajūtu, – ir pievienots sēpijas efekts,» atklāj Elīza.

«Nostalģia» īpašnieces tiem, kuri tikai grasās veidot savu SMU, iesaka paveikt visu laikus, jo, kad ikdienu piepilda skola un citas nodarbes, ir grūti atrast tam laiku. Lai taptu ideja savas uzņēmējdarbības uzsākšanai, ir jāatrod problēma, kas ir sabiedrībā aktuāla, un pēcāk arī tās risinājums, kas būtu topošais produkts. Kā ļoti veiksmīgu uzņēmuma darbības stūrakmeni Elīza minēja savas vizuālās identitātes un stāsta radīšanu, lai veidotu personīgu saikni ar klientiem.

Vaicātas, vai šī pieredze ir radījusi vēlmi attīstīt savas uzņēmējspējas un arī nākotnē turpināt iesākto, meitenes atklāja, ka «Nostalģia» kā SMU turpinās pastāvēt vēl gadu, tomēr nav zināms, vai pēc vidusskolas absolvēšanas meitenes pārveidos uzņēmumu par SIA, jo tad būs jāmaksā par Rīgas Kino muzeja piedāvāto attēlu autortiesībām. Elīza arī atzina, ka skolā izvēlējās novirzienu, kur pasniedz komerczinības pamatus, jo zināja, ka būs jāveido SMU. Šī pieredze ir tikai pastiprinājusi Elīzas vēlmi nākotnē pievērsties uzņēmējdarbībai. Savukārt Martu šī pieredze ir piesaistījusi sabiedrisko attiecību jomai, un viņa pašlaik cenšas attīstīt savu izpratni par sociālo mediju komunikāciju un mārketingu.

«Nostalģia» kreklus ar amizantajiem un dziļdomīgajiem citātiem no latviešu filmu klasikas var atrast Instagram lietotnē – @nostalgia.smu.